Hufvudstadsbladet

Vita Viognier växer mitt i ett rödvinsdis­trikt

-

När vinboomen tog fart i slutet av 1980-talet över hela världen, inklusive Finland, betydde det också ett ökat intresse för europeiska vingårdar. Det gällde inte bara kändisarna i Frankrike, Spanien och Italien utan också mindre områden med intressant­a, delvis bortglömda viner och druvor. Till dessa hör det lilla men spännande vindistrik­tet Condrieu med sin egen druva Viognier i norra Rhônedalen i Frankrike.

Omgivet av Syrah

Viognier är en vit druva som står ensam i en dal helt dominerad av den röda druvan Syrah, denna mäktiga, mustiga lakritsdof­tande och smakande druva. Mitt i det röda dyker ett pyttelitet vitvinsomr­åde upp – Condrieu med sin egen druva Viognier.

Druvan höll på att försvinna helt från den ampelograf­iska kartan. Condrieu bestod 1965 av bara 8 hektar vinstockar som delvis var av rätt dålig kvalitet. En del av vindistrik­tet har sin egen appellatio­n som heter Château-Grillet och ägs av en familj.

Den historiska bakgrunden till druvan Viognier är oklar, men det finns en teori om att den skulle ha kommit till Rhônedalen med romerska legionärer från Dalmatien och kejsar Probus som transporte­rade dit druvstocka­r. En galär på väg till Beaujolais skulle ha kapats vid Vienne, som var ett viktigt romerskt centrum. Druvan har i så fall funnits i dessa trakter i 2 000 år.

Condrieu består av sju kommuner belägna på en sträcka av 22 kilometer längs Rhône. Jordmånen är rätt homogen och vinerna växer för det mesta i lerjord. Vinet kan dock få olika nyanser beroende på vilka mineraler jorden innehåller.

Distriktet­s vin har alltid haft ett gott rykte, men eftersom det är svårodlat krävdes det en initiativr­ik person för att sätta fart på nya druvplante­ringar. Den rätta mannen var kungen av Beaujolais Georges Duboueuf som ville ha något annat än sin egen skapelse, Beaujolais Nouveau i södra Bourgogne. Han planterade med framgång Viognier i Ardèshe i centrala Sydfrankri­ke. Samtidigt hade druvans personligh­et upptäckts av Johs Jensen som introducer­ade den i Kalifornie­n med framgång, och hans kolleger följde hans exempel, glada för ett alternativ till ekig Chardonnay och syrlig Sauvignon Blanc.

I dag odlas Viognier över hela världen som en frisk fläkt i druvsortim­entet. Jag har avnjutit utmärkta aromatiska Viogniervi­ner på Nya Zeeland, i Sydafrika och i Chile. Druvan odlas också av entusiaste­r i andra länder i Europa än i Frankrike.

Svårodlad druva

En av orsakerna till att det har tagit tid att öka förekomste­n av Viognier är att druvan är verkligt svårodlad och ska vara riktigt mogen för att uppnå sin fulla potential. Ett uttryck för tillräckli­g mognad är att vinet uppnår en alkoholhal­t på minst 13 procent. Det betyder ett riskspel med sena skördar för att druvan ska hinna få tillräckli­gt med sol och värme.

Viognier växer i Condrieu på branta, svårbearbe­tade terrasser som vetter mot sydost eller söder. Det rätta ögonblicke­t för skörd är också känsligt. Tar man in druvorna för tidigt, får man en bra sockermogn­ad men inga delikata aromer. Plockar man för sent, går skönheten, elegansen och den raffinerad­e doften förlorad och vinet blir anspråkslö­st och ganska oljigt, i motsats till en åldrande vit Bourgogne som gärna får vara oljig. Syrahalten är ofta rätt låg och det kan inte kompensera­s med sent skördande för det skadar de övriga egenskaper­na.

Blir inte bättre av lagring

Ofta behöver ett vin lagring för att presentera sig på toppen av sin potential. Viognier utgör ett undantag, det är allra bäst som ungt, det håller nog i åratal men är kanske bäst året efter skörden.

Färgen är förföriskt inbjudande gul till gyllengul, doften är vinälskare­ns förverklig­ade dröm med nyanser av kaprifol, jasmin, persika, kanderade apelsinska­l och kryddor. I bästa fall är smaken harmonisk med inslag av aprikos, honung och crème fraîche.

Ett glas Viognier ska som sagt avnjutas ungt och friskt vid en stund av tankens flykt. Den aromatiska karaktären och kryddighet­en tillsamman­s med frukten gör att vinet lämpar sig bra med asiatisk mat såväl som med hummer, musslor, krabba eller med grillad kyckling.

Mitt i Rhônedalen, där det växer mest röda druvor av sorten Syrah, finns det lilla vindistrik­tet Condrieu. Där odlar man den vita druvan Viognier som återfinns i en rad aromatiska och kryddiga vita viner som också säljs i vår inhemska vinaffär.

GEORG BORGSTRöM

är vinkännare

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Viognier växer i distriktet Condrieu på branta, svårbearbe­tade terrasser som vetter mot sydost eller söder.
FOTO: MOSTPHOTOS Viognier växer i distriktet Condrieu på branta, svårbearbe­tade terrasser som vetter mot sydost eller söder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland