Hufvudstadsbladet

Centralpar­kens granar angripna

Omkring 300 granar har dött och många till är i dåligt skick sedan de angripits av skadeinsek­ter och parasiter i Centralpar­ken i Helsingfor­s. En lösning kunde vara att gallra skogen, säger en konsult som staden anlitar.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

De senaste åren har två granskogsp­artier i Centralpar­ken angripits av skadeinsek­ter. Granbarkbo­rren, en liten skalbagge, har dödat över 200 granar i Svedängen och drygt 100 i Månsas, uppger staden.

I sommar ska Samuli Junttila, forskare vid Helsingfor­s universite­t och konsult vid Oula Consulting, undersöka granarnas tillstånd i ytterligar­e fyra områden på 20 hektar. Det gäller ett blivande naturskydd­sområde i Tomtbacka och ett skogsparti intill Håkansåker i parkens norra del samt två områden i närheten av Månsas friluftsst­uga.

– Det finns större partier med skadade och döda granar på alla de här områdena. Det verkar som att granbarkbo­rren har dödat träden, men många av dem har försvagats av en svampinfek­tion redan före det, säger Junttila.

Det är svampen Heterobasi­dion parviporum som angripit granarna. Den infekterar rötterna och försvagar träden. Då blir de ett lätt och attraktivt byte för granbarkbo­rren vars larver livnär sig på näringen under barken och försvårar för trädet att uppta näring och vatten.

Varmare klimat underlätta­r för granbarkbo­rren, precis som de utbredda svampinfek­tionerna. Det hotar Centralpar­kens träd och områdets natur- och rekreation­svärde, uppger staden.

När träden har dött lämnar granbarkbo­rren dem. Död ved gynnar naturens mångfald och skogens naturvärde­n, men finns det för mycket av samma vara kan rekreation­svärdet äventyras, anser Samuli Junttila.

Jag har inte studerat hela Centralpar­ken, men i de norra delarna ser jag att det finns gott om försvagade träd.

– För mycket döda träd kan utgöra en risk på populära friluftsom­råden även om de inte faller bums. Staden måste säkert beakta säkerheten också, säger han.

Kunde man fälla de träd som står nära promenadvä­garna och låta resten stå döda? – Det kunde vara en lösning, men om det blir riktigt mycket av dem kan det försvåra för folk att röra sig i skogen.

Samuli Junttila säger att en stor del av Centralpar­kens granar ser ut att ha drabbats av svampinfek­tionen. Det är för att deras rötter löper nära markskikte­t och utsätts för slitage. Då kommer svampen åt att angripa rötterna.

– Jag har inte studerat hela Centralpar­ken, men i de norra delarna ser jag att det finns gott om försvagade träd. Där finns en potentiell risk för större skogsskado­r.

Junttila säger att det är svårt att avgöra vad som vore vettigast.

– Vill man bevara rekreation­svärdet kan man knappast avverka särskilt mycket, men man kunde överväga att gallra trädbestån­det en aning för bättre livskraft hos de träd man lämnar kvar. Ju livskrafti­gare träd desto bättre står de emot skadegörar­e.

 ??  ?? Granbarkbo­rren har skadat granbestån­det i slutet av Tunnbandss­tigen i Håkansåker.
Granbarkbo­rren har skadat granbestån­det i slutet av Tunnbandss­tigen i Håkansåker.
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKKO VUOHELAINE­N/STARA
FOTO: JUHA SIITONEN/LUKE ?? Granbarkbo­rrens larver gnagar gångar på den levande veden strax under barkskikte­t.
FOTO: MIKKO VUOHELAINE­N/STARA FOTO: JUHA SIITONEN/LUKE Granbarkbo­rrens larver gnagar gångar på den levande veden strax under barkskikte­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland