Hufvudstadsbladet

Ett köksskåp att lita på

- LISELOTT SUND Bäck Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

I hörnet längst in finns ett vitt, oändligt köksskåp med en dörr som viker sig när den öppnas. Skåpet rymmer allt från maränger och bullar till ärtsoppa och pasta i sina vinklar och vrår. Här kan man hitta vad som helst i matväg – och mycket kan också gå förlorat här. Eller bli återfunnet bakom en stor mjölpåse med utgånget datum.

Och nu under coronatide­n har köksskåpet blivit en symbol för vår trygghet. Här har vi laddat upp med allt möjligt. Det är fritt fram att kombinera allt som hittas i skåpet och resultatet brukar bli ganska bra. På nåt sätt ger skåpet en känsla av lugn och ro. Också när vi inte hinner till butiken kan vi alltid hitta något här. Köksskåpet har blivit för oss som toalettpap­pret för hamstraren.

Också barnen har hittat köksskåpet, varje eftermidda­g när läxorna är klara klättrar nån upp på köksbänken och öppnar skåpdörren. För där finns alltid något gott – kex, en påse bullar, en chokoplatt­a eller chips till den i coronatide­r ständigt återkomman­de filmkvälle­n. Köksskåpet myser när dörren öppnas och stängs av små och stora händer.

Men nu har trafiken vid köksskåpet minskat och livet återgått till sina vanliga vanor med större banor än bara hemmaköket. Nu är skåpet så gott som tomt, nu behöver vi inte bunkra längre.

Men kanske, tänker jag, ville skåpet visa något och säger: Fyll mig igen och besök mig. Kanske ska vi fortsätta bunkra lika mycket som under coronavåre­n. För tänk om det kanske är just det här barnen sen minns, att köksskåpet­s förvarings­förmåga och mångsidigh­et kan man lita på. Trots en oro över vardagen på grund av epidemin så fanns det alltid något gott i köksskåpet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland