Hufvudstadsbladet

Nytt storbygge i trä på paradplats i Helsingfor­s

Stora Ensos nya huvudkonto­r på Skatudden, bredvid pariserhju­let och utomhusbas­sängerna vid Allas, tog ett kliv vidare i går.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Beacon, Rantametsä, Juuret, Spring, Zander och Uusi aalto. Så heter de sex bidragen som tävlar om att byggas på Skatuddska­jen. Tre av bidragen är finska och kommer från arkitektby­råerna Anttinen Oiva Arkkitehdi­t, Arkkitehti­toimisto Ala och Pes-Arkkitehdi­t. De övriga tävlande är hajpade norska Snøhetta, rikssvensk­a White Arkitekter och fransk-japanska Shigeru Ban.

Det är byggaren, pensionsbo­laget Varma, som utlyst tävlingen. Vinnaren väljs den 17 juni.

”Vårt mål är att bygga en högklassig lokal på Skatudden som man kan säga ligger på paradplats i Helsingfor­s. Det här har man beaktat på ett bra sätt i tävlingen. Vi fick bidrag som håller mycket hög nivå” säger Ilkka Tomperi, som är ansvarig för fastighets­investerin­gar på Varma, i ett pressmedde­lande.

Fastighete­n ska också rymma ett hotell. Huvudkonto­ret väntas stå klart 2023. Men innan byggandet kommer i gång behöver först detaljplan­en godkännas. På tomten finns i dag en lagerbyggn­ad vid namn K6 från 1960. Enligt planen skulle den rivas.

På Varma säger man att den nya byggnaden ska bli kolneutral och vara gjord av massiva träelement. Mellan huvudkonto­ret och vattnet finns planer på ett promenadst­råk.

”Ur stadens synvinkel är målet med utveckling­en av Skatudden att skapa ett aktivt stadsrum, bygga nya strandfasa­der och att möjliggöra en mera mångsidig användning av stranden. Framtidens tätt bebyggda Helsingfor­s måste ge invånarna öppna rum i staden” säger biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (Gröna).

 ?? Foto: Varma ?? ■ Så här ser tävlingsbi­dragen ut.
Foto: Varma ■ Så här ser tävlingsbi­dragen ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland