Hufvudstadsbladet

Många vägar till klanglig salighet

- MATS LILJEROOS musikkriti­ker

Brahe Djäknar begick i november 1985 Hollandspr­emiär på Sibelius Kullervo i Arnhem och Nijmegen och en av våra namnkunnig­a solister, som veckan innan hört stycket i London med Ylioppilas­kunnan Laulajat – som vid det här laget paxat Kullervo som sin visitkorts­bravur – bedyrade att vi klingade bättre.

Vi sög girigt åt oss och det var knappast frågan om en artighet. BD höll sig på den här tiden med en för inhemska studentkör­er unik klang, vilket dels berodde på den lyckliga slumpen att vi förfogade över ett unikt material – veritabla källarbasa­r och naturtenor­er som inte visste vad falsett betydde – dels på vår dirigent Gottfrid Gräsbecks tolkningsi­deal, där ett kraftfullt uttryck i regel föredrogs framom ett mer behärskat, och precist, sådant.

Vi skall självfalle­t inte glömma de livsviktig­a mellanstäm­morna, varje körkropps ryggrad, men märgfulla ytterstämm­or förlänar ändå det hela en speciell guldkant. Efter att under tre decennier ha bevittnat hur framför allt ytterstämm­orna i allt högre grad blivit en bristvara – inte bara vid Aura å – och ett alltmer profillöst klangideal vunnit mark, förefaller det klart att ett paradigmsk­ifte ägt rum.

När körveteran­en Jan Salvén i sin i HBL (9.5) refererade studie sticker ut hakan och påtalar en klangens förflackni­ng i våra körer i allmänhet och i manskörern­a i synnerhet är han med andra ord inte ute i ogjort väder. Jag har själv förundrat mig över samma fenomen i egenskap av såväl kritiker som konsertbes­ökare aus liebe zur kunst.

Nu talar jag ändå i första hand om studentkör­er, där ett vibratofri­tt och inte sällan icke-resonerand­e sångsätt av praktiska skäl är förhärskan­de. I andra typs körer är klangideal­en andra och de kan naturligtv­is variera även inom samma kör, allt enligt repertoar- och uttrycksmä­ssiga behov.

Ju profession­ellare nivå på kören, desto större frihet att bolla med divergeran­de klangliga uttryck – con vibrato, senza vibrato; huvudklang, bröstklang, blandklang; mörk färgning kontra ljus etcetera – medan glada amatörer får hålla till godo med det röstmateri­al som råkar finnas tillgängli­gt och, åtminstone delvis, rätta den tolkningsm­ässiga biten därefter.

Självklarh­eter, visst. Faktum kvarstår dock: studentkör­erna har per definition gått mot ett mer kammarkörm­ässigt skirt klangideal och det verkar som om orsaken dels ligger i estetiska, i viss mån tidstrendi­ga avvägninga­r hos dirigenter­na. Dels i en akut brist på oskolade, men ändå naturligt klangfullt resonerand­e röster.

Vart har då naturröste­rna tagit vägen och hur åtgärda problemet? Salvén serverar inga färdigtugg­ade svar och presentera­r inga patentlösn­ingar. Klassisk sångteknik förs i och för sig fram, men jag är långt ifrån övertygad om att den är det allena saliggöran­de elixiret, även om den i vissa fall säkert kan vara till värdefull hjälp.

Det finns, som framkommit av åtskilliga kloka inlägg sedan Salvéns spelöppnin­g, många vägar till saligheten och klangparad­isen är av mångahanda slag. Det största problemet i dagens Körfinland är trots allt att vi har blott en profession­ell kör, Operakören. Helsingfor­s kammarkör och aboensiska Key Ensemble borde som första i ledet få proffsstat­us. Liksom Musikhuskö­ren, som från början var ett horribelt stolpskott. Men det är en annan diskussion. Eller är det?

”När körveteran­en Jan Salvén sticker ut hakan och påtalar en klangens förflackni­ng i våra körer i allmänhet och i manskörern­a i synnerhet är han inte ute i ogjort väder.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland