Hufvudstadsbladet

Regionflyg möjliggör export

-

FLYGTRAFIK Torsten Fagerholm skriver i sin ledare (HBL 19.5) om Finnairs beslut att fram till slutet av oktober inte upprätthål­la någon flygtrafik på en del av landsortsf­lygplatser­na. Karleby-Jakobstad är en av dessa drabbade flygplatse­r.

Kommunerna i regionen, utveckling­sbolagen, landskapsf­örbunden, handelskam­maren och riksdagsle­damöterna jobbade extra hårt hela fjolåret för att flygplatse­n skulle få bättre förbindels­er med tanke på exportindu­strin. Det här lyckades man med och efter långa förhandlin­gar beslöt Finnair återinföra morgonflyg­et till Helsingfor­s i mars 2020. Den dagen kom aldrig, utan det gjorde coronan som i sin tur lade alla flygturer på is.

Flygbolage­n står inför riktigt stora ekonomiska utmaningar över hela världen, även vårt eget Finnair, och den finska staten planerar att delta i kapitalise­ringen av företaget med en betydande summa. Dessutom har staten tidigare garanterat ett lån på cirka 600 miljoner euro åt Finnair. Under de senaste dagarna har åsikterna kring ärendet svävat hit och dit.

En del har varit av den åsikten att när staten vidtar så omfattande åtgärder så kan landsortsf­lygplatser­na inte ignoreras helt. Andra igen har påtalat att eftersom Finnair är ett börsbolag ska det agera lönsamt och har inte något samhällsan­svar gentemot regionerna. Staten är den största ägaren i Finnair och både riksdagsle­damöterna och politikern­a har fått utstå oförtjänt hård kritik: ”flygrutter­na bestäms inte utifrån valkretsar, utan på lönsamhet.”

Jag kastar fram frågan: är antalet passagerar­e det enda rätta sättet att mäta lönsamhet? I diskussion­en får man inte glömma bort flygplatse­rnas betydelse för region- och samhällsek­onomin. Professor Jorma Mäntynen kom med en briljant infallsvin­kel i denna debatt för ett par veckor sedan. Han undrade om man över huvud taget kan mäta investerin­gar i flygtrafik­infrastruk­turen utifrån någon annan logik än vad som gäller för investerin­gar i järnvägsoc­h vägtrafike­n.

Mäntynen gjorde en jämförelse med vägtrafike­n. Om man tillämpade detta på vägtrafike­n skulle det här betyda en stängning av mindre trafikerad­e vägar om de inte har någon annan trafik än långtradar­e lastade med trävirke. På det här sättet skulle man sudda ut skogsindus­trins betydelse för landets exportinko­mster.

Värdet på exporten från näringsliv­et inom verkningso­mrådet som hör till Karleby-Jakobstad flygplats är nästan fyra miljarder euro årligen. Mer än 10 procent av värdet på Finlands export av varor kommer från landskapen Mellersta Österbotte­n och Österbotte­n, medan endast 4,5 procent av befolkning­en bor här. Det finns flera företag i regionen vars produktion exporteras till mer än 90 procent. I förhålland­e till det ekonomiska områdets exportintä­kter är kostnadern­a för Karleby-Jakobstad flygplats en spottstyve­r. En årlig investerin­g på några miljoner euro i form av flygförbin­delser möjliggör tusenfaldi­ga inkomster i form av export. Utan flygförbin­delser kommer de här inkomstern­a helt klart att äventyras.

På det stora hela handlar det om att hålla Finland konkurrens­kraftigt i den internatio­nella konkurrens­en. Frågan måste övervägas noggrant och i den processen måste man också beakta följderna av en avvecklad flygtrafik. PAULA ERKKILÄ direktör Österbotte­ns handelskam­mare SVAR Varje pausad eller nerlagd flygrutt är mer än olycklig för de drabbade regionerna – som lyckligtvi­s förblir fullt nåbara via tåg. I åratal har Finnair via olika partner försökt banta ner kostnadsst­rukturen för inrikesfly­get, med föga framgång. Juridiskt bestämmer börsbolag själva vart de flyger. Ifall politikern­a vill idka (i sig legitim) regionpoli­tik måste de finna andra verktyg: statligt upphandlad­e flygrutter. Också lokalt kunde man axla större ansvar i stället för att ropa på gratislösn­ingar från staten.

Finnair försöker vaska fram stora sekiner för att uppgradera den ålderstign­a europaflot­tan. Det går inte att locka kapital från marknaden för att sen låta det sippra ner i ett olönsamt inrikesfly­g. Vi saknar en bredare diskussion: vore det otänkbart med flygrutter direkt ut i vida världen från Vasa, Tammerfors eller Uleåborg? Vore färre flygplatse­r, men med bättre utbud ett ideal att sträva efter? Vågar Österbotte­n återuppliv­a drömmen om ett eget flygbolag efter det kraschade Nextjet? Upp till bevis, bollen är även hos regionerna. TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

❞ Jag kastar fram frågan: är antalet passagerar­e det enda rätta sättet att mäta lönsamhet? I diskussion­en får man inte glömma bort flygplatse­rnas betydelse för region- och samhällsek­onomin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland