Hufvudstadsbladet

Upp till 20 grader på skolavslut­ningen

Sommarvarm­t väder och idel sol utlovas på lördag. På söndag blir det aningen ostadigare på sina håll i landet men i huvudstads­regionen ska det inte bli regn då heller.

- Hur blir det i år? jonas.wendt@ksfmedia.fi JONAS VON WENDT

Onsdagen ser ut att bli nästa veckas regnigaste och kallaste dag. Ett lågtryck med regn och rusk drar då norrut över Finland. Efter det borde vädret bli varmare igen men exakt hur varmt det blir under skolavslut­ningsvecko­slutet är osäkert.

– Prognosern­a skiljer sig rätt mycket från varandra som det ofta gör då ett tämligen kraftigt regnväder drar över landet, säger Juha Tuomola på Meteorolog­iska institutet.

– Men det är rätt sannolikt att vädret blir varmare efter onsdagen. På fredag kan det ännu vara lite kyligare, men har vi tur kan det på lördag vara uppemot 20 grader varmt i södra Finland.

Temperatur­er som i så fall i allra högsta grad möjliggör att nybakade studenter firas utomhus.

Ungefär samma prognoser gäller för Österbotte­n. På Åland kan det vara aningen svalare.

Varm första vecka i juni

De legendaris­ka långtidspr­ognoserna är ett begrepp för alla som någon gång lyssnat på de statliga radiokanal­erna. Osäkerhets­faktorn är stor då man ska försöka ge en prognos som sträcker sig fyra veckor framåt, i det här fallet till midsommarh­elgen.

– Men om vi tittar på första veckan i juni ser det lovande ut. Det är fullt möjligt att vädret är varmare än normalt i södra Finland då, säger Tuomola.

Medeltempe­raturen för Helsingfor­s ligger på cirka 15 grader i juni, men i bästa fall kan det åtminstone inlednings­vis vara betydligt varmare än så.

– Från och med den andra veckan i juni finns risken att det blir kallare. Ett lågtryck norr om Norge kan inverka negativt på vädret här med men det är inte sagt att effekterna når ända hit.

❞ Om vi tittar på första veckan i juni ser det lovande ut. Det är fullt möjligt att vädret är varmare än normalt i södra Finland då. Juha Tuomola meteorolog

Midsommare­n brukar oftare bjuda på rusk än sol på de nordliga breddgrade­rna.

– Signalerna är rätt svaga gällande midsommare­n då den ligger en månad framåt i tiden. Som det ser ut nu ligger ett lågtryck över Norges norra delar då som kan driva in kall luft över Finland. Samtidigt ser det ut som att ett högtryck ligger över de brittiska öarna som sveper varm luft över Danmark och Polen. Om den luften tar sig hela vägen upp till oss är osäkert.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Det finns hopp om riktigt bra väder till skolavslut­ningsvecko­slutet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Det finns hopp om riktigt bra väder till skolavslut­ningsvecko­slutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland