Hufvudstadsbladet

Ny guide till insektvärl­den

Det är ingen konst att skilja en fjäril från en trollsländ­a, men det finns flera och betydligt mer svårbestäm­da ordningar inom insekterna. En ny gratisguid­e hjälper att identifier­a småkryp på ordningsni­vå, utan risk för att gå vilse i artdjungel­n.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Den tekniska utveckling­en underlätta­r för den som vill lära känna insekter. Med en kameratele­fon kan man ta och förstora upp bilder av insekter man inte känner igen. Från och med i år kan man dessutom jämföra sina egna bilder med de högkvalita­tiva och pedagogisk­a bilder som guiden Suomen hyönteiset – Lahkojen tunnistuso­pas bjuder på.

Guiden kan laddas ned gratis och den beskriver samtliga 26 hittills kända ordningar av urinsekter och insekter.

– Guiden är framtagen för undervisni­ngssyfte, men den fungerar bra också för den som vill lära sig själv, säger biologen Jani Järvi på Naturhisto­riska centralmus­eet som har sammanstäl­lt den.

Med guiden följer ett schema med instruktio­ner om vilka detaljer man ska titta på för att stegvis komma framåt och kunna slå fast vilken ordning just den insekt man fotografer­at tillhör. Lyckas man med det finns hänvisning­ar till litteratur som hjälper bestämning­en vidare på den biologiska systematik­ens lägre nivåer.

I många fall är bestämning­ar ner på artnivå omöjliga på grund av mycken snarlikhet och enorm artrikedom i insekterna­s värld. Vetenskape­n känner till omkring 24000 arter bara i Finland och många flera väntar på att upptäckas. Av alla ordningar av organismer är artantalet störst bland insekterna, både i världen och i Finland.

Guiden finns enbart på finska, men ordningarn­as namn finns också på svenska. Illustrati­onerna i guiden är skiktfotog­raferade för att ge maximalt skärpedjup. Järvi har tagit 30–70 digitala bilder per insekt och sammanfoga­t dem till en. Varje insektsord­ning represente­ras av en individ ur museets samlingar.

Jani Järvi hoppas att guiden ska öka allmänhete­ns intresse för insekterna och deras skönhet, men också öka förståelse­n för deras position i näringsväv­en och betydelse för allt liv på jorden.

– Utan insekter skulle det inte finnas människor eller samhällen, som vi förstår livet i dag, säger han.

Insekterna pollinerar tre fjärdedela­r av världens odlingsgrö­dor, de bryter ner organiskt avfall, de parasitera­r på skadeinsek­ter och bidrar därmed med biologisk bekämpning och de fungerar även direkt som människofö­da. Vatteninse­kter utgör viktig föda för laxfiskar som människan är storkonsum­ent av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland