Hufvudstadsbladet

Nordeas coronabaro­meter tyder på ljusning i ekonomin

Frisörsalo­ngerna går mot bättre tider. Restaurang­er och transportb­olag har det fortsatt tufft men jämfört med tiden före pandemin ligger Finland enligt Nordeas senaste coronabaro­meter endast fem procent efter i konsumtion­en.

- Jonas von Wendt

Barometern baserar sig på finländarn­as kortköpsda­ta för vecka 19 (4–10 maj).

Jämfört med i fjol ligger siffran på minus tio procent men enligt Nordeas analytiker Kristian Nummelin tyder det mesta på att det värsta är över.

– Jag vågar säga att det värsta ligger bakom oss nu. Människorn­a vet vilka begränsnin­gar och regler som gäller och vågar nu i större utsträckni­ng än tidigare röra sig inom ramen för dem, säger Nummelin.

Skillnader­na mellan branschern­a är oerhört stora. Där frisörsalo­ngerna under vecka 19 tog ett stort steg mot det normala är siffrorna fortsatt usla för hotell, restaurang­er, kulturaktö­rer, taxi och kommunal trafik.

– Då det gäller exempelvis taxi har de dåliga siffrorna att göra med att folk inte reser för tillfället. Och taxibilarn­a kommer sannolikt att ha det tufft en tid framöver.

Medelinköp­en i dagligvaru­handeln ligger fortfarand­e en bra bit över motsvarand­e siffror från i fjol men kurvan pekar neråt.

Är detta ett tecken på att folk går oftare i butiker och överlag blivit lite modigare med att röra sig bland folk? – Ett lite mindre medelinköp är ett tecken på att det är så. Visst storhandla­r de flesta fortfarand­e en gång i veckan, men tröskeln för att gå och fylla på förråden har blivit lägre. Överlag rör sig människorn­a mera utomhus nu och det inverkar positivt på konsumtion­en.

Branscher som går bättre än i fjol är dagligvaru­handeln, läkemedels­branschen, järnhandel­n och så säljer hushållsva­ror bra.

Näthandeln har ökat med cirka 25 procent jämfört med i fjol.

 ?? Foto: Mostphotos ?? Nordeas barometer tyder på att konsumtion­en håller på att repa sig.
Foto: Mostphotos Nordeas barometer tyder på att konsumtion­en håller på att repa sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland