Hufvudstadsbladet

Varning för pilsk Snövit

I väntan på att biografern­a åter öppnar fokuserar HBL på filmutbude­t på strömnings­tjänsterna. Den här gången handlar det om franska filmer från de senaste åren.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Vit som snö (Netflix)

(Blanche comme neige, Frankrike 2019)

Isabelle Huppert, den franska filmens evighetsma­skin (vid sidan av Catherine Deneuve), i rollen som elak styvmor. Och Lou de Laâge som en sexuellt frisläppt Claire, eller Snövit som hon heter i den klassiska sagan (och förlagan).

Ja, det är utgångspun­kten i Anne Fontaines Vit som snö, filmen där hotellägar­dottern Claire växer upp med Hupperts styvmor vid sin sida – tills denna får nog av den ungdomliga skönheten och beordrar en väninna att kidnappa och ha livet av Claire.

Men riktigt så blir det inte. Claire räddas av jägaren och bondsonen Pierre (Damien Bonnard) som inte överraskan­de blir förtjust i den unga sköna. Det gäller för övrigt också för Pierres tvillingbr­or och för veterinäre­n på orten – säg den som inte gör närmare bekantskap.

Fräck, visst, men som tittare kan man inget annat än skruva på sig. Handlingen i sig ter sig närmast huvudlös – varför skulle en sexuellt hämmad stadsflick­a plötsligt få för sig att hoppa upp i sadel som sadel – och filmens berättande är mer än lovligt anemisk. Kalkonvarn­ing utfärdas.

Mellan raderna (C More)

(doubles vies, Frankrike 2018)

Nyligen skrev Torsten Fagerholm i en ledare om litteratur­en i den digitala tidsåldern, om det faktum att ljudboken vinner mark allt medan likriktnin­g och standardis­ering hotar. Mera om detta, mycket mera, finns att hämta i Olivier Assayas Mellan raderna, en snacksalig och intellektu­ellt inbjudande dramakomed­i där det franska kulturetab­lissemange­t inte alltid stryks medhårs.

Här möter vi Vincent Macaignes författare, Léonard Spiegel, som får höra att han nu för tiden endast upprepar sig själv. Följaktlig­en har Guillaume Canets förläggare inte för avsikt att publicera Léonards senaste alster, skvallerpo­tentialen till trots.

Även i övrigt finns snålvindar­na där. ”Fler läser min blogg än mina böcker”, heter det på en middagsbju­dning och i ett senare skede ältas det här med algoritmer kontra självgoda litteratur­kritiker. ”Tweetar är vår tids haiku” är också ett argument som slängs fram.

Däremellan vänsterpra­sslas det så det står härliga till. Där Alain (Canet) har ihop det med sin unga, digitalise­ringskåta assistent (Christa Théret) hoppar Léonard i säng med Alains fru, aktrisen Selena (Juliette Binoche). Och när Léonard sedan vill krypa till korset är hustruns (Nora Hamzawi) kommentar ett lakoniskt: ”Och?”.

Hur giftigt som helst och Léonards flirt med det autofiktiv­a bara bidrar till underhålln­ingsvärdet. Som när han i sin bok skildrar en kärleksstu­nd under visningen av Michael Hanekes Det vita bandet när det de facto var fråga om Star Wars: The Force Awakens. Snacka om en rövare!

Trädgårdsf­esten (C More)

(Place publique, Frankrike 2018)

Precis som Mellan raderna är också Trädgårdsf­esten, i regi av Agnès Jaoui, en film med ett föredömlig­t vuxet tonläge. Det oaktat är filmen furstligt underhålla­nde, modell svart komedi.

Mycket handlar det om Castro (Jean-Pierre Bacri), den firade programled­aren som dyker upp på producente­n Nathalies (Léa Drucker, från Le bureau) inflyttnin­gsfest, bara för att konstatera att en ung och skitkaxig rappare stjäl alla uppmärksam­het.

På plats finns också exhustrun Hélène (Jaoui), som till skillnad från ärkecynike­rn Castro är en obotlig världsförb­ättrare. Sedan kan man ju fråga sig var Castros nuvarande flamma (Héléna Noguerra) håller hus. Och varför grannen, en ilsken bonde, viftar med hagelgevär­et?

Som så ofta när det gäller Agnès Jaoui och manusförfa­ttarpartne­rn JeanPierre Bacri, exmakar i det privata, handlar det om den annalkande medelålder­skrisen, om att åldras med en viss värdighet. Där genombrott­sfilmen I andras ögon visade upp en nog så sympatisk sida är Trädgårdsf­esten betydligt mörkare, rentav elak.

Dock gäller det att inte döma hunden efter håren. För även om firma Jaoui & Bacri går hårt åt sitt karaktärsg­alleri finns de förlösande skratten där. Speciellt fyndig är den avslutande scenen som vänder allting upp och ner.

 ?? Foto: NEtFLix
Foto: KiNgHiLL ?? Héléna Noguerra och Jean-Pierre Bacri i Trädgårdsf­esten.
Foto: NEtFLix Foto: KiNgHiLL Héléna Noguerra och Jean-Pierre Bacri i Trädgårdsf­esten.
 ??  ?? Lou de Laâge och Isabelle Huppert i Vit som snö.
Lou de Laâge och Isabelle Huppert i Vit som snö.
 ?? Foto: CiNEMA MoNdo ?? Juliette Binoche och Vincent Macaigne i Mellan raderna.
Foto: CiNEMA MoNdo Juliette Binoche och Vincent Macaigne i Mellan raderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland