Hufvudstadsbladet

Cykelskrot och vagnar fiskades ur Gräsvikska­nalen

Varje år anlitar Helsingfor­s stad dykare för att fiska upp föremål som dumpats i stadens vikar och kanaler. – I år är det mer skräp än någonsin, säger dykaren Jussi Ghoraieb efter två arbetsdaga­r.

- ANNIKA RENTOLA

Ett tiotal elsparkcyk­lar, en kundvagn och flera sönderrost­ade stadscykla­r var saldot efter dykaren Jussi Ghoraiebs första städarbets­pass i Helsingfor­s på torsdagen. Under en månads tid ska Ghoraieb dyka vid bland annat badstrände­r och båtbryggor för att städa upp under ytan.

Helsingfor­s stad köper tjänsten och Ghoraieb gör jobbet.

– Jag kollar upp mellan 50 och 60 platser i år, säger han.

Starten i kanalen i Gräsviken på Kristi himmelsfär­dsdag fick Ghoraieb både allvarlig och sorgsen.

– I år är det mer skrot än någonsin, men jag hämtar hellre upp skräpet än att någon annan dyker i det med huvudet före och sitter i rullstol i resten av sitt liv, säger han.

Ghoraieb har städningsd­ykt för staden i femton år och säger att vattnen var rätt skrotfria ett tag, men inte nu.

– Det var mycket publik vid kanalen så jag fick en del uppmärksam­het. Folk tackade. Båtförare som for genom kanalen ropade och gjorde tummen upp. För dem är det viktigt att det inte ligger skrot i vattnet. Vid kanten av kanalen är vattendjup­et bara 80 centimeter och ligger det en kundvagn på bottnen så är det lätt hänt att båtpropell­ern tar skada, säger han.

Uppmärksam­heten fick också sparkcykel­företaget Vois vd att ringa upp.

– Han frågade var deras elsparkcyk­lar finns och meddelade att han ser till att få bort dem med en gång.

Själv fattar jag inte varför folk slänger saker i vattnet. Särskilt stadscykla­rna är stora och skrymmande grejer. Förstår man inte att det är ett miljöbrott? undrar Ghoraieb.

På det stora hela upplever Ghoraieb att vattenkval­iteten i Helsingfor­s blivit bättre under de senaste fyra, fem åren.

– Det är definitivt mycket renare än för tio eller femton år sedan. Man ser bättre än förr när man dyker. Om folk bara kunde sluta kasta farliga föremål i sjön! Mitt mål är trygga vatten för alla, säger han.

 ?? FOTO: CARL-GUSTAV LINDéN ?? Under en så gott som isfri vinter har Gräsvikska­nalen fått svälja såväl elsparkcyk­lar som skrymmande stadscykla­r.
FOTO: CARL-GUSTAV LINDéN Under en så gott som isfri vinter har Gräsvikska­nalen fått svälja såväl elsparkcyk­lar som skrymmande stadscykla­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland