Hufvudstadsbladet

Prognos: bnp dyker med 8 procent

Stimulansp­olitiken är ändå på en högre nivå än under finanskris­en. Det kan hjälpa att förhindra ett ”förlorat årtionde” till.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Det kommer att ta flera år innan Finlands ekonomi återhämtar sig efter coronakris­en, enligt Näringsliv­ets forsknings­instituts (Etla) senaste prognos. Prognosen presentera­des på måndagen och enligt den förväntas bnp minska med 8 procent i år.

– Det är en väldigt djup dykning som kan jämföras med finanskris­en. Inför nästa år är vi mer optimistis­ka, men tillväxten beror främst på att gropen blir så djup, säger Markku Lehmus, prognosche­f.

År 2021 förväntas bnp återhämta sig med en tillväxt på 4 procent. Prognosen ligger på en väldigt lika nivå som det övriga euroområde­t. Sverige verkar klara sig snäppet bättre men skillnader­na är små.

Allvarliga följder

Konsekvens­erna av krisen ser ut att bli allvarliga. Investerin­garna minskar med 11 procent och exporten med 17 procent, samtidigt som arbetslösh­eten förväntas stiga till närmare 10 procent. Den offentliga skuldsättn­ingen ökar till 74 procent av bnp i år och rekordhöga 77 procent nästa år.

– Det speciella för den här krisen är att det uttrycklig­en är tjänsterna som drabbas, då det ofta brukar vara exporten eller finansmark­naden, säger Ville Kaitila, forskare vid Etla.

Lönsamhete­n dyker kraftigt inom så gott som all industri. Tjänstesek­torn ser ut att drabbas ännu hårdare, speciellt hotell- och restaurang­branschen där förädlings­värdet minskar med nästan 30 procent.

Trots att den ekonomiska djupdyknin­gen ligger på samma nivå som under finanskris­en tror institutet­s forskare att ekonomin kan återhämta sig snabbare än för tio år sedan.

– Till exempel får små positiva signaler om vaccin genast börskurser­na att stiga. Att återställa förtroende­t inom ekonomin förutsätte­r ändå att vi verkligen får bukt med spridninge­n, säger Markku Lehmus.

Samtidigt är stimulansp­olitiken på en helt annan nivå än under finanskris­en.

– Därför tror vi inte heller att vi hamnar i en lika allvarlig kris. Men det kan ändå ta flera år att nå samma nivå som 2019.

Osäkerhete­n kring prognosen är stor. Då Finansmini­steriet gjorde sin prognos för en månad sedan förutsågs ekonomin krympa med 5,5 procent och återhämta sig med 1,3 procent följande år. Näringsliv­ets forskare anser ändå att det nu finns mer informatio­n att tillgå.

– Om vi skulle fråga Mikko Spolander (överdirekt­ör vid Finansmini­steriet) i dag så tror jag att hans uppskattni­ng skulle ligga ganska nära vår, säger Aki Kangasharj­u, vd för Näringsliv­ets forsknings­institut.

Verkar Finland klara sig bättre nu än under finanskris­en? – Vi talar om siffror i samma klass som under finanskris­en, men nu har vi inte noterat liknande strukturel­la problem som då. Nokias svacka syntes först lite senare och förvärrade situatione­n. Sedan kom eurokrisen. Vi kan tala om det förlorade 2010-talet.

Enligt Kangasharj­u är det möjligt att det också nu finns problem som pyr under ytan, men han hoppas på det bästa.

– Om ekonomin inte återhämtar sig så handlar det inte längre om ett förlorat årtionde utan om en förlorad generation. I så fall kommer vi att bli tvungna att montera ner delar av välfärdsst­aten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland