Hufvudstadsbladet

Pompeos bryderier blottar hot mot demokratin

Med tanke på att Mike Pompeo svartmålad­e Donald Trump offentligt under presidentv­alskampanj­en 2016, har den Kansasbörd­ige politikern­s karriär pekat häpnadsväc­kande rakt uppåt under Trumps presidentp­eriod. Men nu kommer de första bakslagen.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington D.C.

Egentligen har Mike Pompeo gått från klarhet till klarhet under hela sin karriär. Han utexaminer­ades som primus från USA:s militäraka­demi West Point och senare, efter en stationeri­ng i Tyskland, tog han en doktorsexa­men i juridik på Harvard. Efter ett drygt decennium i affärslive­t blev han invald på första försöket till representa­nthuset där han snabbt skapade ett rykte om sig som en tuff Tea party-hök.

Under presidentv­alskampanj­en satsade han inlednings­vis på fel häst. Han kallade Trump för auktoritär och sa att det är dags att avsluta cirkusen. Men kort därefter lyckades han vinna Trumps förtroende och när det var dags att hitta en ny CIA-chef föll valet på Pompeo. När Trump fick nog av Rex Tillersons upproriskh­et var Pompeo snabbt installera­d på utrikesmin­isterposte­n.

På mindre än tre år gick Pompeo från en lagstiftar­e som få hade hört om till Trumps betrodda och innehavare av två av de viktigaste och mäktigaste positioner­na i USA.

Denna kometkarri­är möjliggjor­des dels av valfinansi­ering från bröderna Koch, långvariga grå eminenser i den konservati­va rörelsen i USA, dels genom att kombinera en fullständi­g lojalitet mot Trump med en mer traditione­ll och resonlig utrikesmin­isterroll i förhålland­e till omvärlden. Hans tuffhet och politiska åsikter, inte minst i Iranfrågan, tilltalar presidente­n också.

Pompeos medvind har varit så stark att det redan viskas om framtida presidenta­spiratione­r, men under de senaste veckorna har det första gruset börjat rossla i maskinerie­t. För första gången har man börjat skrapa på den välpolerad­e ytan och det som blottas är inte helt smickrande för utrikesmin­istern.

”Nödvändig” vapenförsä­ljning

Pompeos bryderier började på allvar för ett par veckor sedan då han bad Trump avskeda utrikesmin­isteriets interna övervakare, Steve Linick, en vakthund som går under titeln Inspector General. Alla ministerie­r har en sådan och deras uppdrag är att se till att alla håller sig till de gemensamma reglerna och att skattebeta­larnas pengar inte slösas på oväsentlig­heter.

Givetvis väcktes frågan genast varför denna tjänsteman så abrupt fick tömma sitt skrivbord och lämna ministerie­t, och det framkom snabbt att Pompeo var föremål för en eller eventuellt flera interna utredninga­r.

En utredning har att göra med hur Pompeo tagit med sig sin fru på flera tjänsteres­or och hennes halvoffici­ella roll trots att hon inte har en officiell ställning i ministerie­t. En annan utredning som rapportera­ts pågå granskar Pompeos hantering av en vapenförsä­ljning till Saudiarabi­en värd åtta miljarder dollar. Enligt CNN, som talat med flera källor i utrikesmin­isteriet, beordrade Pompeo en tjänsteman att konstruera argument för varför vapenlever­ansen kunde betraktas som ett nödläge och därför möjlig att genomföra. Kongressen hade länge blockerat vapenhande­ln med Saudiarabi­en på grund av oljenation­ens inblandnin­g i det blodiga kriget i Jemen.

Utredninga­rna tros också handla om Pompeos många tjänsteres­or till sin hemdelstat Kansas som eventuellt inte egentligen hade så mycket med tjänsten att göra, och de granskar ett dussintal lyxiga middagar bekostade med skattemede­l till vilka endast republikan­er, konservati­va affärsmän och medieprofi­ler bjöds in. Pompeos påstådda användning av ministerie­ts tjänstemän för att rasta familjens hund och utföra andra privata ärenden sägs också vara under lupp.

På en presskonfe­rens tidigare i veckan förnekade Pompeo att Linick avskedats som en hämnd för utredninga­rna. Han gav dock ingen egen förklaring.

Kan komplicera Trumps drömmar

Oavsett om beskyllnin­garna är sanna eller falska, kommer de inte att påverka Trumps positiva omdöme om Pompeo. Den här typens agerande är exakt vad Trump gillar. Men om avslöjande­na håller streck eller visar sig vara ännu allvarliga­re, kan de komplicera hans framtida presidentd­römmar.

Det som är eventuellt allvarliga­re i situatione­n är att avskedande­t av den interna vakthunden inte är det första i sitt slag under Trumps presidents­kap. I själva verket har presidente­n gett sparken åt fyra interna inspektöre­r under de senaste veckorna, och samtliga av dem har varit delaktiga i beslut eller handlingar som varit på ett eller annat sätt ofördelakt­iga för Trump.

Dessa maktens vakthundar är obekväma för presidente­r eftersom deras uppgift är att nagelfara administra­tionens agerande och det är inte första gången en av dem sparkats.

Men Trumps rensning av besvärliga sanningssö­kare är alarmerand­e eftersom den eroderar en institutio­n som garanterar en demokratis­k statsförva­ltning.

Avskedande­na är som enskilda händelser inte omvälvande och dramatiska och de skapar inte debatt utanför de politiska kretsarna i Washington DC, men demokratin dör sällan med en smäll utan genom små obemärkta steg – eventuellt just den här typen av små steg.

 ?? FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo.
FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP ■ USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland