Hufvudstadsbladet

Superlöfte­t Viivi Vainikka lämnar Finland

18-åriga landslagss­pelaren Viivi Vainikka har skrivit kontrakt med svenska storklubbe­n Luleå.

- FILIP SAXÉN

Viivi Vainikka fick sitt stora genombrott säsongen 2018–19 då hon var en av de ledande spelarna i det U18landsla­g som vann VM-brons och dessutom slog sig in i truppen som spelade VM på hemmaplan i Esbo senare under våren. I VM visade den 17-åriga Vainikka att hon är att räkna med också på seniornivå då hon stod för poängen 1+3 på sju matcher då Finland vann ett sensatione­llt VM-silver.

Vainikka har, trots den unga åldern, fyra säsonger bakom sig i damligan med Team Kuortane. Poängtakte­n har varit ökande under åren: 12–24–41–52.

Inför nästa säsong lämnar hon Finland och den inhemska ligan för spel i svenska SDHL-mästarna Luleå/MSSK. Där blir hon lagkamrat med landslagsk­ompisarna Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen, Petra Nieminen och Noora Tulus. Storstjärn­an Michelle Karvinen lämnade Luleå inför nästa säsong. Vainikkas kontrakt gäller för de kommande två säsongerna och innehåller dessutom en option för en tredje säsong.

”Viivi Vainikka är en spännande spelare som trots att hon knappt är 18 år gammal redan är en meriterad spelare. Hon är en välskolad och tekniskt skicklig center som redan nu kommer kunna hjälpa oss att skapa målchanser och vinna matcher. Samtidigt som vi känner att det finns utrymme för än mer utveckling när hon nu kommer till vår utveckling­smiljö”, säger Luleås sportchef Mikael Forsberg i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ?? Viivi Vainikka gjorde VM-debut
■ i fjol.
FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA Viivi Vainikka gjorde VM-debut ■ i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland