Hufvudstadsbladet

Skyddsbris­t på lantbruken

Coronaepid­emin drabbar också lantbrukar­e och trädgårdsf­öretagare. Bara en av fyra gårdar säger sig ha tillräckli­gt med andningssk­ydd och handskar i lager.

- ANNIKA RENTOLA

På lantgårdar och i trädgårdsf­öretag behövs andningssk­ydd och handskar inte bara för att mota coronasmit­ta i grind, utan också för att skydda arbetarna för mögel, mikrober och hälsovådli­gt växtdamm.

I en enkät som 765 företagare i hela landet besvarade förra veckan stiger skyddsbris­ten fram som ett av orosmoment­en bland lantbruks- och trädgårdsf­öretagarna. Samtidigt bekymrar man sig för att inte hitta tillräckli­gt med säsongsarb­etare.

Lantbruks- och trädgårdsf­öretagarna besvarade frågor om sin försörjnin­gsberedska­p och om epidemirel­aterade problem i en enkät som skickades ut av Centralför­bundet för lant- och skogsbruks­producente­r (MTK) i samarbete med Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund (SLC), Handelsträ­dgårdsförb­undet, Frukt- och bärodlarna­s förbund samt föreningen Inhemska trädgårdsp­rodukter.

Sex av tio företag i enkäten säger att coronaepid­emin gjort det svårt att få tag på skyddsutru­stning och arbetskraf­t, att leveranser­na av reservdela­r till maskiner dröjt eller att dataförbin­delserna varit överbelast­ade. Däremot har det inte varit svårt att få tag på utsäde, gödsel och foder.

Enkätsvare­n avslöjar en oro över bristen på skyddsutru­stning, men visar också att krisbereds­kapen på gårdarna är svag. För tillfället säger en av fyra företagare att man lyckats få tag på avbytare eller annan reservpers­onal som kan hoppa in om företagare­n själv skulle insjukna eller försättas i karantän. Ännu färre – en av åtta företagare – har gjort upp arbetsinst­ruktioner för denna reservpers­onal.

– På ett jordbruk är man ofta ganska ensam med sitt arbete och gör på sitt sätt. Där borde man kanske fundera bättre på riskerna och göra upp planer. Det är bra att sätta på papper hur man brukar jobba om man blir sjuk och grannar eller andra behöver komma och hjälpa, säger SLC:s verksamhet­sledare Jonas Laxåback.

Flera producente­r uppger dessutom att efterfråga­n på deras produkter har minskat. När restaurang­er och storkök tvingats stänga har också beställnin­garna på råvaror torkat in.

– I första hand är det potatispac­kerier som har fått det besvärligt när storköken inte har behövt varor, men så har vi också företag som odlar örter och sallad i Helsingfor­sregionen enkom för restaurang­er. De har också haft det svårt nu, säger Laxåback.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland