Hufvudstadsbladet

Tomma läktare ”sista alternativ­et” för ligan

Ishockeyli­gan kan köra i gång senare än vanligt och ligan vill inte spela matcher inför tomma läktare.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@ksfmedia.fi

Herrligan i ishockey har tillsamman­s med de 15 klubbarna jobbat för att ta fram en plan för säsongen 2020–21. Säsongen 2019–20 avbröts inför den sista grundserie­omgången på grund av coronaviru­spandemin. Då hade den nästsista omgången spelats inför tomma läktare – något som inte togs emot väl bland spelare och klubbar.

Det är också något som man vill undvika inför kommande säsong.

Ligan siktar på att spela en grundserie med 60 omgångar eftersom det är den mest ekonomiskt lönsamma lösningen för samtliga parter. Samtidigt som en full grundserie är målet finns det många saker som måste lösas inför säsongstar­ten. För tillfället är publikeven­emang med över 500 deltagare förbjudna och det finns ingen garanti att restriktio­nerna skulle lätta inför en eventuell ligastart.

Trots att man siktar på att spela 60 omgångar i grundserie­n planerar också ligan för alternativ­a lösningar om coronaviru­släget inte förändras. Ligan är redo att reagera och förkorta grundserie­n inför starten i höst eller under pågående säsong. Också slutspelss­erierna kan i värsta fall spelas med kortare format.

”En förkortad säsong eller eventuella publikbegr­änsningar drabbar klubbarnas ekonomi hårt. Därför försöker vi undvika dessa alternativ på alla tänkbara vis. Om det ändå blir aktuellt att förkorta säsongen eller begränsa publikmäng­den måste klubbarna anpassa sina utgifter”, skriver ligan i ett pressmedde­lande.

De flesta ligaklubba­rna har redan meddelat om besparinga­r i form av permitteri­ngar, sänkta löner och brutna kontrakt.

Ligan har som mål att inleda säsongen i vanlig ordning i mitten av september. Men samtidigt är man också förberedd att skjuta fram säsongstar­ten till slutet av september eller början av oktober. Främst beror det på att internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF förväntas ge besked om att ishockey-VM 2021 flyttas fram två veckor. Enligt de ursprungli­ga planerna ska VM spelas i Vitrysslan­d och Lettland 7–23 maj men IIHF ska under sin kongress den 10 juni ta ställning till om man flyttar fram turneringe­n till 21.5–6.6 i stället.

Om VM flyttas kommer också ligaslutsp­elet att senarelägg­as för att pausen inför VM inte ska bli för lång.

 ?? FOTO: MIKKO STIG / LEHTIKUVA ?? Så här såg det ut då HIFK spelade sin sista match för säsongen 2019–20 inför tomma läktare.
■
FOTO: MIKKO STIG / LEHTIKUVA Så här såg det ut då HIFK spelade sin sista match för säsongen 2019–20 inför tomma läktare. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland