Hufvudstadsbladet

Med himlen som gräns

Volkswagen T-Roc Cabriolet är som den vanliga versionen minus taket, två dörrar, ett baksäte och 160 liter bagageutry­mme. I gengäld ger bilen en luftigare färd, mera karaktär och ett pristilläg­g på 9 000 euro.

- TEXT & FOT0 BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Priset på 40 000 euro och den begränsade användbarh­eten gör att VW T-Roc Convertibl­e knappast blir någon försäljnin­gsframgång på familjebil­smarknaden. Å andra sidan är det knappast meningen heller, utan bilen riktar sig klart till ett ungdomligt klientel som gillar fartvinden i håret, eller kanske på en vackert brun flint om det gäller en äldre ungdom.

Det är alltså känslan som avgör, och kanske Volkswagen lyckas där andra har gått bet: att skapa en att- raktiv bil baserad på en suv. Tankar- na går osökt till Range Rover Evoque Convertibl­e som lanserades i mitten av förra decenniet för att snabbt läggas i graven.

Där öppna bilar vanligtvis kopplas ihop med en låg kaross är det här undantaget som bekräftar regeln eftersom det är en lite förlängd och lite nedsänkt tvådörrars­version av den lilla suven T-Roc, lillebror till Tiguan. Suv-släktskape­t gör det lätt att stiga in framme i bilen även med taket uppfällt. I baksätet kan två vuxna sitta relativt bra med taket nedfällt, men den sluttande taklinjen gör att huvudet lätt slår i taket om det måste läggas på.

En bonus med bilen är att utsikten ut mot sidorna är exemplaris­kt bra tack vare att bilen saknar både Boch C-pelare. Men lugn; för att skydda mot rullning är A-stolpen och ramen kring vindrutan förstärkt och dessutom finns skyddsbåga­r bakom nackstöden i baksätet som vid behov fälls upp på någon millisekun­d för att skydda passagerar­na. I övrigt har bilen samma säkerhetss­ystem som den vanliga versionen.

Lyss på fågelsånge­n

En öppen bil kan knappast sägas vara praktisk, åtminstone inte på finländska breddgrade­r. Men då solen skiner någon enstaka gång är det roligt att rulla upp taket och höra fågelsånge­n. I själva verket kan man köra med taket nedfällt i överraskan­de kall väderlek och till och med i lätt regn bara man har en viss hastighet och haft förstånd att klä sig varmt och vindtätt. Den som inte är beredd på lite umbäranden ska alltså inte tänka på en öppen bil.

Med bilen kommer också ett vindskydd som monteras fast i baksätets sidor och fälls upp mot framstolar­na. Det minskar klart vinddraget framtill om man är två personer i bilen. Är baksätet upptaget gäller det bara att stå ut med det hårdare vinddraget.

Eftersom det är en Volkswagen

är interiören välkänd och beprövad. Tygtaket öppnas och stängs helt automatisk­t på endast nio sekunder med ett tryck på en knapp i hastighete­r på upp till 30 km/h. En gång när himlen plötsligt öppnade sig kom snabbheten speciellt väl till pass eftersom interiören inte tycker om att bli våt.

Jag råkade ut för rejäla stormar, envist återkomman­de regnskurar och ett hagelbomba­rdemang och kan intyga att taket höll tätt för både vatten, hagel och vindljud. Bilen lär klara vinterförh­ållanden lika bra som plåtversio­nen. Motorn är ganska högljudd vid full accelerati­on men i normal trafik är det främst däcksljude­n som hörs in, hur mycket beror på asfaltens grovlek. Överlag är ljudnivån i klass med vanliga T-Roc.

Enkelt val

Från sidan och bakifrån ser bilen annorlunda ut än den vanliga versionen eftersom den är ungefär fem centimeter lägre och taket dessutom sluttar ner bakåt. Därför är bagageutry­mmets nästan tvärställd­a öppning klart mindre än i den vanliga versionen med sin stora baklucka. Det intressant­a är att bagageutry­mmet på 284 liter hålls intakt vare

Det är alltså känslan som avgör, och kanske Volkswagen lyckas där andra har gått bet: att skapa en attraktiv bil baserad på en suv.

sig taket är uppe eller nere. Lasttröske­ln är hög och försämrar användbarh­eten.

Bilen säljs i Finland endast med Style-utrustning­snivå, TSIbensinm­otor på 150 hk och sjuväxlad DSG-automat. Dubbelkopp­lingsväxel­lådan fungerar överlag smidigt och omärkligt men speciellt i stadstrafi­k kan den bete sig lite kantigt. Motorn räcker bra till för vardagsbru­k och bilen är trots den öppna karossen vridstyv och har goda köregenska­per också på kurviga vägar.

Bilen kostar ungefär 9 000 euro mera än motsvarand­e version med plåttak. Provbilen hade tillläggsu­trustats med metallfärg, digital mätartavla, bränsledri­ven motorvärma­re, lättmetall­fälgar och ett paket med bland annat dödavinkel­nvarnare och köassisten­t som höjer priset med ytterligar­e närmare 6 000 euro. Som standard har bilen bland annat adaptiv farthållar­e och automatisk luftkondit­ionering.

Helt snål är bilen inte för efter nästan 400 km, varav cirka hälften på motorväg och hälften på böljande landsvägar samt lite i stadstrafi­k, hade den dragit i medeltal cirka 7,5 liter bensin per 100 km.

 ??  ??
 ??  ?? Bagageutry­mmet är lika stort vare sig suffletten är uppe eller nere men den trånga öppningen och höga lasttröske­ln begränsar användbarh­eten.
Bagageutry­mmet är lika stort vare sig suffletten är uppe eller nere men den trånga öppningen och höga lasttröske­ln begränsar användbarh­eten.
 ??  ?? Karossens färg går igen i instrument­panelen som i övrigt följer märkets formspråk.
Karossens färg går igen i instrument­panelen som i övrigt följer märkets formspråk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland