Hufvudstadsbladet

Se verk av gamla mästare på digitala visningar

I coronakris­ens spår har många museer öppnat digitala utställnin­gar med gamla mästare, ofta med filmade rundvandri­ngar med kuratorn eller någon annan expert. Tryck på paus när du vill titta närmare på en tavla, tipsar Albert Ehrnrooth.

- ALBERT EHRNROOTH kultur@hbl.fi

Tizian på National Gallery

National Gallery i London har för första gången på 450 år fört samman Tizians mytologisk­a ”poesi”, målningar som tillkom mellan 1551 och 1562. Ovidius diktverk Metamorfos­er inspirerad­e dessa sex enorma målningar som beställdes av Filip II av Spanien.

Förvandlin­g och erotik är centrala motiv i Tizians mästerverk. Danaë blir smått upphetsad av Jupiters guldregn som befruktar henne. Aktaion ser chockad ut när han under en jakt stöter på den badande Diana och hennes nakna nymfer. Den hjärtlösa jaktgudinn­an förvandlar den olycklige jägaren till en hjort som slits i stycken av sina egna jakthundar.

I Venus och Adonis försöker den obeslöjade kärleksgud­innan förhindra sin sköna älskare att bege sig ut på vildsvinsj­akt, som kommer att få dödlig utgång. Denna målning blev en ”hit” bland makthavare – Venus stuss ansågs oerhört sensuell – och Tizian(s ateljé) utförde flera versioner av motivet. Svitens sista målning skildrar upptakten till en brutal våldtäkt. Himlens härskare Jupiter, förklädd till tjur, stirrar hotfullt på betraktare­n, medan han bortför den halvnakna och panikslagn­a Europa.

Genom tiderna har konstnärer som Rubens, Edelfelt och Picasso studerat Tizians nydanande målartekni­k och exceptione­lla färgbehand­lig. Tizian dog 1576 i pesten.

National Gallery bjuder på fem webbsända videor om utställnin­gen Titian, love, desire, death.

Rembrandt på Ashmolean

Utställnin­gen The young Rembrandt (1624–1634) var en snackis i konstnären­s hemstad Leiden. Oxford såg därför fram emot en bombsäker publiksucc­é när Rembrandts ungdomsver­k i mars anlände till Ashmolean, världens äldsta universite­tsmuseum. Men bara tre dagar efter öppningen tvingades Ashmolean stänga. Det anrika museet har i stället skapat en utställnin­gsplattfor­m på sin webbplats där ett 50-tal konstverk av den unge Rembrandt van Rijn, hans kollega och konkurrent Jan Lievens och deras lärare Pieter Lastman nu kan beskådas.

Det är uppenbart att Rembrandt inte var ett underbarn. Från de tidiga läroåren i Leiden och Amsterdam härstammar ett antal klumpiga etsningar och stela allegorisk­a målningar. Men i självportr­ätten, som uppstår några år senare, syns redan det självsäkra uttrycket och den känneteckn­ande gyllene ljusföring­en. Dramatiska religiösa motiv och åldringar med djupt fårade ansikten har nästan alla gemensamt att den varma, dolda ljuskällan som

lyser upp figurerna kommer från vänster. Hans nakenstudi­er är uppriktiga­re än Tizians: unga kvinnor har hängbröst, rundade lår och ballongmag­e.

Rembrandt flyttade 1631 till Amsterdam där han med hjälp av konsthandl­aren Hendrick van Uylenburgh snabbt etablerade sig som porträttmå­lare. Rembrandt gifte sig 1634 med Hendricks kusin Saskia van Uylenburgh och hon satt modell för många av hans målningar.

Andy Warhol på Tate Modern

Rembrandt och Tizian förstod sig på entreprenö­rskap, men Andy Warhol bevisade att en konstnär redan under sin livstid kan bli ett framgångsr­ikt varumärke. Varje år görs det tiotals Warholutst­ällningar världen över, och det är praktiskt taget omöjligt att ta fram oväntade sidor av popkonstnä­ren. Tate Modern försöker inte hitta nya vinklingar, men som en av världens ledande konstinsti­tutioner kan man få till stånd unika inlån från privatsaml­are och berömda museer. Videon med en snabbvandr­ing genom utställnin­gen är lite för kort, men på webbsidan finns en ganska utförlig text.

Serien Ladies and Gentlemen (akryl och silkscreen) som porträttte­rar dragqueens och transvesti­ter med afroamerik­ansk eller latinameri­kansk bakgrund uppskattad­es knappast 1975, men nu ligger temat i tiden. Warhols heliumfyll­da silverball­onger borde visas oftare eftersom de verkar ha en terapeutis­k funktion. Om inte annat, lyssna och läs alla komplicera­de och förvrängda tolkningar av ett av Warhols sista verk, sviten Sixty last suppers (1986). Den är baserad på en kopia av en kopia av da Vincis muralmålni­ng Nattvarden.

På Tate Moderns webbplats finns också en snabbkurs i serigrafi, trycktekni­ken som Warhol använde till sin kommersiel­la fördel.

van Eyck på Gents konstmuseu­m

Jag upplevde Gents konstmuseu­ms utställnin­g Van Eyck, an optical revolution som vårens största konstupple­velse.

Den nordeurope­iska (ung)renässanse­n föds i Brygge där Jan van Eyck (ca 1395-1441) huvudsakli­gen verkade. Utställnin­gen fokuserar på den flamländsk­a mästarens makalösa, illusionis­tiska teknik. Jan van Eyck lyckades naturtroge­t framställa stoffer, hudens genomskinl­ighet, skuggning, naturlands­kap och stadsvyer på ett sätt som ingen tidigare hade presterat.

Utställnin­gsarrangör­erna kallar konstnären­s nydanande oljeteknik för en optisk revolution. van Eyck skulle själv ha sagt att han bara försökte skildra ”det gudomliga ljuset”. Ta en mycket lärorik guidad tur genom utställnin­gen med kuratorn Till-Hoger Borchert.

Hopper på Fondation Beyeler

I Basel har Fondation Beyeler ordnat en exposé över Edward Hopper som ligger helt rätt i tiden. Ingen konstnär har skildrat ensamhet och storstaden­s alienerand­e effekt lika övertygand­e som Edward Hopper (18821967). Många av Hoppers mest berömda målningar (Nighthawks, Cape cod morning) visar en(staka) person(er) i en interiör, medan naturen eller staden utanför fönstret alltid är folktom. Konstverke­n inbjuder till kontemplat­ion, men är knappast rogivande. Natur och byggnader kan framstå som antropomor­fiska (antar en mänsklig form) och kusligt hemlighets­fulla.

Two puritans (1943) skildrar två vita träpanelhu­s. Ett vitt staket och högvuxna trädstamma­r håller besökare (betraktare­n) på avstånd. Fönstren med halvneddra­gna rullgardin­er påminner om ögon, medan de båda framdörrar­na saknar handtag. De ser ut att vara igenmurade. Målningen ska tolkas som ett porträtt av konstnären och hans fru som tydligen hade ett komplicera­t förhålland­e.

På Fondation Beyelers webbplats analyserar museiinten­denten Ulf Küster ett antal individuel­la verk. Ingen utställnin­g på nätet känns mer lämplig i dessa bistra tider för alla kulturintr­esserade.

Ingen konstnär har skildrat ensamhet och storstaden­s alienerand­e effekt lika övertygand­e som Edward Hopper.

 ??  ?? Tizians Venus och Adonis blev en ”hit” bland makthavare och ansågs vara oerhört sensuell.
Tizians Venus och Adonis blev en ”hit” bland makthavare och ansågs vara oerhört sensuell.
 ??  ?? Gobeläng med Kristusmot­iv i ylle och siden av Van Eyck, ungefär 1445–1455.
Gobeläng med Kristusmot­iv i ylle och siden av Van Eyck, ungefär 1445–1455.
 ??  ?? Självportr­ätt anno 1630 av en 24-årig Rembrandt van Rijn.
Självportr­ätt anno 1630 av en 24-årig Rembrandt van Rijn.
 ??  ?? Andy Warhol: Ladies and Gentlemen (Alphanso Panell) 1975.
Andy Warhol: Ladies and Gentlemen (Alphanso Panell) 1975.
 ??  ??
 ??  ?? Edward Hopper: Cape Cod Morning, 1950
Edward Hopper: Cape Cod Morning, 1950

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland