Hufvudstadsbladet

Gullrandas­amtalen hålls i år på distans

Coronakris­en och sammanhåll­ningen i Europa bekymrar republiken­s president Sauli Niinistö inför Gullrandad­iskussione­rna som hålls på söndag.

- SOFIE FOGDE/SPT SYLVIA BJON

– Jag tror inte att relationen med Sverige kommer påverkas trots att vi har olika strategier för att bekämpa coronaviru­set.

Det säger republiken­s president Sauli Niinistö som informerad­e om söndagens Gullrandad­iskussione­r på fredagen.

Enligt Niinistö borde alla ha förståelse för att det finns orsak att minimera alla riskfaktor­er. Därför borde man i Sverige – men också i Ryssland – förstå att Finland är försiktigt när det gäller till exempel turismen från dessa länder. Både Sverige och Ryssland har betydligt fler bekräftade fall av coronaviru­s än Finland.

Niinistö kommentera­de även vilka följder coronaviru­set och den skakiga oljemarkna­den kan få för Rysslands utrikespol­itik.

– Jag tror inte att dessa faktorer kommer avspeglas så mycket i landets utrikespol­itik, utan jag kan tänka mig att de i första hand är inrikespol­itiska frågor.

Niinistö säger ändå att coronakris­en påverkat stabilitet­spolitiken ute i världen, och speciellt relationen mellan USA och Kina är oroväckand­e.

Oro för EU-schismer

Sauli Niinistö vädrade sin oro över hur inre schismer kan minska EU:s globala inflytande ytterligar­e. Särskilt nämnde han ekonomin, gränspolit­iken och hur Europeiska centralban­kens roll kan vara i gungning.

– Här finns stora risker, säger han om Europas sammanhåll­ning.

– Jag tänker inte blanda mig i hur EU eller euroländer­na löser de ekonomiska frågorna, det är öppet ännu för Finlands del, men jag vill ta fram en ännu större fråga – centralban­kernas roll. Det har redan under det gångna årtiondet väckts frågor om hur mycket mer pengar man kan skapa ur tomma intet. Mängden pengar har vuxit oerhört, och det kanske förleder en att tro att pengar finns – men vad har vi som backar upp det, om situatione­n fortsätter länge? säger Niinistö.

Med uppbacknin­g menar han den mängd arbete och produktion som ska stå som motsvarigh­et i realekonom­in till mängden valuta som trycks ut. Mängden pengar ökar då centralban­kerna tillåter mer lån på marknaden.

Centralban­kernas roll en jättefråga

I Europas fall varnar Niinistö för följderna av att Tysklands författnin­gsdomstol anser att ECB överskridi­t sina befogenhet­er.

ECB:s massiva stödköp av skuldbrev blev en hörnsten i hanteringe­n av eurokrisen­s svallvågor, och planeras fortsätta i coronakris­ens tecken. Men i början av maj ifrågasatt­e den tyska författnin­gsdomstole­n

Jag tror inte att relationen med Sverige kommer påverkas trots att vi har olika strategier för att bekämpa coronaviru­set.

Begränsnin­garna för äldre personer har tagits emot bra under krisen. Tack vare det är läget under kontroll i Finland.

att ECB får göra så. EU-domstolen har tolkat att det är lagligt. Enligt grundfördr­aget får centralban­ken inte direkt finansiera medlemslän­derna.

ECB har fått tre månader på sig att motivera sina åtgärder. Om det inte övertygar författnin­gsdomstole­n är det möjligt att tyska centralban­ken Deutsche Bundesbank inte kan vara delaktig i dylika stödprogra­m.

Niinistö tog upp sina farhågor på en fråga om hoten mot EU:s sammanhåll­ning.

– En fråga som fått mindre uppmärksam­het är hela den problemati­k som öppnas av tyska författnin­gsdomstole­n, där EU:s och medlemslän­dernas befogenhet­er kom upp till ny debatt. Det återstår att se hur domstolarn­a kan sammanjämk­a sina beslut.

Domstolsut­slaget kan ha varit en faktor bakom att Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel ändrat linje, och i stället öppnat sig för mer gemensamt skuldansva­r. Tillsamman­s med Frankrikes president Emmanuel Macron föreslår hon en stödfond på 500 miljarder euro i kommission­ens regi. Kommission­ens eget förslag har ännu inte kommit.

– Jag inväntar ännu Tysklands slutliga hållning, men den linje som förbundska­nsler Merkel och president Macron lagt fram tyder på en annan tysk åsikt än den vi hört hittills, säger Niinistö.

Niinistö talar själv för en återgång till den strikta linjen att inte rädda medlemslän­der.

– För ett tiotal år sedan bröt man in på en ny stig. Nu bör vi diskutera en återgång till den ursprungli­ga no bailout-linjen (”ingen undsättnin­g”) i eurogruppe­n. Då skulle vart och ett lands egen ekonomiska kondition framhävas.

Gullrandad­iskussione­rna hålls på distans

Traditione­llt brukar Gullrandad­iskussione­rna hållas vid presidente­ns sommarresi­dens i Nådendal, men på grund av coronapand­emin ordnas de i år virtuellt från Böle i Helsingfor­s.

– Jag är överraskad över hur bra planeringe­n har skötts på distans i arbetsgrup­perna, säger Niinistö.

Han betonar också att man i arbetsgrup­perna på intet sätt utgår ifrån att krisen är över, trots att man börjat lätta på restriktio­nerna.

Niinistö kommentera­de även sin egen vardag under coronakris­en. Han hör själv till riskgruppe­n.

– Begränsnin­garna för äldre personer har tagits emot bra under krisen. Tack vare det är läget under kontroll i Finland.

Presidente­n har under hela coronakris­en uppmanat folket till att hålla ihop, vilket han fortsätter med. Coronakris­en har enligt honom också förenat människor.

– Ju färre sprickor som finns mellan oss, desto bättre klarar vi det här, säger Niinistö.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Coronakris­en har påverkat stabilitet­spolitiken ute i världen, och speciellt relationen mellan USA och Kina är oroväckand­e, säger president Sauli Niinistö.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Coronakris­en har påverkat stabilitet­spolitiken ute i världen, och speciellt relationen mellan USA och Kina är oroväckand­e, säger president Sauli Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland