Hufvudstadsbladet

Är fasta hälsosamt?

Är periodisk fasta så bra som det sägs? Är det hälsosamt att fasta i perioder? Jag har funderat på om det skulle passa mig men jag vet inte riktigt om det ger någon effekt.

- JENNIFER ANNA MARKELIN

Det här är en spännande fråga som aktualiser­as med jämna mellanrum genom olika dieter. Periodisk fasta innebär att man väljer att äta under ett kortare tidsfönste­r på dygnet, exempelvis bara under 6–8 timmar i stället för under hela dagen. Den kända dieten 5:2 är en typ av periodisk fasta som innebär att man äter ytterst sparsamt under 2 dagar och äter nästan vanligt under 5.

Innan man överväger periodisk fasta bör man ha en bra förståelse för vad kosten ska bestå av för att vi ska må bra. Det här förändras nämligen inte om man kör periodisk fasta. Vi behöver protein, kolhydrate­r och fett, något som brukar kallas för makronutri­enter. Den mängd du äter avgör hur många kalorier du får i dig per dygn.

Så till frågan: Det finns få studier gjorda på människor kring vilka effekter olika typer av fasta har på viktminskn­ing och hälsa på sikt. När vi äter sätter kroppen i gång att hantera näringen. Blodsockre­t höjs, det lagras in fett i kroppen och systemet är designat för att använda energin till aktivitet och rörelse. Då gäller det att faktiskt vara aktiv för att få bästa effekt. Det betyder att om vi äter stora måltider senare på kvällen utan att använda energin dröjer den i viss mån kvar i kroppen och kan påverka hälsan negativt på sikt. Det här betyder att det finns fördelar med att äta under den aktiva delen av dagen för att få bästa användning av energin.

Det vi vet är att periodisk fasta kan ha en lite bättre effekt på viktminskn­ing jämfört med vanlig kalorirest­riktion, helt enkelt eftersom det är svårt att få i sig hela dagens planerade kaloribeho­v om man äter under färre timmar på dygnet. Den här effekten jämnas dock ut på sikt eftersom man med tiden tycks lära sig hur man äter mer på färre timmar.

Kan man detoxa kroppen från gifter genom att bara dricka juicer och buljong? Svaret är nej. Det finns inte vetenskapl­igt stöd för att det här fungerar. Kroppen är skicklig på att hantera de skadliga ämnen vi får i oss via maten och miljön.

Däremot säger många att fasta kan ge en känsla av extra energi (när den inledande tröttheten och hungern lagt sig) och upplevd lättnad i kroppen. Det beror bland annat på att kroppen hamnar i ketos. I brist på kolhydrate­r (glukos) så ombildas lagrat fett till ketoner som kroppen och hjärnan i stället använder som energi. Det är ett svältlikna­nde tillstånd och inget som rekommende­ras under en längre tid. Dieter som strikt LCHF och Keto fungerar så här.

När man börjar äta som vanligt igen återgår kroppen till sitt normalläge och i de flesta fall får man tillbaka de kilon man eventuellt tappat, ibland lite extra därtill. Om du funderar på att fasta en längre tid rekommende­rar jag att du läser på noga – fasta kan vara direkt skadligt för vissa.

Gör det inte komplicera­t

Jag tycker att vi ska försöka avdramatis­era det här med mat och ätande. Maten ska ge energi men inte ta upp för stort tankeutrym­me. Vanlig mat i lagom mängd, håll lite koll på att du varken äter för mycket eller för lite och så lite extra god mat för själen ibland – det är den bästa balansen. Lär dig att känna hunger och mättnad, se till att du har lite extra energi inför träning och ät inte för sent på kvällen. Då sover du gott och ger kroppen de bästa förutsättn­ingar för att må bra.

Maten ska ge energi men inte ta upp för stort tankeutrym­me. Vanlig mat i lagom mängd, håll lite koll på att du varken äter för mycket eller för lite och så lite extra god mat för själen ibland.

 ?? FOTO: MOTION ARRAY ?? Mat är en förutsättn­ing för att vi ska må bra. Kroppen behöver protein, kolhydrate­r och fett och det får vi från maten. Att fasta rubbar balansen.
FOTO: MOTION ARRAY Mat är en förutsättn­ing för att vi ska må bra. Kroppen behöver protein, kolhydrate­r och fett och det får vi från maten. Att fasta rubbar balansen.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Anna Markelin vill hålla en avslappnad inställnin­g till mat.
FOTO: TIMO KARI Anna Markelin vill hålla en avslappnad inställnin­g till mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland