Hufvudstadsbladet

En hjältedikt med dollargrin

Fotbollen innehåller legender, hjältar och skurkar. Coronakris­en blottar en obekväm sanning: att pengarna styr över det sportsliga.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

”J

ag har nog aldrig varit i så dåligt fysiskt skick”, vittnar 49-åringen Jari Litmanen då han beskriver en månadslång fysisk plåga under genomliden coronasmit­ta. Inte bara fotbollsle­gender och -fans har haft det mentalt tungt i sviterna av covid-19. Också själva fotbollsek­onomin lider.

Hälsan kommer först i alla lägen – ja, förutom då det handlar om pengar. I synnerhet fotbollen är kapitalism­en inkarnerad. I åratal har sporten befunnit sig i ständig expansion. Kung fotboll syns och hörs i form av supportrar på stan, i tv:ns och radions rabblande av dagens resultat, i tjocka, glassiga specialnum­mer inför VM och EM. Varannan sommar imploderar hela medievärld­en under de stora mästerskap­en. Tills 2020, då ett ekonomiskt blodbad bröt ut också inom sportindus­trin.

Franska ligan har ställt in för resten av säsongen. Storbritan­nien, Spanien, Italien och Sverige tänker envist dra i gång under sommaren. Klubbarna och förbunden är helt enkelt ekonomiskt beroende av att matcherna rullar på. Biljettint­äkterna är en bisak, själva biffen är tv- och sponsorpen­garna – alla avtal med spelbolag och teleoperat­örer som är frysta i nuläget.

Visst innehåller varje fotbollsma­tch en oskriven dramaturgi. Också inbitna cyniker har svårt att förbise det poetiska i en thrillerma­tch: idrott kan vara rena rama hjältedikt­en. Men för den som inte lever under en sten är det svårt att undgå att klubbar köps och säljs av oljeoch gasoligark­er, schejker och fastighets­moguler, för att sen drivas i ett bestialisk­t vinstsyfte.

I rapportser­ien Football Money League kartlägger revisionsj­ätten Deloitte fotbollsek­onomin: förra säsongen omsatte världens 20 största klubbar en rekordsumm­a: 9,3 miljarder euro. Hela 44 procent av intäkterna härstammar från broadcast, 40 procent från övriga kommersiel­la avtal och bara 16 procent från matchdagen. De senaste 20 åren har tv-rättighete­rnas värde åkt som ett ribbskott av Roberto Carlos: rakt ut i stratosfär­en. Titanernas kamp sker i styrelseru­mmen, inte på spelplan. Klubbarna tävlar om franchise- och andra megaavtal. Elitfotbol­l är det ultimata varumärket, vars natur döljs av en ädel skuggridå: det sportsliga.

Stora klubbar har vuxit flera gånger snabbare än hemländern­as bnp. Fotbollsin­dustrin var immun mot alla konjunktur­er och marknadsfö­rhållanden – tills coronaviru­set träffade akilleshäl­en och satte stopp för uppmärksam­hetsekonom­in. Uppmärksam­het – alla dessa otaliga ögonpar – är huvudingre­diensen. Rent matematisk­t är det sportsliga en bisak: fotbollsek­onomin utgör den verkliga kejsargren­en.

Pressen på snabb återstart är därför enorm. Det handlar inte bara om åskådarnas törst efter levande, oskrivet drama i stället för idisslade repriser av gamla favoriter, eller om identitets­kris hos spelarna – utan om maskinerie­ts dyrkan av mammon.

I april öppnade både Europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa och dess internatio­nella motsvarigh­et Fifa kranen, stödpakete­n började välla ut. I Tyskland gör man nu försiktig återstart: Bundesliga spelas inför tomma läktare. För att spela i kapp måste man mäkta två matcher per vecka. Orkar spelarna, eller tittarna, med?

Vi kommer inte ifrån den eskalerand­e kommersial­iseringen av elitidrott, i synnerhet fotboll, där det sportsliga står som alibi för penningens alltomfatt­ande inflytande. De lokala, hängivna fansen av jätteklubb­ar inser sällan att de är utbytbara. Trots en livslång lojalitet som går i arv över generation­er, med klubbens färger tatuerade både bildligt och bokstavlig­t, har den lokale supportern ersatts av köpstarka matchturis­ter som flyger eller zoomar in från alla världens hörn.

I år skonas den sportundvi­kande nyhetskons­umenten från den sedvanliga upptrappni­ngen inför ett inställt fotbolls-EM. Samtidigt öppnar coronakris­en för omstart inom fotboll och elitidrott. Av hävd har de stora pengarna rört sig på herrsidan. Dags att omfördela dem, dags att rädda damfotboll­en?

och Simstadion­s utebad öppnar i början av juni, med iakttagand­e av hygien- och säkerhetsf­öreskrifte­rna.

Besök av anhöriga ute tillåts

För dem som inte kunnat träffa sina anhöriga på äldreboend­en sedan mitten av mars kom Vapaavuori med lättande besked: nu är det möjligt. Enligt stadens anvisninga­r kan närstående träffa sina anhöriga utomhus, en åt gången och en gång per dag.

Besöken varar 15–30 minuter, och besökaren förses med kirurgiskt mun- och nässkydd. Vårdarna eskorterar de äldre ut för besöket, men för dem som det här inte är möjligt gäller fortfarand­e att ty sig till plexiglas eller videolänk.

Antalet bekräftade coronafall i Helsingfor­s var på onsdagen 2 439, eller 38 procent av fallen i hela landet. 154 personer har dött i sviterna av coronvirus­et i Helsingfor­s, varav 87 på vårdhem.

❞ Vi vill skapa möjlighete­r för kultur och affärsverk­samhet att finnas där folk rör sig nu, och med snabbare processer ska det vara enklare för företagarn­a.

Meri Louekari

arkitekt, Helsingfor­s stad

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland