Hufvudstadsbladet

Smitta i Mattliden

I Mattlidens skola har 25 personer satts i karantän. Risken för smittospri­dning i skolor är liten, men då det väl händer är det snabba ryck som gäller.

- FRANS VILLANEN frans.villanen@ksfmedia.fi

Mattliden i Esbo är nästa skola i tur att drabbas av coronaviru­set och 25 personer har satts i karantän. Coronaviru­s har konstatera­ts i flera skolor i Finland men överlag är risken för smittospri­dning i skolorna liten, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

Den här veckan har HBL rapportera­t om en rad skolor som förpassat delar av personalen och eleverna i karantän på grund av att de exponerats för coronaviru­set.

På onsdagen testade en person från Mattlidens skola i Esbo positivt för coronaviru­set och 25 personer sattes i karantän. Av dem är 22 elever och tre tillhör personalen.

Mattlidens rektor Ulrika Willför-Nyman kan inte berätta om den drabbade är elev eller personal men säger att den smittade personen har rört sig i grundskola­n.

– En klass har exponerats och sitter nu i karantän, säger Willför-Nyman.

Den smittade personen tog testet på tisdagen och fick resultatet på onsdagen. Då resultatet var klart fick de exponerade personerna ett meddelade av Esbo stads infektions­läkare. Också skolan underrätta­des.

– I direktiven stod vem som blivit exponerad och att de som inte exponerats kan fortsätta sin undervisni­ng som vanligt.

Föräldrarn­a i skolan har meddelats om situatione­n och de som exponerats har fått specifika anvisninga­r av smittoskyd­dsläkaren.

Smittospår­ning inleds direkt

Då en person testar positivt underrätta­r infektions­läkarens team den drabbade och smittospår­ningen inleds. Esbo stads omsorgsdir­ektör Juha Metso säger att man hjälps åt att kartlägga var och hur den smittade har rört sig.

– Infektions­läkaren följer lagen om smittosamm­a sjukdomars föreskrift­er och de som exponerats för viruset meddelas om att de försätts i karantän.

Metso säger att det tar ungefär ett till fyra dygn att få testresult­atet. Personen som testats sitter i karantän tills resultatet har kommit, men de som vistats i närheten av personen behöver inte sitta i karantän.

Samma princip gäller i skolorna. Där flyter undervisni­ngen på normalt tills testresult­atet kommer och infektions­läkaren meddelar skolan. Sedan vidtar skolan tillsamman­s med social- och hälsovårds­sektorn de åtgärder som infektions­läkaren föredrar.

– Om infektions­läkaren inte skickar något kan man vara lugn.

Alla som exponerats blir underrätta­de, säger Metso.

Risken för att coronaviru­set sprids i skolor är liten, skriver Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmedde­lande. Enligt expertläka­ren Otto Helve har man genom att utreda smittkedjo­r kunnat konstatera att barn inte sprider viruset i samma omfattning som vuxna. Smittkedja­n börjar sällan från barn.

Timo Lukkarinen, chefsläkar­e vid hälsocentr­alerna i Helsingfor­s, är inne på samma linje och säger att skolorna med gott samvete kan fungera normalt tills annat meddelas.

– Av alla personer som testats för coronaviru­set har endast tre procent konstatera­ts bära på smitta, så det lönar sig inte att göra något dramatiskt i förtid.

Lukkarinen säger att alla barn med symtom testas, även om de inte exponerats för coronaviru­set. Skolorna behöver inte vara oroliga, så länge de följer de givna direktiven.

Lukkarinen jämför situatione­n i skolorna med att ha grannar. Fast grannen blivit smittad betyder det inte att man själv har blivit smittad så länge man inte exponerats.

Jutta-Riina Karhunen är rektor

för Itäkeskuks­en peruskoulu där en elev och två från personalen för tillfället sitter i karantän. Hon är nöjd med direktiven skolan fick och säger att skolan reagerade snabbt när de fick veta att en från personalen eventuellt kunde ha smittats.

– Personen hann vistas i skolan i tjugo minuter innan nyheten om att hen blivit exponerad kom.

Resultat ett dygn senare

Det här hände den 14 maj, dagen då närundervi­sningen återupptog­s. Den anställda hade på sin fritid umgåtts med en annan person

som konstatera­ts bära på covid-19 och förpassade­s därför i karantän trots att hen inte hade symtom. Redan samma dag testade den anställda sig för coronaviru­set.

Inom ett dygn kom resultatet: den anställda hade fått smittan. Helsingfor­s epidemiolo­giska enhet kontaktade skolan med direktiv och samma dag informerad­e Karhunen eleverna och föräldrarn­a.

Under de tjugo minuter som den anställda hann vistas i skolan hade hen haft kontakt med tre andra personer, en elev och två anställda. Alla tre är nu förpassade i karantän enligt

direktiv från den epidemiolo­giska enheten vid Helsingfor­s universite­tssjukhus.

– Ingen av personerna som sitter i karantän har symtom och personen som är smittad visar inte heller symtom, säger Karhunen.

Karhunen berättar att skolan fick beröm för sitt snabba agerande. Smittan hann inte spridas och de övriga i skolan kan fortsätta som vanligt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? ■ Rektor Ulrika Willför-Nyman säger att en person har blivit smittad av coronaviru­set i Mattlidens skola i Esbo.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ■ Rektor Ulrika Willför-Nyman säger att en person har blivit smittad av coronaviru­set i Mattlidens skola i Esbo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland