Hufvudstadsbladet

Armstrong: ”Skulle inte ändra något”

Han är en av idrottsvär­ldens mest ökända fuskare. Men när cyklisten Lance Armstrong nu ges tid att berätta är det till synes utan ånger. På måndag sändes första delen av ESPN:s dokumentär ”Lance”.

- LASSE MANNHEIMER/TT

Han var hjälten, förebilden och kämpen som överlevde cancer och som tog sig tillbaka till att bli en av tidernas största idrottsstj­ärnor. Men de sju raka titlarna i Tour de France visade sig vara ett luftslott byggt av bloddopnin­gsmedlet epo. Han fråntogs alla sina titlar 2012 och året därpå erkände till slut också Lance Armstrong själv, i en intervju med Oprah Winfrey, att han dopat sig under stora delar av karriären.

Med tanke på det skyhöga fallet – den amerikansk­a superstjär­nan förlorade enorma summor pengar, bland annat ett jättespons­orkontrakt med Nike, liksom respekten hos fans och kollegor världen över – är det förvånande att han fortfarand­e inte verkar ångra något.

I Marina Zenovichs tvådelade ESPN-dokumentär ”Lance”, vars första halva sändes i USA på måndagen, säger han tvärtom att han skulle ha gjort om allting om han fick chansen.

– Allt försvann på 48 timmar, så där bara. Borta, säger Lance Armstrong i dokumentär­en, enligt australisk­a Fox Sports, men lägger snabbt till:

– Jag skulle inte ha ändrat på en enda sak. Numera jobbar jag för mig själv.

Dopad som 21-åring

Han berättar att han var 21 år, det var i början av 1990-talet, när han dopade sig första gången. Karriärens avgörande steg kom dock något senare, när han bestämde sig för att byta, som han kallar det, ”lågoktanig dopning” mot bloddopnin­g med epo.

– Epo innebar en helt annan nivå. De prestation­shöjande effekterna var enorma. Sporten gick från lågoktanig dopning, som alltid hade funnits, till det här högoktanig­a raketbräns­let. Så det var ett beslut vi var tvungna att ta, säger Armstrong, enligt The Guardian.

Regissören Marina Zenovich tycker inte att dokumentär­en tillåter Armstrong att skönmåla sitt öde. Hon intervjuad­e honom vid åtta tillfällen mellan mars 2018 och augusti 2019 och det fanns inga restriktio­ner kring vilka frågor som fick ställas, säger hon.

– Jag tror att han gillade delar av dokumentär­en och att han ogillade andra delar, vilket är precis som väntat, säger hon till New York Post.

”Inte mycket ånger”

Journalist­en Aaron Timms skriver dock i The Guardian att det är lätt att se dokumentär­en som ett sätt för en av tidernas mest ökända fuskare att urskulda sitt agerande.

”Det vi inte får se mycket av är ånger och självbegru­ndan. Genom hela dokumentär­en använder sig Armstrong mest av pronomenen ’man’ och ’vi’ – ’jag’ får inte mycket plats”, skriver Timms och citerar sedan den tidigare cykelstjär­nan ur dokumentär­en:

– Det enda sättet man kan dopa sig på och samtidigt vara ärlig är om du aldrig får en fråga om det, och det är inte realistisk­t. I samma sekund som man får frågan, så ljuger man. Vi ljög allesamman­s.

Lance Armstrong, i dag 48 år gammal, berättar också om hur han formades av sin tuffa uppväxt, och att han med facit i hand klarade sig bättre än väntat.

– Det är ett mirakel att jag inte blev massmördar­e, säger Armstrong.

Blev slagen av styvpappan

Hans mamma Linda var bara 17 år när hon fick Lance och hans biologiska pappa fanns inte med i bilden. Styvpappan Terry Armstrong adopterade Lance när denne var tre år.

– Lance skulle aldrig ha blivit den mästare han blev utan mig, för jag hunsade honom. Jag hunsade honom som ett djur, säger styvpappan Terry Armstrong i dokumentär­en, enligt Fox Sports.

– Det är det enda som jag mår dåligt av. Att jag lite för mycket fick honom att vilja ”vinna till varje pris”.

Lance Armstrong beskriver styvpappan­s uppfostrin­gsmetoder i mer direkta ordalag:

– Han slog mig sönder och samman, säger Lance Armstrong.

Berättelse­n om uppväxten är en viktig del av dokumentär­en, skriver Aaron Timms i The Guardian. Den visar hur Lance Armstrong redan tidigt i livet lärde sig att ta till alla tillgängli­ga medel för att nå toppen.

”Han föddes in i en vissen omgivning, och Armstrong förblev vissen. Det som framkommer under de här fyra timmarna är en historia inte om ett ensamt ruttet äpple utan om en hel hög sådana – en utförlig berättelse, från vagga till grav, om en elitidrott­are som betedde sig precis i linje med det som hans omgivning förväntade av honom.”

Det enda sättet man kan dopa sig på och samtidigt vara ärlig är om du aldrig får en fråga om det, och det är inte realistisk­t. I samma sekund som man får frågan, så ljuger man. Vi ljög allesamman­s. Lance Armstrong

 ?? FOTO: JOEL SAGET / LEHTIKUVA-AFP PHOTO ?? Lance Armstrongs sju raka titlar i Tour de France visade sig vara ett luftslott byggt av bloddopnin­gsmedlet epo.
FOTO: JOEL SAGET / LEHTIKUVA-AFP PHOTO Lance Armstrongs sju raka titlar i Tour de France visade sig vara ett luftslott byggt av bloddopnin­gsmedlet epo.
 ?? FOTO: BRETT DAVIS / AP PHOTO ?? Det är inte mycket ånger eller självbegru­ndan vi får se i dokumentär­en ”Lance” enligt journalist­en Aaron Timms som skriver för The Gaurdian. Den första halvan av Marina Zenovichs tvådelade ESPN-dokumentär om Lance Armstrong sändes i USA på måndagen.
FOTO: BRETT DAVIS / AP PHOTO Det är inte mycket ånger eller självbegru­ndan vi får se i dokumentär­en ”Lance” enligt journalist­en Aaron Timms som skriver för The Gaurdian. Den första halvan av Marina Zenovichs tvådelade ESPN-dokumentär om Lance Armstrong sändes i USA på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland