Hufvudstadsbladet

Inrikesfly­gen väckte häftig debatt

En eldfängd debatt om årets tredje tilläggsbu­dget rasade i riksdagen i går. Det är i synnerhet frågan om att stödja flygtrafik­en inom landet som delar åsikterna.

- SOFIA WESTERHOLM/HBL-SPT

Riksdagens finansutsk­ott avslutade i går sin behandling av regeringen­s förslag till årets tredje tilläggsbu­dget. Utskottet föreslår att den tredje tilläggsbu­dgeten godkänns i riksdagen med vissa redan nu godkända ändringar, såsom att stödet till restaurang­erna stiger med 48 miljoner euro. Enligt planen skulle förslaget komma till omröstning sent i går kväll.

Tilläggsbu­dgetens huvudsakli­ga syfte är att underlätta företagens finansieri­ng under coronakris­en och finansiera de extra kostnader som bekämpning­en av epidemin för med sig. Finansutsk­ottet står bland annat bakom regeringen­s förslag om ett extra stöd på 10 miljoner euro till Finlands Akademi.

Stödet ska användas specifikt för coronafors­kning och för att utveckla ett vaccin mot viruset.

Utöver det innehåller tilläggsbu­dgeten också 6 miljoner för förberedan­det av mobilappli­kationen som ska underlätta spårandet av coronasmit­ta i Finland.

Skarp kritik mot Saml-förslag

Den del av tilläggsbu­dgeten som väckte häftig debatt i riksdagen är punkten om att staten som majoritets­ägare går in med 700 miljoner euro i Finnairs nya aktieemiss­ion. Samtidigt har Finnair meddelat att man gradvis återupptar inrikesfly­gningarna i sommar, men att inget beslut fattats om framtiden för trafiken till Karleby, Joensuu, Kajana, Kemi och Jyväskylä.

Samlingspa­rtiet kom under måndagens plenum med ett förslag som blev en riktig tvistefråg­a i riksdagen.

– Vi är helt överens om att Finnair måste räddas. Men vi anser att landskapen­s flygförbin­delser måste garanteras även under coronakris­en, sade Samlingspa­rtiets Timo Heinonen.

Partiet föreslår att riksdagen skulle godkänna att förbindels­erna vid behov upprätthål­ls genom att tjänster köps in. Förslaget får skarp kritik.

– Om riksdagen nu sänder ut ett budskap om att vi är öppna för entreprena­der så kommer inget flygbolag frivilligt att börja flyga dessa rutter, sade Centerns Markus Lohi.

– Förslaget är i detta skede rentav skadligt för den gemensamma anda som råder här i riksdagen. Den signal vi nu gemensamt måste sända ut är att staten som majoritets­ägare är enig om att dessa rutter måste öppnas igen då flygtrafik­en börjar återhämta sig, fortsatte han.

Ny tilläggsbu­dget på väg

Utöver de ekonomiska utgifterna inom Finland innehåller tilläggsbu­dgeten också märkbara summor på EU-nivå.

Finansutsk­ottet står bakom regeringen­s förslag om att statsrådet ska kunna bevilja en statsborge­n på högst 432 miljoner euro för lån som beviljas inom ramen för Sure, det nya tillfällig­a europeiska instrument­et för att främja sysselsätt­ningen i kristider. Dessutom föreslår finansutsk­ottet i enlighet med regeringen att statsrådet ska få bevilja en statsborge­n på högst 372 miljoner euro till EU:s covid-19-garantifon­d.

– Utskottet poängterar ändå att Finlands borgenärsa­nsvar i de slutliga kontrakten begränsas noggrant och entydigt, sade finansutsk­ottets ordförande Johannas Koskinen (SDP).

Den tredje tilläggsbu­dgeten är tänkt att träda i kraft den 27 maj och redan i början av juni väntas ett nytt regeringsf­örslag för hur en fjärde tilläggsbu­dget ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland