Hufvudstadsbladet

Mat viktigare än taktik för att vinna Robinson

Stjärnkock­en Michael ”Micke” Björklund, 45, är vinnare av Sveriges Expedition Robinson. Förutom äran får han en prissumma på 500 000 svenska kronor, motsvarand­e ungefär 47 000 euro.

- OVE ANDERSSON

Åländske kändiskock­en Micke Björklund vann svenska tv-programmet Expedition Robinson på söndag. Hans väg till seger gick genom magen – som kock kunde han förse de övriga deltagarna med mat och det visade sig vara viktigare än alla andra taktiker.

I finalen, som sändes på Sveriges TV4 under söndagskvä­llen, ställdes den meriterade kändiskock­en från Åland mot Clara Henry, 26 och Priya Svang, 27 efter att den fjärde finalisten Christoffe­r Willén, 29, snöpligt blev utröstad av ett gäng tidigare deltagare i ett extra öråd.

I finalen gick Michael ”Micke” Björklund ut lite löst och låg ganska länge en bit efter. Men plötsligt vände det och då finalen var avgjord stod ålänningen där som segrare av Sveriges Expedition Robinson 2020.

HBL får tag i Micke Björklund hemma i Finström på Åland direkt efter att han officiellt utropats till Robinsonse­grare.

Beskriv känslan på plats då du fattade att du vunnit hela tävlingen. – Den var helt obeskrivli­g. En kick och en känsla som jag bara tidigare har känt då jag vunnit Årets kock i Sverige och Finland, ett rus som jag inte får känna så ofta.

– Därefter gick tankarna till familjen och barnen. Det är ju för dem jag vann den här tävlingen, att få visa för barnen att jag inte bara är den jobbiga, tröga pappan utan att jag kan vara någonting annat också.

– Jag hoppas att jag fått viss upprättels­e i det fallet.

Berätta hur tankarna gick i finalen. – Clara (Henry) ledde ju ganska länge och jag låg tvåa. När det blev dags för pricktävli­ngen tänkte jag: ”ok, nu blir det problem”. Samtidigt inföll sig något slags lugn eftersom jag visste att jag var sämst.

– Att det sedan plötsligt gick jättebra berodde nog på att jag inte spände mig, utan kände mig rätt så trygg.

Var det i det här skedet du kände att du hade en chans? – Ja, jag kände att nu kan jag komma ifatt.

Och plötsligt står du där som segrare av hela Robinson-tävlingen 2020! – Ja, det är helt otroligt. Jag hade flyt. På något sätt var det meningen att det som skedde skulle ske.

Var det här även en personlig seger mot dig själv på något sätt? – Absolut. Visst, man tävlar ju mot motståndar­e men det är mot mig själv jag bygger upp taktiken. Så gör jag alltid i tävlingar. Jag tävlar mer mot mig själv än mot andra.

– Jag gjorde precis på samma sätt då jag blev Årets kock i Sverige och Finland eftersom jag vet att lyckas jag slå mig själv, då bär det långt.

Gick du in i tävlingen för att vinna? – Nej, absolut inte. Jag gick in för att inte åka ut först. Sedan växte självkänsl­an vecka efter vecka.

Att utmana dig själv, fanns det med dig genom hela tävlingen? – Jag gillar inte och är dålig på konflikter. Just därför ville jag jobba med konflikter. Och det fanns det ju gott om. Man kan säga att jag utmanade mig själv genom att lära mig hantera konflikter.

Har du hunnit fundera på vad det var som gjorde att du hängde med hela vägen och inte fick en enda röst mot dig i ö-rådet? – Mat är det viktigaste vi behöver och att jag såg till att folk fick mat betyder mycket mer än vad man kanske tror. Som kock blir man liksom hjärtat i gruppen. Så det hade stor betydelse.

Hur firar du segern?

– I kväll ska jag fira med nära och kära och några kompisar. Men så fort det blir möjligt att resa igen har jag lovat att bjuda över hela Robinsongä­nget på en stor fest här på Åland.

Har du några planer på hur du ska använda vinstsumma­n på en halv miljon svenska kronor? – Först tänker jag betala lite till staten, skatt alltså, och det känns ju bra att kunna hjälp till lite med tanke på alla kostnader samhället har till följd av coronakris­en.

– Sedan tänker jag hitta på någonting med familjen.

– Och så tänker jag ge lite till Matbanken på Åland. Mat är som sagt det viktigaste vi behöver. Därför är det också viktigt att alla på Åland får tillräckli­gt med mat.

Grattis, än en gång!

– Tack, tack.

 ?? FOTO: REBECCA SUORANTA ??
FOTO: REBECCA SUORANTA
 ?? FOTO: REBECCA SOURANTA ?? Till att börja med kommer stjärnkock­en Michael Björklund att fira med vänner och familj. När det är möjligt kommer han bjuda hela Robinsongä­nget på fest på Åland.
FOTO: REBECCA SOURANTA Till att börja med kommer stjärnkock­en Michael Björklund att fira med vänner och familj. När det är möjligt kommer han bjuda hela Robinsongä­nget på fest på Åland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland