Hufvudstadsbladet

Slå vakt om det goda

Världen kommer inte att vara sig lik när coronakris­en väl är över. Den frasen upprepar många just nu, men det finns vissa saker som gärna får vara sig lika också framöver.

-

”Ge föreningar, klubbar och frivilligo­rganisatio­ner en möjlighet att ge barn och unga vettig fritidssys­selsättnin­g.”

KATARINA KOIVISTO

Administra­tiv redaktions­chef

Listan på dem som behöver stöd för att klara sig över de restriktio­ner covid-19 gett upphov till kunde göras hur lång som helst. Den omfattar företag, allt från ensamföret­agare och uppstartsf­öretag till stora industrier. Den omfattar företag inom hotell- och restaurang­branschen. Inte heller kommunerna kommer att klara sig utan statliga pengar.

Uppsägning­ar och permitteri­ngar i krisens spår innebär att behovet av pengar för arbetslösh­etsersättn­ingar och socialhjäl­p ökar. Samtidigt har distanssko­la och isolering fått de sociala problemen att öka. Att lösa dem är något som kan bli dyrt långt in i framtiden.

Idrottsför­eningar och frivilligo­rganisatio­ner som har svårt att klara sin ekonomi har också fått uppmärksam­het. För till exempel fotbollskl­ubbarna innebär en sen säsongssta­rt och en begränsnin­g av antalet åskådare på läktarna ett stort tapp i inkomster.

En del klubbar har sänkt spelarnas löner och haft delar av sin personal permittera­d, andra försöker hitta nya sätt att få inkomster.

Till exempel när den tyska Bundesliga­n i helgen körde i gång inför tomma läktare följdes ändå Borussia Mönchengla­dbachs hemmamatch av tusentals utprintade fans. Till priset av 19 euro kunde fansen ladda upp sitt porträtt på klubbens hemsida, få det printat och placerat på stadion. Inkomsten går till välgörenhe­t.

Här hemma kan idrottseve­nemang från början av juni följas av upp till 500 åskådare och forsknings- och kulturmini­ster Hanna Kosonen (C) som också ansvarar för idrotten har lovat att man följer med läget noggrant. Ser det bra ut i juni kan regeringen fundera på nästa steg.

Ekonomiska bekymmer har även de grenar som spelas inomhus under vintern. Ishockey, basket, handboll, volleyboll och många fler fick avbryta säsongen inför slutspelen, som i allmänhet drar mest publik och därmed ger mest klirr i kassan. Stora ekonomiska förluster alltså. Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets ansöknings­tid för stöd till idrotten gick ut förra veckan. Ministerie­t har 11 miljoner euro att fördela, men ansökninga­rna uppgick till totalt 25 miljoner.

Banklån är ett sätt för klubbarna att klara ekonomin, många säljer också redan säsongskor­t för höstens matcher. Populära spelares skjortor har sålts på auktion och man har bett supportrar om extra stöd, men inkomstbor­tfallet är stort. Samtidigt är det svårt att förhandla med eventuella sponsorer när det ekonomiska läget är lika kärvt för alla.

De klubbar som syns och hörs mest är toppen av ett isberg. Det är oftast representa­tionslagen som drar publik och därmed inkomster till klubbarna. Även om representa­tionslag och övrig verksamhet för barn och unga ofta är separerade rent administra­tivt och ekonomiskt påverkar toppidrott­en och inkomstern­a från den möjlighete­rna att upprätthål­la övrig verksamhet.

Och det är viktig verksamhet föreningar och klubbar upprätthål­ler. Tusentals barn och unga lär sig spela fotboll eller basket och får den motion som är nödvändig som motvikt till skola och all tid vid olika skärmar. De får viktig erfarenhet av att fungera i grupp och ett fåtal hittar också sitt framtida kall.

Det är inte bara på fritiden föreningar och klubbar behövs. Många upprätthål­ler till exempel eftermidda­gsverksamh­et eller erbjuder klubbverks­amhet under skoltid. Allt det här kräver pengar, pengar som varken klubbarna eller de kommuner som ska köpa deras tjänster nu har. Och de som kommer i kläm är än en gång barn och unga.

Så visst, coronatide­n har lärt och lär oss fortfarand­e mycket. Och en återgång till före är knappast möjlig, snart blir det bara efter som gäller.

Men det skulle vara viktigt att slå vakt om det som varit och är gott. Ge föreningar, klubbar och frivilligo­rganisatio­ner en möjlighet att ge barn och unga vettig fritidssys­selsättnin­g. Inte bara inom idrott, natur och kultur är lika angeläget. Men utan pengar går det inte ihop.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland