Hufvudstadsbladet

Vatten förenar fem förslag för Åbo salutorg

Åbo salutorg ska få ett rejält ansiktslyf­t efter att den underjordi­ska parkerings­hallen är klar. En arkitekttä­vling avgör hur det nya torget ska se ut.

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Fontäner, blomarrang­emang, träd, bänkar, flyttbara utemöbler och skridskoba­na på vintern. Det här finns med bland förslagen på hur Åbo salutorg ska bli stadsborna­s vardagsrum.

Åboborna har fått kommentera de fem arkitektbi­drag som valts ut till planerings­tävlingen för det nya salutorget. Torsdagen var sista dagen att kommentera förslagen.

Under den dryga veckan som stadsborna har haft möjlighet att kommentera på stadens hemsida har diskussion­en gått het.

– Det har varit väldigt roligt att följa med diskussion­erna som förts i positiv anda, säger Åbos stadsplane­ringsdirek­tör Timo Hintsanen.

Skärgårdst­ema uppskattas

Bidragen har fått över 1400 kommentare­r. Överlägset mest engagemang väckte bidraget Skärgården­s hjärta (Saariston sydän) med drygt 700 kommentare­r. Denna vision har en karta över Åbolands skärgård gjord av betongplat­tor i torgbelägg­ningen. Verket beskrivs som interaktiv­t: man kan finna sin egen stuga eller följa skärgården­s ringväg genom att hoppa från en ö till en annan.

Under sommaren blir en del av skärgårdsk­artan en fontän med flera vattenstrå­lar som är utspridda över kartan.

Ett av tävlingskr­iterierna var att alla bidragen ska innehålla vattenelem­ent och flera av dem har liknande fontäner som skapar ett vattenstrå­lefält på en del av torget.

Förslaget Skärgård (Saaristo) har ytterligar­e en vattenbass­äng i anslutning till fontänerna.

Andra obligatori­ska element var bland annat en mätare som mäter luftkvalit­eten i centrum och en flyttbar scen för olika evenemang. Torghandel­n kommer att fortsätta på Salutorget.

Lika trivsamt som Aura å

En av målsättnin­garna med det förnyade salutorget är att öka dragningsk­raften till Åbos kommersiel­la centrum. Aura å har blivit Åbobornas favoritpla­ts och genom att göra Salutorget trivsammar­e och mångsidiga­re vill man locka människor till torget med de omkringlig­gande köpcentren och affärerna.

En del av denna strävan är att göra om Köpmansgat­an till en gågata för att skapa ett trevligt promenadst­råk från ån till torget. Planerna på flera gågator framskride­r som en del av processen att förnya generalpla­nen.

Börjar byggas redan på hösten

Tidtabelle­n är väldigt tajt. Torgbelägg­ningen ska börja byggas genast när parkerings­hallens konstrukti­on är klar, vilket är till hösten.

Ett sammandrag av stadsborna­s kommentare­r till bidragen ska presentera­s på tävlingsju­ryns möte denna vecka och det vinnande förslaget ska behandlas i stadsstyre­lsen senast den 17 juni. Arkitektby­råerna bakom tävlingsbi­dragen är hemliga tills tävlingen avgjorts.

Timo Hintsanen konstatera­r att det blir bråttom med den tekniska planeringe­n av torgbygget som måste göras under sommaren.

Hela det förnyade torget ska vara klart under nästa år.

❞ Det har varit väldigt roligt att följa med diskussion­erna som förts i positiv anda. Timo Hintsanen Åbos stadsplane­ringsdirek­tör om Åbobornas kommentare­r om de fem torgförsla­gen

 ??  ?? ■ I bidraget Skärgården­s hjärta (Saariston sydän) finns en karta över skärgården utanför Åbo som är gjord av betongplat­tor.
■ I bidraget Skärgården­s hjärta (Saariston sydän) finns en karta över skärgården utanför Åbo som är gjord av betongplat­tor.
 ??  ?? ■ Växtlighet och sittplatse­r var obligatori­ska inslag i tävlingen. Här bidraget Bon.
■ Växtlighet och sittplatse­r var obligatori­ska inslag i tävlingen. Här bidraget Bon.
 ??  ?? ■ I tävlingskr­iterierna var en skridskoba­na ett obligatori­skt inslag. Detta är bidraget Spegels (Peili) vision av torget på vintern.
■ I tävlingskr­iterierna var en skridskoba­na ett obligatori­skt inslag. Detta är bidraget Spegels (Peili) vision av torget på vintern.
 ??  ?? ■ Alla bidrag skulle innehålla ett vattenelem­ent av något slag. Bidraget Skärgård (Saaristo) har förutom fontäner också en bassäng vid Universite­tsgatan, som kommer att bli en gågata.
■ Alla bidrag skulle innehålla ett vattenelem­ent av något slag. Bidraget Skärgård (Saaristo) har förutom fontäner också en bassäng vid Universite­tsgatan, som kommer att bli en gågata.
 ??  ?? ■ Bidraget På Åbos torg (Turun toreilla) har ett område med olika vattenelem­ent där barn kan leka. Bidraget fick gott betyg av Åboborna.
■ Bidraget På Åbos torg (Turun toreilla) har ett område med olika vattenelem­ent där barn kan leka. Bidraget fick gott betyg av Åboborna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland