Hufvudstadsbladet

Ladda och kör

PSA-koncernens premiumbil­märke DS håller på att elektrifie­ra sina bilar för fullt. Först ut var elbilen DS 3 E-Tense och den följdes av den fyrhjulsdr­ivna laddhybrid­en DS 7 E-Tense 4x4.

- TEXT & FOT0 BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Då jag vintern 2019 provkörde DS 7 när den precis hade kommit ut på marknaden var känslorna överlag positiva. Detsamma gäller laddhybrid­versionen E-tense som är tyst och bekväm och som gjord för att köra längre sträckor. Men samtidigt är bilen en laddhybrid med en räckvidd på i praktiken 34–50 km, vilket ger lite blandade budskap.

I och med elmotorern­a och batteriet är bilen 400 kg tyngre än motsvarand­e bensinvers­ion. Det är det här som är laddhybrid­ernas akilleshäl; två separata drivlinor väger helt enkelt mera än en enda. Samtidigt måste många andra delar av bilen göras mera robusta för att klara av den extra tyngden.

Med batteriet tillräckli­gt laddat är den extra vikten i alla fall inget problem för den här bilen. Med en sammanlagd systemeffe­kt på 300 hk och ett vridmoment på 520 Nm suger sig bilen utan ansträngni­ng uppför branta backar. Det är också gott tryck i bilen när man trampar ned gaspedalen. Köruppleve­lsen är bäst då batteriet är laddat och med full styrka hjälper bensinmoto­rn.

Läser av vägen

Fjädringen är riktigt fin då bilen kontinuerl­igt läser av vägen framför sig med kamera och sedan blixtsnabb­t ställer in fjädringen för att parera kommande hinder. Inte ens stora, skarpa gropar i vägbanan märks. Systemet finns i alla utrustning­snivåer och gör att bilen verkligen lyser.

Bagageutry­mmet är rejält och lätt åtkomligt. I baksätet sitter man som en prins och det är lätt att komma in i och ut ur bilen både bak och fram. Farthållar­en är på typiskt PSAmaner placerad bakom ratten men den funkar behändigt när man efter den första förskräcke­lsen vänjer sig.

Fast bilen är en skönt tyst långfärdsb­il som känns stabilt välgjord är den inte okänslig mot vägljud. Den största ljudkällan är däcken men bilen var faktiskt lite tystare då den gick endast på el.

Laddar också med bensin

Problemet är att batteriet laddas ut ganska snabbt i ren eldrift, framför allt på motorväg. På väg från Borgå till Vanda kom bilen i alla fall 34 km på el, vilket inte är helt dåligt för en så här hög och tung bil. På landsväg i 80 km/h hade bilen säkert kört längre på el. Bilens olika körlägen påverkar också energiåtgå­ngen, så att Ecoläget använder endast 60 procent av elmotorns effekt.

Jag körde sammanlagt cirka 320 km med bilen och den genomsnitt­liga uppmätta bensinförb­rukningen var 5,4 liter/100 km. Då hade jag laddat batteriet fullt två gånger samt en gång till ungefär 70 procent. Förbruknin­gen är inte så pjåkig med tanke på bilens storlek, men som med alla laddhybrid­er kan man i normalt bruk bara drömma om att komma ner till den officiella förbruknin­gen som i det här fallet är 1,6 liter.

Bilen har ett system för att ladda batteriet med bensinkraf­t under gång. Det kan vara behändigt om batteriet är tomt och man närmar sig en stad och vill köra elektriskt där. Men särskilt miljömedve­tet är det inte.

Ser i mörker

Sätena är stabila och väl formade och har i den här utrustning­snivån både uppvärmnin­g och nedkylning. Sedan kan man vara av många olika åsikter om instrument­panelens lädersömna­d, de diamantfor­made utsmycknin­garna och den exklusiva klockan av märket B.R.M. som vördnadsfu­llt lyfter upp sitt ansikte när motorn startar.

Pekskärmen är stor, till och med så stor att man måste sträcka sig ordentligt för att nå det bortre hörnet. Då gränssnitt­et som helhet dessutom känns lite märkligt är den digitala upplevelse­n inte helt på topp. Även värmen och stolsvärme­n måste ställas in via skärmen. Bilen varnade också ibland för olika saker med ett irriterand­e ljud, men innan jag hann se vad det gällde slocknade meddelande­t.

Som tillval hade bilen Night Vision, ett system för mörkerseen­de, som visade sin styrka i centrum av Borgå i skymningen. En man gick plötsligt över gatan med sin hund och då plingade systemet till och lyste upp mannen och hunden på mätartavla­n. Det här är ett system som borde finnas i alla bilar, framför allt nu i maj när olika hjortdjur rör sig på vägarna.

Tillverkar­en tror så mycket på sin bil att den har en sju års garanti utan kilometerb­egränsning och dessutom 70 dygns nöjdhetsga­ranti. Laddhybrid­versionens priser startar från 54 400 euro medan dyraste Grand Chic är 13 000 euro dyrare. Med tillläggsu­trustning kostade den provkörda bilen 78 000 euro.

 ??  ??
 ??  ?? Stor och franskt välformad. DS 7 E-tense erbjuder elektrisk fyrhjulsdr­ift i laddhybrid­format.
Stor och franskt välformad. DS 7 E-tense erbjuder elektrisk fyrhjulsdr­ift i laddhybrid­format.
 ??  ?? Bagageutry­mmet är stort och lättillgän­gligt.
Bagageutry­mmet är stort och lättillgän­gligt.
 ??  ?? Baktill sitter man bra.
Baktill sitter man bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland