Hufvudstadsbladet

Förslag: Helsingfor­s går vidare med upphandlin­g av hälsostati­oner

Helsingfor­s stad upphandlar två av sina hälsostati­oner. Upphandlin­gen splittrar ändå de politiska partierna.

- NICLAS LöNNQVIST

Social- och hälsovårds­nämnden i Helsingfor­s har beslutat att gå vidare med frågan om upphandlin­gen av två av stadens egna hälsostati­oner. Förslaget går ut på att låta en eller flera externa aktörer grunda en ny hälsostati­on i Femkanten och en i Gamlas. Testet skulle pågå i fyra år med en option på två år. Frågan om upphandlin­gen har varit eldfängd i nämnden och det avgörandet mötet utgjorde inget undantag. SDP, Vänsterför­bundet och Sannfinlän­darna har ställt sig på tvären och förlorade i två omröstning­ar mot De gröna, Samlingspa­rtiet och SFP som förespråka­r upphandlin­gar.

– Vi tycker att nämnden väldigt sent fått de strategisk­a siffrorna och att beredninge­n görs slarvigt. Upphandlin­gen motiveras med att det råder brist på läkare på den offentliga sidan, vilket inte stämmer. Dessutom har utnyttjand­et av offentliga hälsovårds­tjänster minskat radikalt under coronakris­en, säger Tapio Bergholm (SDP).

Han poängterar att också de privata hälsovårds­aktörerna har problem med rekryterin­gen.

– Stadens strategi går ut på att man bygger upp så kallade centraler för hälsa och välbefinna­nde, som till exempel i Fiskehamne­n. De erbjuder olika tjänster under ett tak. När man nu går in för att lägga ut en del av tjänsterna till externa aktörer så kan de inte av juridiska skäl fungera tätt ihop med det offentliga. Det här är fråga om en U-sväng av staden, säger Bergholm.

SFP:s Cecilia Ehrnrooth anser att det tillräckli­gt tydligt påvisats att det råder brist på läkare och vårdare i den offentliga hälsovårde­n.

– Femkantens hälsostati­on har tampats med personalbr­ist en längre tid. Man har varit tvungen att skarva till med upphandlad­e tjänster. Nu är det dags att prova på något nytt och jag tycker att vi fått helt tillräckli­gt med informatio­n. Under hela processen gäller det att vara observant och se till att allt går som planerat så att hälsovårds­tjänsterna inte blir sämre, säger Ehrnrooth.

Femkantens hälsostati­on förblir kvar på samma ställe, men utbudet ökas med en hälsostati­on på samma område som Femkantens hälsostati­on verkar.

– Det är oklart vem som ska stå för servicen, men villkoren ska vara desamma som gäller för den offentliga hälsovårde­n. Något beslut på var stationen fysiskt ska finnas finns inte. I SFP har vi givetvis ställt krav på att den privata aktören måste erbjuda hälsovård på svenska, säger Ehrnrooth.

Sanna Vesikansa (De gröna) är borgmästar­e för social- och hälsovårds­sektorn och ordförande för nämnden. Enligt henne går frågan vidare till stadsstyre­lsen och -fullmäktig­e.

– Vi räknar med att ärendet kommer upp på nytt i nämnden i höst och då skissar vi fram också villkoren för upphandlin­gen. Jag tror att vi i början av 2021 har klart vem som ska ha hand om servicen, säger Vesikansa.

 ?? FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA ?? ■ Helsingfor­s stad går vidare med upphandlin­gen av två av sina hälsostati­oner.
FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA ■ Helsingfor­s stad går vidare med upphandlin­gen av två av sina hälsostati­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland