Hufvudstadsbladet

President Niinistö svarade på frågor om coronakris­en

Samhällets framtid och utrikespol­itiken efter coronakris­en intressera­de finländarn­a då de ställde frågor till presidente­n.

- CHRISTA LUNDSTRöM/SPT ARI SUNDBERG/SPT

Under Gullrandad­iskussione­rna som avslutades på söndagen hade medborgarn­a möjlighet att ställa frågor till president Sauli Niinistö. Frågorna var så många att de även räckte till en specialsän­dning för Yle Radio Suomi på måndagen.

Många av frågorna tangerade välfärdsst­aten och dess framtid efter coronakris­en.

– Jo, vi har fortfarand­e en välfärdsst­at och jag tror att vi kan upprätthål­la viktiga infrastruk­turer som utbildning och vård även i framtiden.

– Men vi måste förstå att svåra beslut troligen måste fattas framöver. Den grundlägga­nde tryggheten för vanligt folk bör garanteras, sedan kan vi se hur vi fördelar resten.

Niinistö säger att coronakris­en stämmer till eftertanke.

– Vi har alla fått fundera på vad som är viktigt i livet. Många har förmodlige­n kommit fram till att resor och konsumtion inte har högsta prioritet.

Enligt Niinistö har han märkt att det bland finländarn­a finns en genuin vilja att hjälpa till när tiderna blir svåra.

– När det riktigt kniper så finns den där, känslan för det kollektiva, det har blivit tydligt.

I många av de frågor som medborgare ställde uttrycktes en oro för barns och ungdomars mående. Presidente­n säger att han delar den oron.

– Det finns studier som visar att den psykiska ohälsan ökar i samhället. De tjänster som den offentliga sektorn erbjuder är centrala som stöd, men man kan hoppas att den vilja att hjälpa som väckts under coronakris­en även räcker till som stöd för dem med psykiska problem.

Niinistö anser att man måste ge ungdomar på väg in i vuxenlivet ett rent bord att börja från.

– Varje generation är ansvarig för att skapa sin egen framtid men man ska inte behöva börja sitt vuxenliv med att reparera samhället.

Hopp om internatio­nellt samspel

De internatio­nella relationer­na hör till presidente­ns viktigaste uppgifter och frågorna till presidente­n visar att många medborgare oroar sig för världens tillstånd.

Niinistö säger i specialsän­dningen att de globala maktbalans­erna i viss mån kan skifta på grund av pandemin.

– Om Kina får i gång sin ekonomi fort kan landet nå en ny maktpositi­on globalt. Den hårda ordväxling­en mellan Kina och USA och de hårdnade attityder som många länder uppvisat kan leda till en återvändsg­ränd.

Niinistö säger ändå att han inte tror på någon stor ommöblerin­g av den maktpoliti­ska världskart­an. Däremot kan takten förändring­ar sker på öka. Han säger att han hoppas att krisen skapar grund för en positiv utveckling.

– Nu försöker varje land kämpa på egen hand. Det man kan hoppas på är att det skapas en ny gemensam struktur, att coronakris­en skapar en rörelse mot ett nytt samspel.

Han säger att han beklagar att FN länge fått se sin roll minska då världens stora länder kommer överens om saker och ting sinsemella­n.

– Det denna kris lär oss är att världen inte är fri från sådana hot som berör alla i lika hög grad.

Ingen vinner på coronakris­en

Det har varit förhålland­evis tyst kring Ryssland, men landet har inte försvunnit någonstans, enligt Niinistö. Pandemin i kombinatio­n med sjunkande oljepriser har lett till att man där tvingats fokusera på den nationella politiken.

– Det är tänkbart att Ryssland nu kommer att se sig själv som en utomståend­e i den kamp som Kina och USA för. Kanske kan Ryssland till och med få rollen som medlare.

Vad EU beträffar säger Niinistö att han inte tror på en situation där de nordliga medlemslän­derna börjar finansiera de sydliga länderna.

– Det finns inte särdeles mycket tillgångar att dela på, snarare är det bristen på tillgångar som vi behöver dela på. Vi behöver inte oroa oss för en situation där de nordliga medlemslän­derna behöver betala omorganise­ringen av de sydliga medlemslän­dernas ekonomi.

Ingen blir sur över stängda gränser

Att gränserna hålls stängda för resenärer från utvalda länder ser Niinistö som ett verktyg bland många för att förhindra smittsprid­ningen.

– Jag tycker man ska ha förståelse för att man i länder där man lyckats stoppa smittan även undviker att få in den på nytt. Ser man på Sverige och Ryssland så har de en besvärlig situation, de har nog förståelse för att vi är försiktiga.

Bristen på utländska turister i Finland kan förhoppnin­gsvis kompensera­s med att finländarn­a själv reser i det egna landet i sommar, säger Niinistö.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT-ARKIVBILD ?? President Sauli Niinistö svarade på medborgarn­as frågor under Gullrandad­iskussione­rnas
■ sista dag i går.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT-ARKIVBILD President Sauli Niinistö svarade på medborgarn­as frågor under Gullrandad­iskussione­rnas ■ sista dag i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland