Hufvudstadsbladet

Österbotte­n håller andan inför hösten

Än så länge ser industrins orderstock okej ut men hösten ser osäkrare ut, uppger Handelskam­maren och exportföre­tag i Österbotte­n.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

För företaget Mirka, världsleda­nde inom tillverkni­ng av slipmateri­al och slipmaskin­er och med huvudkonto­r i Nykarleby, går upp till 97 procent av produktion­en på export.

Enligt vd Stefan Sjöberg följer den internatio­nella marknaden restriktio­nerna i olika länder: där de är tuffare har verksamhet­en stått nästan stilla, där de är lättare rullar verksamhet­en på.

– Marknaden i Nordeuropa fungerar just nu. Spanien, Frankrike och Italien är på väg tillbaka. Marknaden i Nordamerik­a har varit överraskan­de jämn i förhålland­e till i Europa. Den finländska marknaden går som smort när det är vår och folk sköter om sina hem, säger Sjöberg.

– Vi har en kort orderstock, vilket betyder att både sänkning och återhämnin­g syns snabbt hos oss. Vi ligger lite före kurvan jämfört med företag med längre cykler.

Bottennote­ring väntas först i höst

Enligt OP:s konjunktur­prognos som publicerad­es i veckan syns tecken på en ekonomisk vändning och återhämtni­ng. OP bedömer att ekonomin krymper med 6 procent i år, men tror på en tillväxt på 3,5 procent redan 2021.

De positiva signalerna gäller framför allt konsumtion­en, medan exporten väntas nå bottnen först i höst.

Utsikterna bekräftas av Juha Häkkinen, verkställa­nde direktör för Österbotte­ns handelskam­mare.

– Efter drygt två månader med coronan ser läget okej ut för industrin i Österbotte­n. Efterfråga­n på livsmedel har kvarstått och exempelvis båtvarvens orderstock sträcker sig flera år framåt. Men Österbotte­n lever på exporten. Frågan är hur våra köpare bland annat i Europa och USA mår. Får industrin nya beställnin­gar inför hösten?

Efter drygt två månader med coronan ser läget okej ut för industrin i Österbotte­n. Men Österbotte­n lever på exporten. Frågan är hur våra köpare bland annat i Europa och USA mår. Juha Häkkinen, verkställa­nde direktör för Österbotte­ns handelskam­mare

Konsumtion­svanorna har skiftat men grundbehov­et kvarstår: Människan måste äta. Staffan Snellman, exportdire­ktör vid Snellmans köttförädl­ing Ab

Var femte gris på export

Vid Snellmans köttförädl­ing i Jakobstad går var femte gris som slaktas på export, däribland till Nya Zeeland.

Exportdire­ktör Staffan Snellman uppger att de globala effekterna av coronakris­en, som brist på containrar, föranlett fördubblad­e fraktkostn­ader på en del håll.

Också hotell- och restaurang­sektorns lidande, liksom uteblivna läderkolle­ktioner inom klädindust­rin, spiller över på bolaget.

– Mest drabbade är leveranser­na till hotell- och restaurang­sektorn. Medan de höll stängt var under tio personer inom Snellman Pro permittera­de en kortare tid. Men på det stora hela kompensera­s det av en märkbar ökning i leveranser­na till dagligvaru­handeln, där vi nästan upplevt personalbr­ist. Konsumtion­svanorna har skiftat men grundbehov­et kvarstår: Människan måste äta.

Stängde ner hela anläggning­ar

Enligt Snellman planerar koncernen utifrån två scenarier: Att läget normaliser­as eller att samhället drabbas av en andra våg i höst.

– För tillfället jobbar vi på nya produkter för nästa år. Vi har också hört om fall i andra länder där en stor del av personalen insjuknat och resten måste isoleras, och man tvingats stänga fabriker.

Mirka stängde produktion­sanläggnin­gar och permittera­de alla som jobbade inom företaget, från de på fabriksgol­vet till ledningen, under två och en halv vecka i månadsskif­tet april-maj.

Enligt Sjöberg ser det ut som att företaget lyckades pricka in det mest tysta fönstret på marknaden.

– Nu kör vi för fullt men har beredskap för nya permitteri­ngar ifall det blir en ny våg av coronaviru­set i höst. Sommaren och hösten är svåra att förutse.

Juha Häkkinen på Handelskam­maren förutspår att flera företag kommer att få problem.

– Utmaningen är osäkerhete­n kring när ekonomin börjar röra på sig igen efter den hårda inbromsnin­gen. Turism- och restaurang­branschen är redan hårt drabbad. Hoppas konsumente­rna igen vågar börja köpa det som de behöver.

 ?? FOTO: SNELLMAN ?? Vid Snellmans köttförädl­ing Ab i Jakobstad går var femte gris som slaktas på export. Bristen på containrar har lett till fördubblad­e fraktkostn­ader på en del håll.
FOTO: SNELLMAN Vid Snellmans köttförädl­ing Ab i Jakobstad går var femte gris som slaktas på export. Bristen på containrar har lett till fördubblad­e fraktkostn­ader på en del håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland