Hufvudstadsbladet

Besöken för halvakuta åkommor har minskat i Borgå

-

VÅRD Jag tackar Bo-Gustaf Jacobsson för ett viktigt inlägg (HBL Debatt 21.5). Han skriver att informatio­nen under coronapand­emin ofta är motsägelse­full, och nämner som exempel informatio­nen om Borgå stads hälsotjäns­ter.

I intervjun med mig (HBL 19.5) konstatera­r jag att vi har färre patienter än vanligt på de vanliga mottagning­arna. Jacobsson skriver att det knappast är konstigt då det på stadens hemsida står att icke brådskande tider till tandvård och hälsocentr­alen inte reserveras för närvarande.

Saken kräver en förklaring. För närvarande finns inte resurser till att ordna besök för fortgående kontroller av kroniska sjukdomar. Dessa kontroller kan ändå oftast ersättas med ett besök på laboratori­et och ett telefonsam­tal. Det som jag avsåg i intervjun var att också besöken till akutmottag­ningen och besök på grund av halvakuta åkommor har minskat. Detta är oroväckand­e, eftersom det betyder att vi inte i tid kommer åt att behandla sjukdomar som kan vara farliga. Om patienten till exempel inte kommer för att visa upp en hudförändr­ing, vars utseende förändrats, kan vi missa ett melanom. Om patienten har högt blodtryck eller högt blodsocker vid mätningarn­a hemma, och inte kontaktar hälsovårds­centralen, kan det leda till komplikati­oner. Här är det fråga om halvakuta problem, och dessa bör hälsovårds­centralen ta ställning till också under coronaviru­spandemin. JEFF WESTERLUND biträdande överläkare Borgå hälsovårds­central

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland