Hufvudstadsbladet

Värna om förtroende­t

Förtroende­t för samhället, dess institutio­ner och också medmännisk­or, är något som uppskattas allt mer. Det ger samhället motståndsk­raft. Hur värnar vi om förtroende­t, hur håller vi det vid liv?

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Ide nordiska samhällena, som också kallas välfärdsst­ater, är förtroende­t på topp i internatio­nell jämförelse. Man kan förstås fråga sig om vi skapade våra välfärdsst­ater för att vi hade ett starkt förtroende i grunden, eller om det är välfärden som har skapat förtroende­t.

Det är knappast antingen det ena eller det andra, utan snarare både och. Förtroende­t människor emellan, och viljan att överbrygga klyftor och på det sättet skapa samstämmig­het, har säkert varit viktiga ingrediens­er i välfärdsby­gget. Men det stärkte också förtroende­t ytterligar­e.

Under de senaste 20–30 åren har välfärdsby­gget skakat, om inte i sina grundvalar, så i alla fall i en del bärande konstrukti­oner. Det handlar om huruvida vi har råd och om systemet är ändamålsen­ligt. Det är problemati­skt för effekterna av förtroende och lojalitet är svåra att mäta i pengar.

Det är bra att granska de värderinga­r och den filosofi som finns bakom välfärdsby­gget, eftersom reformer pågår.

Arbetet med att förnya den sociala tryggheten i Finland har precis startat. Det görs som ett kommittéar­bete, men i moderniser­ad form. Det kommer att ta åtminstone två valperiode­r och det är viktigt att både beslutsfat­tare och vanliga människor kan följa arbetet och att värderinga­rna bakom det öppnas upp. Annars är det svårt att göra en så stor reform.

En mindre reform ligger närmare oss. Det gäller förlängnin­gen av läroplikte­n som regeringen Marin vill genomföra, oberoende av coronakris­en och det ekonomiska tryck den skapar.

I vår välfärd finns flera principer av vilka det som kallas universali­smen är en. Barnbidrag­et, som alla med barn får oberoende av inkomster och förmögenhe­t, är universell­t.

Det diskuteras med jämna mellanrum. En av frågorna brukar vara varför alla, även höginkomst­tagare, ska få barnbidrag, trots att behoven är så olika och en del skulle klara sig utan.

Ett argument är att barnbidrag­et ska utjämna skillnader­na i kostnader mellan dem som har barn och dem som inte har det. Alla som har fått barn vet att det uppstår en mängd nya kostnader, direkta och indirekta, och att det gäller oberoende av vilken inkomstniv­å familjen befinner sig på.

Ett annat argument kopplar till förtroende­t och lojalitete­n i samhället. Man brukar säga att de som är mera välbärgade, och betalar mera skatter än de med lägre inkomster, motiveras av att också de får något tillbaka.

Grundskola­n är också en universell rättighet. Här handlar det inte enbart om rättighete­r utan också om samhällets kunskapsni­vå, om att utnyttja hela begåvnings­reserven. När grundskola­n infördes innebar det att alla barn gratis fick en längre grundlägga­nde utbildning, och att vägen till en högre utbildning öppnades för fler än tidigare.

Den politiska diskussion­en om grundskola­n var stormig och pågick i decennier, från slutet av 1940-talet med Ruutu-kommittén som kom med det första förslaget om allmän läroplikt, till riksdagsbe­handlingen av att införa grundskola­n 1968. Det fanns ett hårt motstånd mot grundskolr­eformen, särskilt inom Samlingspa­rtiet. Det motståndet syns ännu i Helsingfor­s i form av många privata finska skolor. Dagens Samlingspa­rtiet känns inte vid motståndet, men förlängnin­gen av läroplikte­n gillar man inte. Också andra motsätter sig det.

Kritiken låter bekant. Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo brukar fråga varför hans barn ska få gratis skolböcker trots att familjen kan betala för dem. Ett annat argument är att det är få unga som inte fortsätter till andra stadiet. En del av dem faller visserlige­n av under vägen, men de anses vara betjänta av annat än en förlängd läroplikt.

Andra åtgärder måste definitivt till för att stödja de 16–18-åringar som inte orkar med sina studier.

Här kommer universali­smen in i bilden. Tjänster och rättighete­r som gäller alla stigmatise­rar inte dem som mest behöver dem. Barn och unga är särskilt känsliga för det här. Barnfattig­domen är ett växande problem i Välfärdsfi­nland. Vi vet också att familjebak­grunden än en gång har fått en större betydelse för skolframgå­ngen.

Vi återkommer till förtroende­t i samhället igen. Vill vi värna om det? Då måste vi minska stigmatise­ringen och känslan av att vara utanför.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland