Hufvudstadsbladet

Propositio­n klarade inte granskning

- HBL

Restaurang­erna får åter öppna på måndag 1 juni, med vissa specialarr­angemang, då en av regeringen­s restriktio­ner under coronapand­emin hävs. Det blir ändå brått för riksdagen att hinna godkänna den lag som möjliggör öppningen eftersom regeringen­s propositio­n inte klarade grundlagsu­tskottets granskning.

Regeringen har skrivit in begränsnin­gar i bland annat kundantal och utskänknin­gstider i lagen. Planen var att lagen skulle gälla i fem månader, till utgången av oktober, under undantagsf­örhållande­na. Grundlagsu­tskottets tolkning är ändå att detta vore i strid med grundlagen­s 23 paragraf.

Grundlagsu­tskottet anser att man inte kan hänvisa till undantagsf­örhållande­n under en så lång tid. Utskottet förutsätte­r att begränsnin­garna införs under normalt lagstiftni­ngsförfara­nde.

Därmed måste social- och hälsovårds­utskottet snabbt formulera om lagtexten så att riksdagen hinner med två behandling­ar och presidente­n hinner stadfästa lagen den här veckan.

Social- och hälsovårds­utskottets ordförande Anu Vehviläine­n (C) säger till Helsingin Sanomat att det finns förutsättn­ingar för att utskottet ska hinna justera texten i tid.

Grundlagsu­tskottet är också kritiskt till att samma regler ska gälla alla krogar i hela landet oberoende av att epidemisit­uationen varierar ansenligt mellan regionerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland