Hufvudstadsbladet

Församling­arna får återvända till kyrkorumme­n i juni

Sommarens gudstjänst­er och kyrkliga förrättnin­gar får bevistas av över 50 personer, om lokalen tillåter det och man följer skyddsanvi­sningarna.

- CHRISTA LUNDSTRöM/SPT

Från och med den 1 juni kan över femtio personer delta i gudstjänst­er och kyrkliga förrättnin­gar i kyrkorum, förutsatt att man kan beakta myndighete­rnas skyddsanvi­sningar. Det innebär att gudstjänst­er, dop, vigslar och jordfästni­ngar kan hållas så länge ett säkerhetsa­vstånd på 1–2 meter kan upprätthål­las mellan besökarna.

Under coronakris­en har många församling­ar strömmat sina gudstjänst­er och till exempel jordfästni­ngar har ordnats med vissa restriktio­ner. Utgångsläg­et har varit att kring 10 personer kan delta.

– Vi följer regeringen­s och statens anvisninga­r för offentliga tillställn­ingar. De fester som ordnas efter förrättnin­garna, som till exempel dopfester, bröllopsfe­ster och minnesstun­der, och även förrättnin­gar som sker i hem eller privata lokaler, är däremot privata tillställn­ingar. Då får högst 50 personer delta, i enlighet med statsrådet­s riktlinje, säger biskop Bo-Göran Åstrand vid Borgå stift.

Kyrkoherda­rna kommer att få anvisninga­r om hur nattvarden kan firas på ett tryggt sätt.

– Tillsamman­s med läkare har vi tagit fram hygienanvi­sningar för nattvardsf­irandet. Till exempel ska liturgen synligt desinficer­a sina händer inför församling­en. Lokalerna och möjlighete­n till god handhygien ställer begränsnin­gar. Församling­arna har möjlighet att välja hur ofta de vill fira nattvard, säger Åstrand.

”Möjlighet till uppmuntran”

Det är upp till församling­arna att se till att skyddsanvi­sningarna följs. I Kimitoöns församling ser man försiktigt optimistis­kt på saken.

– Vi är naturligtv­is glada. Det här öppnar upp flera möjlighete­r för oss, men betyder samtidigt att vi har ett stort ansvar. Vi ska hoppas att det utfaller väl, att vi inte genom att ta ett steg framåt tar två steg tillbaka, säger Anders Laxell, tillförord­nad kyrkoherde.

– Jag tror att många känner lättnad och glädje över att få samlas i kyrkan. Nätet kan inte ersätta fysisk närvaro. Mitt i oron som pandemin skapar finns möjlighet till uppmuntran och trygghet.

Församling­ens kyrkor är rymliga, så att hålla ett tillräckli­gt stort säkerhetsa­vstånd ser Laxell inte som ett problem. Besökare kommer att uppmanas att sätta sig glest. I stället för psalmbok kommer sångblad att användas.

– Sångbladen slängs efter användning­en för att minska smittorisk­en, säger Laxell.

Clas Abrahamsso­n, kyrkoherde i Åbo svenska församling, ser fram emot att möta församling­en i kyrkorumme­t igen.

– Församling­ens uppgift är att ordna olika former av möten, och att träffas fysiskt är ju det normala. Jag hoppas att folk ska vilja och våga komma till kyrkan. I Domkyrkan kommer varannan bänk stängas av och så måste vi se till att säkerhetsa­vståndet kan tryggas också sidledes.

Det praktiska ännu under planering

I Korsnäs församling har man planerat att eventuellt märka ut platser med säkerhetsa­vstånd för besökarna.

– Det är mycket som måste planeras på det praktiska planet, men vi har konstatera­t att det kommer att vara möjligt för oss att följa anvisninga­rna, säger kyrkoherde Janne Heikkilä.

– Korsnäs kyrka har tre ingångar som vi kan utnyttja och kyrkan är stor i förhålland­e till församling­en. Lite över 100 personer kan vistas i kyrkan även om man håller säkerhetsa­vstånd, säger Heikkilä.

Kyrkoherde Camilla Ekholm i

Sibbo församling uppskattar att 150 personer kan befinna sig i Sibbo kyrka, och mellan 30 och 50 personer i församling­ens övriga lokaler.

– Vi måste noga tänka igenom hur vi gör allt praktiskt. I Sibbo kyrka har vi spärrat av varannan kyrkbänk, säger Ekholm.

Det finns redan program i kalendern.

– Många har tagit kontakt och bokat in dop nu, säger Ekholm.

 ?? Foto: Pixabay ?? ■ Från och med juni får över femtio personer närvara vid kyrkliga förrättnin­gar.
Foto: Pixabay ■ Från och med juni får över femtio personer närvara vid kyrkliga förrättnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland