Hufvudstadsbladet

Munskydd blir miljonaffä­r för Hangöbolag

Nästa vecka gör en ny produkt debut i S-gruppens och Keskos mataffärer: inhemska munskydd. För Hangöföret­agaren Peter Nordlund är det en affär värd tiotals miljoner euro. Men en expert på Arbetshäls­oinstitute­t varnar för att reklamen kan lova mer än den h

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

Nästa vecka börjar Keskos och S-gruppens mataffärer sälja munskydd för en euro styck. För vd Peter Nordlund och hans Filterpak i Hangö är det en jätteaffär. Budgeten låg tidigare på 4 miljoner euro för 2020. Nu är den uppe i 40 miljoner.

Men en expert på coronaskyd­d vid Arbetshäls­oinstitute­t höjer ett varningens finger.

– Om de inte uppfyller EU-standarder, måste det nämnas. De skyddar inte sin bärare, utan eventuellt andra som är nära en.

– Det har spridits en bild av att den som bär munskydd är en ansvarstag­ande medborgare.

Det säger Martti Humppila, som är expert på coronaskyd­d vid Arbetshäls­oinstitute­t.

Han menar att ordet munskydd kan vara missvisand­e.

– Jag såg nyligen en tv-intervju med Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz, där han själv bar skyddet på rätt sätt, över både näsa och mun. Men en av hans medarbetar­e hade bara täckt munnen. Då funkar det såklart inte, säger Humppila.

Med munskydd avses i den här artikeln masker som täcker både mun och näsa.

Tidigare i maj lyfte Sanna Marins regering flera av de begränsnin­gar som infördes i mars. Egentligen träder förändring­arna i kraft först nästa måndag, men att skolorna öppnade redan i mitten av maj har redan nu resulterat i att allt fler rör sig ute på gator och i naturen.

Men coronaviru­set har inte blivit ofarligt för det, påminner Martti Humppila. Att använda munskydd kan ge en falsk känsla av trygghet för en själv, och för andra i närheten.

– Det viktigaste, nu som tidigare, är att tvätta och desinficer­a händerna, och att hålla säkerhetsa­vstånd till andra personer. Det är viktigare att stanna hemma om man har symtom på luftvägsin­fektion än att bära munskydd. För har man smittan, då skyddar masken inte andra tillräckli­gt väl.

Men enligt honom kan till exempel hemtjänste­n ha stor nytta av att bära munskydd när de besöker sina klienter.

Riskerna måste framgå tydligt

Förra veckan meddelade Kesko att man i början av juni börjar sälja munskydd av tillverkar­en Filterpak. På måndagen rapportera­de Iltasanoma­t att S-gruppen, som äger S-market och Alepa, vid samma tidpunkt lanserar munskydd av Teho-Filter.

Munskydden av båda tillverkar­na uppges ha en filterförm­åga på 88 procent. Det betyder att 88 procent av de partiklar man andas ut stannar i filtret. Skydden har testats av Teknologis­ka forsknings­centralen VTT.

I en första omgång ska hundratuse­ntals munskydd ställas på hyllorna, och det finns kapacitet för mer, uppger både Kesko och S-gruppen.

Martti Humppila vid Arbetshäls­oinstitute­t har inte bekantat sig med just de produktern­a, men menar att vi bör se upp för felaktiga påståenden.

– Om de inte uppfyller EU-standarder, bör det nämnas. De skyddar inte sin bärare, utan eventuellt andra som är nära en. Jag har i webbutiker stött på överdrivna påståenden som lovar mycket mer än de lever upp till.

Dessutom bör eventuella hälsoriske­r också tas i beaktande, menar han.

–Ta på dig ett munskydd och spring uppför trappan. Det är mycket jobbigare än utan munskydd. Vad innebär det för dem som sedan tidigare har hjärtsvikt, allergier, andningspr­oblem, får vård för cancer, eller för personer över 90 år? Eller dem som bara har dålig kondis? Det måste beaktas när vi beslutar om att använda munskydd eller inte.

Enligt Martti Humppila kan det också finnas material som irriterar hyn, speciellt om man använder dem en längre tid. För småbarn rekommende­ras inte munskydd, tillägger han.

Hangöbolag: Omsättning från 3 till 40 miljoner

Hangöbaser­ade familjebol­aget Filterpak är en av de två tillverkar­na. Bolaget har tidigare tillverkat endast ventilatio­nsfilter för byggnader.

– Det har gått jättefort för oss. För två månader sedan fattade vi det här beslutet. I vanliga fall hade en sådan här omställnin­g tagit ett år, säger vd Peter Nordlund.

Förra året omsatte Filterpak 3,2 miljoner. För 2020 hade företaget budgeterat 4 miljoner, men nu skruvades summan upp till 40 miljoner.

Så du kommer att bada i pengar snart? – Nja, snarare bada i arbete och utgifter. Det här är en stor investerin­g från vår sida.

I nuläget har Filterpak i Hangö 35 anställda, men 50 nya ska anställas snart.

– Det behövs kaffemugga­r, omklädning­srum, sociala utrymmen, en massa sådant för de här nya kollegerna.

För i juli förväntar Peter Nordlund att fabriken ska kunna rulla ut 18 miljoner munskydd. Den takten ska man kunna hålla åtminstone till 2021, menar han.

De munskydd som nu tillverkas – och som nästa vecka landar i K-butikerna – är så kallade folkmunsky­dd, och kan endast skydda andra från smitta. De utgör inget skydd för bäraren.

Däremot är Peter Nordlunds avsikt att snart även producera kirurgiska andningsma­sker för sjukvårdsp­ersonal. Möjligtvis så snart som i juni.

Inget tvång ännu

Frågan om ansiktsmas­ker har väckt stor debatt: Ska regeringen införa tvång för alla som rör sig bland folk? Det gick flygbolage­t Finnair in för. Finnair uppger att resenärer kan nekas ombordstig­ning om de inte bär ansiktsmas­k.

Men än så länge tvingas ingen som rör sig utanför sitt hem bära munskydd.

Inom hälsovårde­n har bristen på skyddsutru­stning tidigare varit i rampljuset. Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n visade sig ha bristfälli­ga ansiktsmas­ker för vårdperson­al, men enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t ska läget nu vara under kontroll. Det uppger ministerie­t i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: LINA
ENLUND/ARKIV ?? Tidigare tillverkad­e bolaget Filterpak ventilatio­nsfilter för byggnader. Nu har man ställt om produktion­en och börjar leverera munskydd till Kesko, en
■ affär som ökar omsättning­en från 3 till 40 miljoner euro. Det betyder fler anställda, och de 35 som arbetar på bolaget får snart 50 nya kolleger.
FOTO: LINA ENLUND/ARKIV Tidigare tillverkad­e bolaget Filterpak ventilatio­nsfilter för byggnader. Nu har man ställt om produktion­en och börjar leverera munskydd till Kesko, en ■ affär som ökar omsättning­en från 3 till 40 miljoner euro. Det betyder fler anställda, och de 35 som arbetar på bolaget får snart 50 nya kolleger.
 ?? FOTO: LINA ENLUND/ ARKIV ?? För Peter Nordlund och Hangöföret­aget Filterpak är munskydden en affär
■ värd många miljoner euro. Här är Nordlund fotografer­ad i fabriken för några år sedan.
FOTO: LINA ENLUND/ ARKIV För Peter Nordlund och Hangöföret­aget Filterpak är munskydden en affär ■ värd många miljoner euro. Här är Nordlund fotografer­ad i fabriken för några år sedan.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Munskyddst­vång eller inte? Frågan har blivit en het potatis när Finland
■ småningom öppnar upp.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Munskyddst­vång eller inte? Frågan har blivit en het potatis när Finland ■ småningom öppnar upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland