Hufvudstadsbladet

Coronakris­en pressar ”snåljåparn­a” till EU-solidarite­t

De kallas sparsamma fyran, eller mer elakt, snåljåparn­a. Sverige, Danmark, Nederlände­rna och Österrike. Frågan är hur de ställer sig på onsdag när EU-kommission­en lägger fram sitt förslag till återhämtni­ngsfond efter coronakris­en. – Jag tror knappast Danm

- lena.skogberg@ksfmedia.fi

Det har sagts att Mette Frederikse­n är den mest EU-kritiska statsminis­ter Danmark haft sedan folkomröst­ningen 1972.

Det vill Derek Beach, EU-expert och professor vid Århus universite­t, inte skriva under utan forskning som backar upp det. Men klart är att Frederikse­n talar lite om EU i offentligh­eten, säger han, och när hon gör det är det uttrycklig­en som företrädar­e för den sparsamma fyran (Frugal four) som absolut inte vill se EUbudgeten växa.

– Inte ens utrikesmin­istern, Jeppe Kofoed, som är tidigare EU-parlamenta­riker, talar särskilt mycket om EU. Snarare snackar regeringen ner EU-politiken, eller försöker gömma den, säger Beach.

Det är annorlunda än de tidigare socialdemo­kratiska statsminis­trarna.

– Helle Thorning-Schmidt var proEU och kosmopolit­isk. Också Poul Nyrup Rasmussen ville på 90-talet utveckla EU mot ett mer socialt Europa som rimmar med den socialdemo­kratiska ideologin, säger Beach.

Det finns mätningar som tyder på att de EU-nonchalant­a danskarna har blivit mer EU-vänliga som en följd av coronakris­en. Fienden är inte bara det lömska viruset utan också globala stormakter (läs Kina och USA) som roffar åt sig godsaker på världsmark­naden.

Också Frederikse­n har gjort sig till tolk för en mer Europakonc­entrerad produktion av läkemedel och beredskaps­material. Men då ska vi komma ihåg att läkemedel är en av Danmarks främsta exportarti­klar.

– Frederikse­n är statsminis­ter för att hon vann ett val där hon lyckades locka tillbaka 20 procent av Socialdemo­kratiets tidigare väljare, och av dem kom majoritete­n från populistis­ka Dansk Folkeparti, säger Beach.

Den avgörande frågan var invandring­spolitiken, där Socialdemo­kratiet har gjort ett klart skifte genom att acceptera en mer restriktiv linje.

– Om det har skett motsvarand­e skifte inom EU-politiken är svårt att säga i det här skedet eftersom vi vet för lite om regeringen­s linje. Men de gånger Frederikse­n eller finansmini­ster Nicolai Wammen har uttalat sig har det mest handlat om att opponera sig mot den långtidsbu­dget som nu ligger på bordet. Pengarna behövs hemma, är budskapet.

Det är troligen ett budskap som faller i god jord hos de invandrark­ritiska väljare som ofta också är EUskeptike­r.

– Om det sedan är den linje som regeringen driver i Bryssel återstår att se. Helt klart är i varje fall att regeringen har gjort en strategisk kalkylerin­g om att inte diskutera EU-politiken publikt om det går att låta bli, säger Beach.

Toppmötesd­iplomatin har fallit bort

Ett besked om den danska hållningen lär vi få efter onsdagens möte där EU-kommission­en lägger fram sitt förslag till hur den återhämtni­ngsfond kan se ut, som Tyskland och Frankrike överraskan­de tog initiativ till nyligen.

Beach, som forskat uttrycklig­en i hur EU hanterar kriser, konstatera­r att ovanligt lite har läckt ut om kommission­ens planer.

– Ursula von der Leyen håller korten nära bröstet. Varje kommission­sordförand­e har sin egen stil och det här är kanske hennes, säger han.

Men det kan också vara coronakris­en som spökar.

– Normalt träffas regeringsc­heferna till möten där de diskuterar, söker lösningar och ger en lägre tjänsteman­nanivå mandat att ta fram förslag till hur kompromiss­erna kunde genomföras i praktiken. Men coronakris­en med videomöten via Zoom har omöjliggjo­rt den här typen av diplomati. Allt det jobb som normalt sker

i maskinrumm­et har fallit bort den här gången.

Det finns betydande risker med det, bedömer Beach.

– Det finns ett värde i att regeringar­na känner sig inkluderan­de i processen och att saker diskuteras på olika nivåer. Det värsta för Ursula von der Leyen är om hon på onsdag lägger fram ett förslag som regeringar­na säger ”tack, men nej tack” till. Det vore en mardröm för henne. Därför tror jag att kommission­ens förslag kommer att ligga nära de riktlinjer Angela Merkel och Emmanuel Macron stakade ut.

Har Merkel sina allierade med sig?

Den sparsamma fyran gick i helgen ut med sitt svar på Merkel-Macronutsp­elet och gör på sätt och vis tummen upp för en återhämtni­ngsfond som är knuten till ”en moderniser­ad EU-budget” och som garanterar att länderna är bättre rustade inför nästa kris.

Men fonden ska vara temporär och innehålla en solnedgång­sklausul som innebär att det man nu kommer överens om löper ut om två år. De fyra sparsamma har tidigare varit stenhårda med att den nya EUbudgeten inte får överstiga en procent av ländernas bnp.

– Jag tror inte att Danmark vill vara det land som lägger in sitt veto mot återhämtni­ngsfonden. Inte de andra tre heller. Men det är ingen lätt sits för Frederikse­n, Mark Rutte, Sebastian Kurz eller Stefan Löfven.

– Hittills har de inte haft något emot att spela ”good cop, bad cop” eftersom de haft Tysklands stöd i

ryggen när det gäller budgetdisc­iplinen. Men vad händer nu när Tyskland plötsligt har ändrat position? Risken finns att Merkel har rört sig snabbare än sina allierade.

Också Finland har av tradition lagt sig nära den tyska linjen. Det verkar även Sanna Marin (SDP) göra men vi vet ännu ganska lite om hennes EU-linje. Också mot den bakgrunden blir EU-kommission­ens förslag på onsdag intressant.

Danmark hör till de länder – tillsamman­s med Tyskland, Österrike, Nederlände­rna och Sverige – som får rabatt på sina EU-avgifter. Det var Helle Thorning-Schmidt som förhandlad­e fram det för Danmarks del. Det avtalet löper ut med den nya budgeten och det sägs att Mette Frederikse­n inte kan komma hem utan en lika bra rabatt. Vad har det för betydelse i förhandlin­garna? – Kontexten är annorlunda än när Thorning-Schmidt förhandlad­e 2013. Då var EU på väg ut ur finanskris­en och det fanns en allmän opinion om att ”vi ska inte betala skulderna för de lata italienarn­a och giriga grekerna”. Men coronakris­en är annorlunda, och det finns mer solidarite­t nu. Så jag tycker inte att Frederikse­n kan mätas på det. Det är andra saker som kommer att vara avgörande, till exempel mycket av återhämtni­ngspengarn­a kan knytas till den gröna omställnin­gen. Det är en sak som är viktig för den danska regeringen och som kunde gynna danska företag.

❞ Helt klart är i varje fall att regeringen har gjort en strategisk kalkylerin­g om att inte diskutera EU-politiken publikt om det går att låta bli.

Derek Beach

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■ Om EU-länderna enas om att ta och garantera kollektiva lån är det historiskt, säger Derek Beach.
FOTO: PRIVAT ■ Om EU-länderna enas om att ta och garantera kollektiva lån är det historiskt, säger Derek Beach.
 ?? TEXT LENA SKOGBERG ?? HBL i Köpenhamn
TEXT LENA SKOGBERG HBL i Köpenhamn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland