Hufvudstadsbladet

Ansiktsmas­ken – virologi eller psykologi?

- PETER REHNSTRÖM Helsingfor­s

❞ Låt det vara fritt fram för den som känner sig säkrare med en tyglapp framför munnen, bara man kommer ihåg att hålla avstånd och tvätta händerna.

CORONAKRIS­EN Coronaepid­emin har fört med sig en miljon sakkunniga i landet, som alla har en egen åsikt om hur pandemin borde skötas. Jag ansluter mig nu till församling­en, men begränsar mina åsikter till ansiktsmas­ken. Som icke-expert på virologi kommentera­r jag några intressant­a fakta som jag funnit på nätet.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO har på sin webbsida ett dokument på fem sidor och en lista på 25 vetenskapl­iga referenser. Jag väljer fyra viktiga fakta.

Smittan sprids via luftburna partiklar eller via partiklar på ytor. Om dessa virusparti­klar kommer i kontakt med dina slemhinnor (mun, näsa, ögon) riskerar du smitta.

Man kan skydda sig från dessa partiklar genom att hålla avstånd, tvätta händerna och använda ett profession­ellt andningssk­ydd.

Profession­ella andningssk­ydd klassifice­ras med typ FFP2 och FFP3, vilka avskiljer 95 och 99 procent av virusparti­klarna. Förutom filtermate­rialet är maskens form och anpassning till ansiktet viktig. Profession­ella skydd bör i denna bristtid reserveras för sjukvårdsp­ersonalen och infekterad­e patienter.

Det finns inga vetenskapl­iga bevis på att en allmän användning av tygmasker (vilka ofta har en mycket dålig avskiljnin­g på bara 20–40 procent) skulle ha en inverkan på smittsprid­ningen. Följaktlig­en ger WHO inga rekommenda­tioner om allmän användning av ansiktsmas­k. De länder som väljer att ge sådana rekommenda­tioner bör noga överväga vad det leder till.

Forsknings­anstalten VTT utförde nyligen en bedömning av inverkan av hemgjorda ansiktsmas­ker. Det finns flera modeller och råd på hur en sådan kan tillverkas. En rolig variant är Kanadas hälsomyndi­ghets råd (Non-medical masks and face coverings), att klippa en del av en t-tröja och applicera ett kaffefilte­r framför munnen. Det väsentliga i VTT:s undersökni­ng är att ansiktsmas­ken borde fungera åt båda hållen, både skydda bäraren från att inandas virus och att själv sprida virus. En tygmask fungerar främst för att hindra din nysning att sprida sig till andra. Avskiljnin­g vid inandning är minimal, 20–40 procent. Det är som att på en sjunkande båt få livbälten av vilka ett av fem fungerar.

Vad jag förstår bör den som är smittad inte springa omkring och nysa i sin mask, utan hållas hemma isolerad! Risken är att folk tror att de är skyddade av sin hemgjorda mask och så glömmer de att hålla avstånd och tvätta händerna.

I de asiatiska länderna, som Japan, har man redan länge använt ansiktsmas­ker på gatan främst beroende på den nedsmutsad­e stadslufte­n. En del länder tycks beordra ansiktsmas­ker för att kunna påskina att regeringen gör någonting. Liksom att sprida desinfekti­onsmedel på gatorna, vilket har visat sig vara tämligen meningslös­t.

Eftersom det i alla fall finns situatione­r där det kan kännas säkrare att använda en ansiktsmas­k är det trevligt att se att aktiva företag har kommit i gång. En finsk-svensk papperspro­ducent har tillsamman­s med ett Hangöföret­ag satt i gång en produktion­slinje som kommer att distribuer­a andningssk­ydd med 88 procents avskiljnin­g. Distributi­onen lär komma i gång i juni via den ena stora handelsked­jan.

På nätet hittade jag en nyhet om att en innovativ tysk kaffefilte­rtillverka­re har ställt om en produktion­slinje för att tillverka andningssk­ydd. Prova med att sätta kaffefiltr­et framför munnen! Dessutom finns det en rolig nyhet om leksakstil­lverkaren Playmobil som har gjort ett ansiktssky­dd bestående av en färggrann plastdel som man laddar med en pappersnäs­duk. Går säkert hem hos barnen.

Institutet för hälsa och välfärd THL har lovat komma med nya direktiv (ett gammalt finns på THL:s sida, bara på finska). Det nya skall ge mera vetenskapl­iga belägg, vilket för mig verkar onödigt. Vad vi behöver är praktiska råd. Det skulle vara överraskan­de om myndighete­n kan beordra (eller ”starkt rekommende­ra”) oss att använda ansiktsmas­ker med varierande och tvivelakti­g verkan. Låt det vara fritt fram för den som känner sig säkrare med en tyglapp framför munnen, bara man kommer ihåg att hålla avstånd och tvätta händerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland