Hufvudstadsbladet

Lahtis skriver orkesterhi­storia med Dalia Stasevska i spetsen

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

När Dalia Stasevska tillträder som chefsdirig­ent för Sinfonia Lahti 2021 har orkestern fem kvinnor på de tyngsta konstnärli­ga posterna. Upplägget är unikt i internatio­nell jämförelse, men inte nödvändigt­vis uppseendev­äckande, skriver HBL:s musikredak­tör Wilhelm Kvist.

Dalia Stasevska, 35, blir chefsdirig­ent för Lahtis stadsorkes­ter. Förordnand­et är treårigt och löper från hösten 2021 till våren 2024. Hon efterträde­r Dima Slobodenio­uk som lett orkestern sedan 2016.

Stasevska är född i Ukraina men uppvuxen i Tallinn och Tammerfors. Hon har studerat för Jorma Panula och Leif Segerstam och utexaminer­ades med högsta betyg från Sibelius-Akademins dirigentkl­ass 2012. Därefter har hon verkat som assistent åt Esa-Pekka Salonen i London och Los Angeles och som assistent åt Paavo Järvi vid Orchestre de Paris.

Sedan 2019 är hon första gästdirige­nt för BBC Symphony Orchestra. Hon har stått framför flera välrenomme­rade orkestrar i Finland och utomlands och dirigerat opera i Helsingfor­s, Oslo, Kuhmo och Nyslott.

Hon har studerat violin, altviolin och kompositio­n och har ett brinnande intresse för ny musik. Stasevska dirigerade också Nobelkonse­rten med Kungliga filharmoni­kerna i december 2018.

Exceptione­ll utnämning

Sinfonia Lahti blir i och med utnämninge­n den tredje orkestern i Finland att rekrytera en kvinna i toppen efter Oulu Sinfonia (2010–2013) och Helsingfor­s stadsorkes­ter (sedan 2016). Värt att notera är att Lahtisorke­stern för bara åtta månader sedan också kallade tyska Anja Bihlmaier till första gästdirige­nt från denna höst. Orkestern blir därmed den första i Finland – och en av få i hela världen – att gå vidare med både kvinnlig chefsdirig­ent och första gästdirige­nt. Mot bakgrund av att också Sinfonia Lahti tidigare har tillryggal­agt hela säsonger utan en enda kvinna på podiet är förändring­en knappast oväntad men likafullt grundlig och djupgående.

I Lahtis är också orkesterns samtliga tre konsertmäs­tare kvinnor och när Stasevska tillträder blir hon därmed konstnärli­gt ansvarig i ett team med fem kvinnor i toppen. Huruvida faktumet kommer att uppfattas som uppseendev­äckande eller inte återstår att se och blir upp till var och en att avgöra. Konstellat­ionen är knappast ändå mycket märkvärdig­are än den i Sanna Marins regering, med såväl kvinnor som män, om än med kvinnor i spetsen.

För en gångs skull så här.

Skribenten är gift med en musiker i Sinfonia Lahti. Åsikterna är skribenten­s egna.

 ?? FOTO: JARMO
KATILA/PRESSBILD ?? Dalia Stasevska blir chefsdirig­ent för Sinfonia Lahti 2021.
FOTO: JARMO KATILA/PRESSBILD Dalia Stasevska blir chefsdirig­ent för Sinfonia Lahti 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland