Hufvudstadsbladet

Alla dessa grejer – måste de sparas?

- MIKAEL SANNER

Varför skall det vara så svårt för somliga människor att slänga gamla grejer? De samlar i förråd och källare, uthus och lador utan att ha en aning om vad de sedan skall använda skräpet till.

– Jo, men en sådan där dammsugarm­otor vet man aldrig när den kommer väl till pass, kan en av mina vänner säga.

Det är klart att den aldrig kommer att användas till något. Inte så att min vän skulle sakna den om han hade slängt den direkt i stället för ta den tillvara med ett muttrande om att ”vid tillfälle ska jag nog kolla den där motorn …”

Jag har också en väldigt händig vän, som bygger nya uthus på sin tomt bara för att kunna härbärgera alla loppisfynd som han gjort. För att inte tala om den fina samlingen av gamla rostiga cyklar som förstås måste få någonstans att ta vägen.

I de här coronatide­rna finns det folk som påstår att det rensas och städas på vindar och i förråd på ett sätt som aldrig tidigare. Den utsagan handlar inte om mina vänner, det kan jag garantera.

De flyttar möjligen undan de där fina stolarna som köptes på loppis i fjol en decimeter i förrådet, bara för att kunna rymma det halvtrasig­a balkongbor­det som de fick av grannen. Alltså, egentligen fick de det inte, men de möttes i trappan när grannen var på väg för att köra bort det och förstås ville min vän ta hand om det.

Varför är dessa grejer så kära att de måste sparas?

Jag är motståndar­e till all stigmatise­ring och försöker verkligen att leva upp till det motståndet också. Jag är om möjligt ännu större motståndar­e till att påstå att ens kön styr dina egenskaper, som: män kan inte göra två saker samtidigt, kvinnor är sämre bilförare, kvinnor är opraktiska, män kan inte ta hand om ett hushåll – inte på riktigt i alla fall. Det är väl snarare tvärtom! Jag ogillar starkt när någon försöker smita undan en syssla med hänvisning till vilket kön hen tillhör.

Är vi inte alla människor? Några tycker om att städa, andra inte, men de allra flesta kan göra det. Ändå finns det en klar snedfördel­ning när det gäller vilka som är sämst på att göra sig av med skräp, åtminstone är det framför allt mina manliga vänner som står för den ”egenskapen”. Vad beror det på?

Nej, nu måste jag försöka göra plats i förrådet för en ny kasse med oumbärliga sladdar som jag lyckats samla på mig på sistone.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland