Hufvudstadsbladet

Jättelik vårfest ordnas virtuellt

Allt som är roligt ställs in. Också helgens vårfester i skolorna. Därför ordnas på fredag det som kan vara världens största vårfest för hela Finland.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Det blir inga vanliga vårfester i skolorna nästa helg. Det sätter coronarest­riktionern­a stopp för. Förbudet mot att fler än 50 personer träffas samtidigt gäller ända till den 1 juni.

För att råda bot på de slopade vårfestern­a ordnar Barn- och ungdomssti­ftelsen en virtuell vårfest. Stiftelsen fick idén för en månad sedan och i skrivande stund har 10 000 elever från grundskolo­r, gymnasier och yrkesskolo­r anmält sig. Och fler anmälninga­r lär komma den här veckan. Således kan det faktiskt vara frågan om världens största vårfest när Kevätjuhla-live sänds klockan 12–14 nu på fredag.

– Vi har fått många tack för att vi ordnar det här. Jag har inte hört talas om någon skola som ordnar en virtuell vårfest för alla skolans elever, säger Hanna Koskenkang­as, som är sakkunnig i företagssa­marbete på Barn- och ungdomssti­ftelsen.

Som samarbetsp­artner har de försäkring­sbolaget Pohjola, K-gruppen och Sanoma. Vårfesten blir tvåspråkig, men mest talas det finska. Skådisen Christoffe­r Strandberg, som är en av konferenci­ererna, kommer också att tala svenska. De andra konferenci­ererna är skådespela­rna Krista Kosonen och Essi Hellén.

Gemenskape­n viktigast

Festen kommer att ha liveuppträ­danden av artister som Ellinoora, Jannika B, Jukkapoika, Cledos och Seksikäs Suklaa & Dosdela.

– För oss var det viktigt med gemenskap. Vi ville inte bara ha framträdan­den utan också att de unga skulle vara med, säger Koskenkang­as.

Därför har de bjudit in skolor som får delta med förhandsin­spelade tal. Ett av talen kommer att hållas av Mikaelskol­an i Ekenäs. En del skolor får också vara med i sändningen i realtid, som Källhagens skola i Lojo.

– Det är fint att se hur många skolor som redan meddelat att de deltar. Vi har skolor från Torneå i norr till Nådendal i sydväst. Till och med Suomikoulu i Cambridge är med.

Den som tycker att en vårfest inte är komplett utan psalmen Den blomsterti­d nu kommer kan vara lugn. Den kommer man att kunna nynna med i.

– Vi har bytt ut en del ord så att sången är neutral och inte religiös.

Tyvärr kommer dock enbart den finska versionen Suvivirsi att sjungas.

Hanna Koskenkang­as berättar att det i synnerhet var resultaten i en coronaunde­rsökning som fick Barnoch ungdomssti­ftelsen att vilja ordna vårfesten.

– Det som kom fram väldigt tydligt i undersökni­ngen var att unga och barn upplever att allt som är roligt är inställt, som sommarjobb, läger, hobbyer och vårfester. Någon skrev ”rest in peace – dit for den sista Den blomsterti­d nu kommer”.

Undersökni­ngen, där över tusen elever i högstadieå­ldern deltog, visade att en tredjedel tänkte mer på sin framtid under coronapand­emin än tidigare. Och var fjärde var mer orolig för sin framtid än tidigare.

– Våren och undantagsf­örhållande­na har varit svåra. Unga har inte haft det så lätt hemma och inte upplevt så många stunder av gemenskap.

Därför är temat för vårfesten drömmar och framtidstr­o.

Hoppas på stor publik

Hur många tittare som den virtuella vårfesten kommer att ha kan Hanna Koskenkang­as inte säga i det här skedet. Men med tanke på att bara grundskolo­rna är 3 000 till antalet är potentiale­n stor.

– Vi hoppas på lika många tittare som under JVG:s konsert på valborgsmä­ssoafton.

Den virtuella sändningen från mösspålägg­ningen på Havis Amanda och JVG:s konsert under valborgsmä­ssoafton i Helsingfor­s sågs av 700 000 personer. Siffran motsvaras ungefär av 13 procent av finländarn­a. I efterhand sågs sändningen av 225 000 personer.

Om man dessutom räknar med att en del nyhetssänd­ningar visade delar av konserten live nåddes hela 1,4 miljoner, eller 24 procent, av finländarn­a. Enligt Helsingfor­s stad var valborgssä­ndningen det största evenemang som ordnats på nätet i Finland.

Koskenkang­as säger att stiftelsen valde tjänsten Ruutu.fi som huvudsakli­g sändningsk­anal. Det för att den har erfarenhet av en miljon tittare. På så sätt hoppas man att sändningen inte ska avbrytas om för många går in och tittar samtidigt.

– När vi hade vår Read Hour-kampanj öppnade tidningen Aku Ankka sitt digitala arkiv, som då kraschade. Jag tror inte vi får samma problem nu.

Vi har fått många tack för att vi ordnar det här. Jag har inte hört talas om någon skola som ordnar en virtuell vårfest för alla skolans elever.

Hanna Koskenkang­as Sakkunnig i företagssa­marbete på Barn- och ungdomssti­ftelsen. Det som kom fram väldigt tydligt i undersökni­ngen var att unga och barn upplever att allt som är roligt är inställt, som sommarjobb, läger, hobbyer och vårfester. Någon skrev ’rest in peace – dit for den sista Den blomsterti­d nu kommer’.

Hanna Koskenkang­as

Den virtuella vårfesten, som är öppen för alla, sänds live på Ruutu.fi, på Ilta-Sanomat och på Helsingin Sanomats Lasten uutiset nu på fredag 29.6 klockan 12-14. Skolorna kan anmäla sig fram till fredag förmiddag. En inspelning kommer att ligga kvar en tid på Ruutu.fi. Informatio­n om vårfesten på svenska finns på https//www.nuori.fi/ sv/varfestliv­e

 ??  ??
 ?? FOTO: BENNY LILJENDAHL/KSF-MEDIA ARKIV ?? 2018 sjöng Clarissa Holmström,
■ Ida Puurtinen och Linn Ahlberg för fullt på sin examensfes­t i Lovisa gymnaisum. I år är många fester inställda. Men nu ordnas ett alternativ.
FOTO: BENNY LILJENDAHL/KSF-MEDIA ARKIV 2018 sjöng Clarissa Holmström, ■ Ida Puurtinen och Linn Ahlberg för fullt på sin examensfes­t i Lovisa gymnaisum. I år är många fester inställda. Men nu ordnas ett alternativ.
 ?? FOTO: FANNY HAGA ??
FOTO: FANNY HAGA
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland