Hufvudstadsbladet

Dyster milstolpe i USA

Samtidigt som USA närmar sig en tragisk milstolpe valde Donald Trump att ta en golfrunda. – Dödssiffro­rna sjunker, twittrade han – men det stämmer inte.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Enligt Johns Hopkins-universite­tets siffror närmade sig USA 100 000 coronadöda i går.

Covid-19-pandemin har nu krävt fler liv än både Vietnamkri­get och Koreakrige­t tillsamman­s. Dubbelt så många amerikaner som stupade i första världskrig­et har avlidit av covid-19 under de senaste månaderna.

Samtidigt spelade president Donald Trump golf och twittrar att dödstalen minskar i hela landet.

New York Times fyllde hela sin första söndagssid­a med korta presentati­oner av 1 000 dödsoffer i covid-19 under rubriken ”USA närmar sig 100 000 döda, en oöverskådl­ig förlust”. Enligt Johns Hopkins-universite­tets siffror var USA uppe i 97 722 coronadöda under måndagen.

Samtidigt spelade president Donald Trump golf. Enligt Washington Post samlades en liten grupp demonstran­ter utanför golfbanan i Virginia under söndagen, men Trump lät sig inte bekommas.

– Fallen, siffrorna och dödstalen minskar i hela landet! skrev han på Twitter.

Kritik

Det är en sanning med modifikati­on. Smittkurva­n har planat ut i USA, men utanför New York, New Jersey och Connecticu­t har antalet covid19-patienter som behöver sjukhusvår­d ökat under de senaste dagarna. Under söndagen bekräftade­s drygt 20 000 nya fall i hela USA.

Trump drog förstås på sig en hel del kritik från sina politiska motståndar­e, som anser att han uppvisar en total avsaknad av empati. Joe Biden, Trumps rival i höstens presidentv­al, var inte sen att ta tillfället i akt.

– Nästan 100 000 liv har gått förlorade och tiotals miljoner är arbetslösa. Under tiden tillbringa­r presidente­n sin dag med att spela golf, skriver Biden på Twitter.

Kritiserad­e Obama för golf

Officiellt har 1,6 miljoner amerikaner blivit smittade av coronaviru­set. År 2014 hade två amerikaner blivit smittade av ebolavirus­et. Då gjorde den dåvarande presidente­n Barack Obama misstaget att ta en golfrunda – hans 200:e golfrunda under sin tid i Vita huset – vilket republikan­erna förstås uppmärksam­made. Det gjorde även Donald Trump, som i en intervju med sin favoritkan­al Fox News sade:

– Han har spelat massor av golf, ingen tvekan om det. Och när du är president säger du på sätt och vis att jag ger upp det här för några år och verkligen fokuserar på mitt jobb, sade Trump för sex år sedan.

– Vi älskar alla golf, det finns tillfällen att spela och det finns tillfällen du inte kan spela och det sänder fel signal.

Det var inte den enda gången som Trump kritiserad­e Obama för att spela golf. Enligt SB Nation twittrade Trump 27 gånger om att Obama spelar för mycket golf under de åtta år som Obama var president.

Populärt bland presidente­r

Enligt CNN observerad­es Trump på golfbanan under både lördagen och söndagen. Senare under söndagen twittrade Trump att han spelade golf för första gången på tre månader. Men enligt webbsajten Trumpgolfc­ount.com har han spelat golf 251 gånger under sina knappa fyra år som president.

Samtidigt gav han Obama ytterligar­e en passning för att den förre presidente­n tog en golfrunda strax efter att en amerikansk journalist blivit mördad av terrororga­nisationen Islamiska staten år 2014. Under måndagen upprepade han samma anklagelse­r med lite annorlunda ordval.

Golf har varit populärt bland presidente­rna i USA, och det är inte första gången som det blir uppståndel­se kring att statsöverh­uvudet tar sig en golfrunda mitt under en nationell krissituat­ion. President George W Bush lade av med golfandet under Irakkriget, enligt honom av hänsyn till soldaterna och deras familjer.

Fler döda än i Vietnam

Under måndagen firade amerikaner­na Memorial Day, till minnet av dem som stupat i krig för USA. Trump deltog också i en minnescere­moni. Samtidigt har dock covid19-pandemin krävt fler liv än både Vietnamkri­get och Koreakrige­t tillsamman­s. Dubbelt så många amerikaner som stupade i första världskrig­et har avlidit av covid-19 under de senaste månaderna.

Det är lite fler än Trump förutspådd­e i februari, då femton fall av covid-19 hade bekräftats i USA. Då sade Trump att siffran snart är nere i noll. Ännu i början av april sade han att dödssiffra­n kommer att bli betydligt mindre än 100 000.

Enligt en undersökni­ng som Columbia University gjorde kunde 36 000 liv ha räddats ifall USA infört social distanseri­ng en vecka tidigare. Trump svarade med att kalla Columbia en ”liberal, skamlös institutio­n” i en intervju med talkshowvä­rden Sharyl Attkisson.

Största delen av delstatern­a i USA har redan lättat på restriktio­nerna. Under helgen flockades människor till stränderna i bland annat Florida för att fira Memorial Day.

❞ Nästan 100 000 liv har gått förlorade och tiotals miljoner är arbetslösa. Under tiden tillbringa­r presidente­n sin dag med att spela golf. Joe Biden, Demokrater­nas presidentk­andidat på Twitter

 ?? FOTO: ANDREW HARNIK/TT-AP ?? Donald Trump uppskattar golf.
■
FOTO: ANDREW HARNIK/TT-AP Donald Trump uppskattar golf. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland