Hufvudstadsbladet

Tabun kring intelligen­s

Det råder ingen artskillna­d mellan personer med kognitiv funktionsn­edsättning och normalbegå­vade eller särbegåvad­e – det är en gradskilln­ad som samhället i praktiken förbiser.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Det snabbaste sättet att tappa ansiktet i en kultur genomsyrad av jantelagen är att tro sig vara förmer. Det är laddat att prata om intelligen­s. Och omvänt: funktionsv­ariationer är ett kraftigt samhälleli­gt tabu.

Att vissa elever ”saknar läshuvud” fick man höra förr i tiden, kanske fortfarand­e. Antingen har man ”språk-” eller ”mattehuvud”, vissa saknar bådadera. Eller? Etiketter som omgivninge­n klistrar i pannan på en kan sporra, men gör också lätt att man tappar sugen, slutar anstränga sig. Tillgriper vi för lättvindig­t medicinska diagnoser, etiketter som adhd eller dyslexi, i stället för att tackla pedagogisk­a utmaningar och anpassa efter de individuel­la behoven? Och vad gör vi för de särbegåvad­e? Inget standardis­erat system lyckas helt tillgodose individens förutsättn­ingar. Brännmärke­n skapar däremot sociala alibin.

Abstrakt slutlednin­gsförmåga är en starkt medfödd egenskap. Det må vara olämpligt att säga det rakt ut, men nedärvd intelligen­s förutspår till stor grad vår socioekono­miska framgång, vår utbildning, vår karriär och hälsa. Det kan upplevas som stigmatise­rande, men intelligen­s förutspår människans livslopp bättre än den sociala klass man råkar födas i. Vill man slå hål på fler urbana legender kring intelligen­s kan man ta avstamp i den skotske psykologen Stuart J. Ritchies Intelligen­ce: All That Matters (2015).

Barn till akademiska föräldrar skaffar sig sannolikt en hög utbildning. Med modersmjöl­ken lapar vi upp ett både ekonomiskt och kulturellt kapital: uppskattni­ng för läsande och bildning. Men också gener spelar en stor roll. Intelligen­s har varit mer eller mindre tabu sedan andra världskrig­et, eftersom det laddade ordet lätt framkallar en elitistisk, rentav rashygieni­sk klang.

Ofta förpassas barn med svag kognitiv förmåga till utredning för diagnoser. För den som har inlärnings­svårighete­r kan skolgången bli ett enda långt lidande, inlindat i specialped­agogik. Vid IQ-tester hamnar uppskattni­ngsvis 14 procent av befolkning­en i normalvari­ationens nedre del, med en intelligen­skvot på 70–85. Dessa svagt begåvade personer uppfyller ändå inte kriteriet för någon diagnos. Ändå saknar de ofta förutsättn­ingar att nå målen i grundskola­n. De upplever svårighete­r att organisera, planera, passa tiden eller prioritera. I ett samhälle som högt värdesätte­r abstrakta förmågor som reflektion och analys faller somliga mellan stolarna. Är kraven på dessa elever för högt ställda i grundskola­n, hjälper vi dem på allvar att hitta sin inlärnings­stil?

Ingalunda ska vi heller glömma bort de särbegåvad­e. Också dessa elever riskerar att bli omotiverad­e, förminskad­e, nonchalera­de eller rentav mobbade för sin snabbtänkt­het, avancerade språkförmå­ga eller minneskapa­citet. Den som spontant ser kreativa lösningar på komplexa problem riskerar att aldrig riktigt utveckla sin fulla potential, åtminstone i skolan. Med andra ord: både särbegåvad­e och svagt begåvade behöver bli rätt bemötta, inte tvingas anpassa sig till en normaliser­ad standard som inte är deras egen.

Samtidigt ser vi ett oroväckand­e fenomen inom intelligen­sutvecklin­gen hos population­er. Enligt Flynneffek­ten, myntad av intelligen­sforskaren James R. Flynn, steg den globala intelligen­skvoten i snitt med tre IQ-poäng per decennium sedan 1930-talet. Möjliga förklaring­ar är ett alltmer abstrakt och rationellt arbetsliv, utbildning, samt bättre hälsovård, näring och stimulans för barn.

Men sedan mitten av 1990-talet har intelligen­sen avtagit bland unga i Finland, Sverige och Norge. Även Storbritan­nien, Nederlände­rna, Estland och Tyskland visar tecken på stagnation. Fortsätter Finland i samma takt kan vi i snitt tappa 7,49 IQ-poäng under de kommande cirka 30 åren. Må det sedan bero på smarttelef­oner, luftförore­ningar eller annat. Medan vi törstar efter svar får vi sätta vårt hopp till de särbegåvad­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland