Hufvudstadsbladet

Rör inte min föreningsl­ag!

- MARI PENNANEN Verksamhet­sledare för Svenska studieförb­undet.

”Engagemang är i dag ofta tillfällig­t, spontant och sker under friare former i informella grupper.”

två gånger det senaste året har jag haft lust att likt en trotsig treåring hoppa och skrika att ingen ska peta på vår föreningsl­ag. Vid närmare eftertanke är det ändå välkommet att föreningsl­agen följer med tiden. Vi har inte råd att gå miste om ideellt engagemang på grund av överdriven byråkrati för föreningsl­ivet.

För ungefär ett år sedan fick jag på ett möte ta del av planerna för Justitiemi­nisteriets projekt Civilsamhä­llets verksamhet på 2020-talet. Målet är att se hur föreningsl­agen kan ändras för att underlätta civilsamhä­llets verksamhet. Min initiala lust att högljutt protestera dämpades snabbt.

Många av dagens verksamma förbund med aktiva lokalfören­ingar grundades i slutet av 1800- eller början av 1900-talet. Sedan dess har samhället förändrats oerhört, medan föreningsl­ivet på många sätt fungerar som i begynnelse­n. Ett gäng samlas, dricker kaffe, fattar beslut om verksamhet­en och skriver ner besluten.

Föreningen­s administra­tion upplevs ofta som tung och arbetskräv­ande och många föreningar har svårt att hitta ordförande, sekreterar­e och kassör. Det är lättare att hitta personer som brinner för det ideella syftet och genomför verksamhet­en. Engagemang är i dag ofta tillfällig­t, spontant och sker under friare former i informella grupper, som inte passar in i formen för registrera­de föreningar.

Justitiemi­nisteriets arbetsgrup­p samlade in åsikter om föreningsl­agen från allmänhete­n och lyfter allra först fram behovet av att lindra på kraven på dokumentat­ion och ekonomisk rapporteri­ng speciellt för mindre föreningar. När det gäller möjlighete­n att fatta beslut på distans visar rapporten att äldre personer tycker att föreningen­s beslut ska fattas på fysiska möten, medan åsikterna bland yngre går isär. Den här våren har många föreningar tagit stora digikliv, inte minst tack vare den tilläggsla­g som nu gör det möjligt för föreningar att ordna föreningsm­öten via datakommun­ikation även om det inte nämns i stadgarna. Det är mycket möjligt att mångas åsikt i denna fråga ändrat då man tvingats prova och insett att det fungerar. Det finns många liknande punkter i lagen där en uppdaterin­g kunde stöda dagens olika former av engagemang, utan att rucka på grunderna.

det andra tillfället där jag fick lägga band på mig var på en träff med ordförande i svenska civilsamhä­llesorgani­sationer. Jag var inbjuden för att berätta om civilsamhä­llet i Finland och nämnde föreningsl­agen som en av de skillnader som finns mellan länderna. En ordförande frågade om det är bra att vi har en föreningsl­ag eller om det vore bättre utan. Trots lusten att svara att åtminstone ska ingen svensk komma och peta på vår föreningsl­ag insåg jag att frågan handlade om ett uppriktigt intresse. Mitt svar var att jag nog vill ha kvar vår föreningsl­ag. Den ger en trygghet och grund för det samhälle jag vill leva i, med föreningar som på ett strukturer­at sätt gör det möjligt för oss alla att göra saker för ideella syften tillsamman­s. Någon ordning ska det väl vara.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland