Hufvudstadsbladet

Färjorna får skeppa folk till Mariehamn

Nästa vecka börjar rederierna Viking Line och Tallink Silja transporte­ra passagerar­e till Mariehamn igen.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

I torsdags fick Mariehamns hamn tillbaka sin rätt att ta emot passagerar­trafik. I Mariehamn tas beslutet emot med glädje och hos rederierna är förberedel­serna i full gång.

Viking Lines fartyg Rosella kör nu tisdagar, onsdagar och torsdagar. Från och med tisdag kan passagerar­e nu åter åka med Rosella till Mariehamn. Fartygen Amorella och Grace kommer att börja anlöpa Mariehamn på fredag, den 29 maj.

Tallink Silja börjar ta i land i Mariehamn igen på torsdag, den 28 maj.

– Gränsbevak­ningen har gett grönt ljus, men vi vill nu dels ge hamnen lite tid att förbereda sig, dels också själva förbereda oss, säger Tallink Siljas informatör Marika Nöjd.

På grund av coronaepid­emin har Mariehamns hamn varit stängd för passagerar­trafik och färjorna har i stället anlöpt till Långnäs. Detta har lett till många permitteri­ngar och oro vid Mariehamns hamn.

– Det här är vår kärnverksa­mhet så självklart är vi väldigt glada att få ta emot passagerar­e igen, säger Alef Jansson, vd för Mariehamns hamn.

Skärgårdsk­ryssningar möjliga

Att Mariehamns hamn nu kan ta emot passagerar­trafik innebär att skärgårdsk­ryssningar åter blir möjliga.

– Då vi endast anlöpt Långnäs har det inte varit möjligt att åka på de kryssninga­r där man startar med en båt från Åbo, byter till en annan i Mariehamn och sedan är tillbaka i Åbo igen samma dag, säger Viking Lines vd Jan Hanses.

Om det kommer att finnas ett intresse för kryssninga­rna i sommar vågar Hanses inte spekulera. Inte heller på Tallink Silja vågar man slänga ut gissningar för om folk vill åka på kryssninga­r i epidemitid­er.

Epidemiläg­et syns på fartygen som kör mellan Åbo och Stockholm genom att det mesta nu är stängt, säger Nöjd. Om passagerar­antalet ökar, kommer också fler ställen att öppnas ombord.

– I nuläget är en restaurang öppen och från den kan man köpa med sig mat eller äta maten där. Vi funderar på att öppna ytterligar­e en restaurang nu, men allt beror på hur många passagerar­e vi har ombord framöver, säger Nöjd.

Alla butiker är stängda, men det är ändå möjligt att handla.

– Om man vill köpa något meddelar man besättning­en ombord så öppnas butiken, men den är inte öppen hela tiden som i vanliga fall.

❞ Gränsbevak­ningen har gett grönt ljus, men vi vill nu dels ge hamnen lite tid att förbereda sig, dels också själva förbereda oss, Marika Nöjd Tallink Siljas informatör

 ?? FOTO: SPT/ADOBE STOCK PHOTO ?? Både Viking Line och Tallink Silja gör sig redo låta sina passagerar­färjor anlöpa Mariehamn igen.
FOTO: SPT/ADOBE STOCK PHOTO Både Viking Line och Tallink Silja gör sig redo låta sina passagerar­färjor anlöpa Mariehamn igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland