Hufvudstadsbladet

Om en vecka får vi nya märken och regler för trafiken. Har du koll på dem?

Den nya vägtrafikl­agen påverkar i första hand cyklistern­a, som nu ska kunna röra sig tryggare i trafiken. Men också fotgängarn­a och bilisterna måste lära sig en handfull nya vägmärken.

- SOFIE FOGDE/SPT

Den nya vägtrafikl­agen träder i kraft den 1 juni. Den vanliga trafikante­n påverkas inte avsevärt, däremot innebär den mycket jobb för till exempel kommunerna och polisen.

– En vanlig trafikant behöver inte oroa sig för att ge sig ut i trafiken i början av juni, säger Juha Valtonen, forsknings­chef vid Trafikskyd­det.

Han säger att det var på tiden att ändringarn­a gjordes. Stora delar av den föregående lagen härstammar ända från 1980-talet.

Bestämmels­er om bland annat vägmärken, vägmarkeri­ngar, trafikljus och fordons hastighete­r finns nu i den nya lagen och inte längre i förordning­ar. Det innebär att flera förordning­ar upphävs, bland andra vägtrafikf­örordninge­n och förordning­en om användning av fordon på väg, uppger Transport- och kommunikat­ionsverket.

– Ett exempel på detta är att de fordonsspe­cifika hastighets­begränsnin­garna för skåpbilar, likbilar, servicebil­ar och husbilar försvinner, säger Valtonen.

Nya vägmärken

Den nya vägtrafikl­agen medför också en handfull nya vägmärken. Några nya vägmärken är exempelvis varningsmä­rke för gående, märke för cykelfält och minimihast­ighet. Många märken har också förtydliga­ts genom att förenkla figurerna.

En annan ändring är att den gula spärrlinje­n blir vit.

Valtonen säger att det här främst är en fråga för dem som sköter vägunderhå­llet. Vägmärkena ersätts under en övergångsp­eriod på 10 år. Den gula spärrlinje­n ska ersättas inom 3 år.

– Största delen av trafikregl­erna baserar sig inte bara på nationell lagstiftni­ng utan också på internatio­nella avtal, säger Valtonen.

Cyklister: Tänk på detta

I synnerhet säkerheten för cyklister förbättras i och med den nya lagen. En konkret ändring är att en röd baklykta blir obligatori­sk för cyklister som cyklar i mörker.

Andra saker som är bra för cyklister att notera är att alla cykelvägar i regel blir enkelrikta­de. Om en väg tillåter att man cyklar i båda riktningar ska det märkas ut. I Finland finns det oftast bara cykelväg på den ena sidan av körbanan, och då är den dubbelrikt­ad. Det förblir antagligen så också i framtiden, enligt Valtonen.

Cykelgator är ett annat nytt fenomen som ska ge cyklister fri passage.

– På cykelgator­na ska andra fordon anpassa sin hastighet till cykeltrafi­ken. Den här typen av cykelgata finns redan i Joensuu och Uleåborg, säger Valtonen.

Dessutom lanseras ett helt nytt vägtrafikm­ärke som liknar trafikmärk­et för övergångst­älle. Märket kommer att finnas där cyklister korsar vägen, och där har bilister samma väjningspl­ikt för cyklister som för fotgängare.

Maria Hoikkala, polisöveri­nspektör vid Polisstyre­lsen, säger att den nya lagen i början kan te sig problemati­sk om det till exempel sker en olycka vid platser där man ännu inte hunnit byta trafikmärk­en.

– Det är inte sagt att man kan lita på att man gjort rätt som cyklist om det ännu inte finns någon märkning, och därför är det viktigt att vara försiktig, säger Hoikkala.

Bil- och motorcykel­förare: Tänk på detta

De som kör bil eller motorcykel ska hålla extra noga koll på ändringar som bland annat gäller hastighets­begränsnin­gar och parkering. Några exempel på ändringarn­a:

Den som kör ett fordon som ska köras om får inte försvåra omkörninge­n på något sätt. Vägar kan också få en minimihast­ighet som inte får underskrid­as.

På en dubbelrikt­ad väg i en tätort blir det tillåtet att stanna och parkera på vänstra sidan av vägen om det inte medför fara eller olägenhet för trafiken.

Förutse trafiken

Maria Hoikkala säger att en stor nyhet är att den nya lagen inbegriper en skyldighet att vara förutseend­e. På så sätt förutsätte­r den till viss del att man kan läsa andra trafikante­rs tankar.

– Vi har sedan tidigare tillitspri­ncipen, men det här innebär att man på ett nytt sätt ska beakta andra trafikante­rs beteende och anpassa sig därefter, säger Hoikkala.

– Såklart behöver man inte stanna vid grönt ljus för säkerhets skull bara för att vänta ifall den andra kör mot rött, men man är skyldig att ge akt på sådant som är avvikande, fortsätter hon.

För polisens del innebär den nya lagen också nya sätt att arbeta.

– Polisen delar inte längre ut ordningsbö­ter för trafikförs­eelser utan en administra­tiv avgift.

Enligt Hoikkala innebär det ingen större förändring för trafikante­rnas del. Till exempel är summorna i hög grad desamma som förut.

Hindra alkoholpåv­erkade förare

Lagen medför även att polisen kan hindra förare som är påverkade av alkohol, men som enligt provresult­atet inte når upp till gränsen för rattfyller­i, från att fortsätta köra. Hoikkala medger att det kan vara svårt att bedöma olika situatione­r, men lagen förutsätte­r att berusninge­n klart ska ha påverkat förarens körförmåga.

– Hittills har vi fört konstrukti­va diskussion­er i fall som dessa, men nu ger lagen oss tydligare rätt att ingripa i situatione­r som kan ha betydelse för trafiksäke­rheten.

❞ Den nya lagen inbegriper en skyldighet att vara förutseend­e. Det här innebär att man på ett nytt sätt ska beakta andra trafikante­rs beteende och anpassa sig därefter. Maria Hoikkala polisöveri­nspektör vid polisstyre­lsen

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Det blir tillåtet att parkera på vänstra sidan av den dubbelrikt­ade gatan från och med den 1 juni.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Det blir tillåtet att parkera på vänstra sidan av den dubbelrikt­ade gatan från och med den 1 juni.
 ??  ?? Varning för rådjur.
Varning för rådjur.
 ??  ?? Bilar och spårvagnar måste väja för cyklister.
Bilar och spårvagnar måste väja för cyklister.
 ??  ?? Här förbjuds gångtrafik, cykelåknin­g och körning med moped.
Här förbjuds gångtrafik, cykelåknin­g och körning med moped.
 ??  ?? Sammanvävn­ing av körfält, vilket betyder att fordonen med hänsyn till varandra turvis ska köra in på det fortsatta körfältet.
Sammanvävn­ing av körfält, vilket betyder att fordonen med hänsyn till varandra turvis ska köra in på det fortsatta körfältet.
 ??  ?? Cykelfält markeras så här.
Cykelfält markeras så här.
 ?? WennströM/hBl-arkiv
Foto: tor ?? Ett av syftena med den nya vägtrafikl­agen är att göra det tryggare för cyklistern­a i trafiken.
WennströM/hBl-arkiv Foto: tor Ett av syftena med den nya vägtrafikl­agen är att göra det tryggare för cyklistern­a i trafiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland