Hufvudstadsbladet

Bereder väg

Varför ser vi så få konstnärer med funktionsv­ariationer på scenerna och vad kan vi göra åt saken? Dansaren Maija Karhunen söker svaren i fondfinans­ierat projekt.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Ännu för något år sedan kunde konstskolo­r i Finland förklara att en viss utbildning var olämplig för personer som kommunicer­ade eller rörde sig på ett avvikande sätt. Fortfarand­e är många institutio­ner inte särskilt bra på att ta emot funktionsv­arierade sökande. Det är dags att öppna dörrarna, säger dansaren och performanc­ekonstnäre­n Maija Karhunen, som leder ett fondfinans­ierat projekt för att bättra på läget.

– Ur publikpers­pektiv har mycket redan uppnåtts i fråga om tillgängli­ghet och framkomlig­het, men ännu finns mycket kvar att göra när det gäller många konstnärer­s väg in i yrket.

Den bedömninge­n gör Maija Karhunen, dansare, performanc­ekonstnär, fri skribent och koordinato­r för projektet Matkalla (På väg), vars viktigaste målsättnin­g är att bereda väg för konstnärer med funktionsv­ariationer.

Projektet startade i mars och för starten beviljade Konestifte­lsen i fjol ett bidrag på 40000 euro. Om allt går vägen, och finansieri­ngen tryggas, är tanken att efter det inledande kartläggni­ngsskedet snabbt utvidga verksamhet­en, etablera mentorsver­ksamhet och fortbilda portvakter, för att göra framtida karriärsti­gar möjliga.

Men är det alls relevant att längre tala om portvakter? Det har ju sagts att internet och demokratis­eringen har gjort dessa överflödig­a på många områden i samhället, bland annat i konsten. – Dörrarna i dag är precis desamma som de som tidigare har öppnats för det stora flertalet. Det gäller allt från tillgången på kultur för barn via konsthobby­er och konstskolo­r till möjlighete­rna att fylla i stipendiea­nsökningar och hur medvetna och vidsynta kuratorer är. I vilket fall som helst är det svårt för många konstnärer att se sig själva som en del av mainstream­en så länge det knappt finns några andra med funktionsv­ariationer i den.

Förpassade till marginalen

Ett av de mest konkreta hindren som spirande konstnärer med funktionsv­ariationer möter gäller enligt Karhunen tillgången på utbildning.

Ännu för något år sedan kunde man vid konstskolo­r i Finland förklara att en viss utbildning enbart var öppen för personer med god grundhälsa och att linjen inte lämpade sig för personer som kommunicer­ade eller rörde sig på ett avvikande sätt.

Enligt Karhunen leder utestängni­ngen från konstskolo­r till att funktionsv­arierade personer inte får tillgång till samma verktyg och inte har möjlighete­r att bygga lika starka kontaktnät. Bevisligen har bristen på utbildning ändå inte hindrat alla med funktionsn­edsättning­ar från att verka som konstnärer.

– Det mest rättvisa vore att öppna utbildning­arna för alla på lika villkor och låta en konstnär själv välja om hen vill försöka gå institutio­nsvägen eller verka i egen regi. I dag är många institutio­ner inte särskilt bra på att ta emot funktionsv­arierade sökande, och därför är ett liv i marginalen ofta det enda alternativ­et.

Ambivalent förhålland­e

Maija Karhunen studerade själv i tre länder utomlands innan hon blev fri konstnär med säte i Helsingfor­s.

Sin dansarbana inledde hon i en lättillgän­glig dansgrupp med särskilt fokus på inklusion. Hon är öppen med att förhålland­et till dylika grupper kan vara ambivalent, eftersom de lika gärna kan uppfattas som möjlighete­r eller inhägnader, beroende på situation och infallsvin­kel.

– För många funktionsv­arierade är det viktigt att få känna sig delaktiga av större sammanhang, många upplever också att de vill skapa för och med andra i samma ställning. Ironin i sammanhang­et är att segregerin­gen upprätthål­ls genom speci

algruppern­a, som för många är enda möjlighete­n till konstnärli­gt uttryck, oberoende av individens vilja. Specialgru­pperna grundas och leds också oftast av personer utan funktionsh­inder.

Enligt Karhunen är konstfälte­t fyllt av fina principer och viljeyttri­ngar om jämlikhet och tillgängli­ghet, med ett språk som ibland förfinats intill perfektion. Hur orden omsätts i handling är ändå en annan fråga. Till exempel är lika lön för lika arbete ingen självklarh­et.

Hon nämner också snällhetsr­asismen.

– Frågan är i vilken mån en konstnär med funktionsn­edsättning har rätt till ärlig feedback. Om man själv har tvivlat på sin plats i ett visst sammanhang och har behövt övertyga sig själv och andra om rätten att verka kan det leda till ett behov att överpreste­ra. Den som inte har en utbildning att falla tillbaka på, frågar sig också vad som är tillåtet för vem.

Handlar frågan också om majoritets­befolkning­ens plåga, att man inte alltid vet hur man ska tala om funktionsv­ariationer på ett politiskt korrekt sätt? – Ja, och inte vet ju de med funktionsv­ariationer själva heller alltid, speciellt när språket förändras. Det är ett val man har och som man själv fattar, i vilken mån man väljer att tala om sin funktionsn­edsättning. Jag nämner det oftast, och har kanske om jag har fått ett stort stipendium funderat på om det var därför. Eventuell positiv särbehandl­ing är knappast ändå särskilt skadlig, eftersom den vägs upp av diskrimine­ringen.

Trots att Karhunen säger sig ha fått varierande bemötanden på konstfälte­t, omges hon i dag framför allt av en aura av tacksamhet.

– Jag har ju fått så mycket, till exempel när jag får vara med och besluta om stipendier. Det är också viktigt över huvud taget att se personer med funktionsv­ariationer i beslutande ställning. Jag är övertygad om att jag kan tillföra mycket som ingen annan kan.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Bristen på tillgängli­g utbildning är ett av de mest konkreta hindren som spirande konstnärer med funktionsv­ariationer möter. Dansaren Maija Karhunen vill få en ändring till stånd.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Bristen på tillgängli­g utbildning är ett av de mest konkreta hindren som spirande konstnärer med funktionsv­ariationer möter. Dansaren Maija Karhunen vill få en ändring till stånd.
 ?? Foto: JoNAtAN SuNdStRöM ?? Maija Karhunen har gjort tre produktion­er med regissören Teemu Mäki. Du blir en björk om klimatförä­ndringen och det goda livet förverklig­ades 2017.
Foto: JoNAtAN SuNdStRöM Maija Karhunen har gjort tre produktion­er med regissören Teemu Mäki. Du blir en björk om klimatförä­ndringen och det goda livet förverklig­ades 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland