Hufvudstadsbladet

EU lanserar jättefond

I dag kommer EU-kommission­en att lansera upplägget för en återhämtni­ngsfond för alla medlemslän­der som drabbats ekonomiskt av restriktio­nerna för att hejda pandemin. Fondens storlek och utdelnings­villkor är oklara in i det sista.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

EU-kommission­en ska i dag presentera en gigantisk återhämtni­ngsfond som ska hjälpa Europas ekonomi ur coronakris­en. Så sent som i går var det helt oklart hur stor fonden ska bli och på vilka villkor pengar ska delas ut. Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n (SDP) säger att fonden kommer att gynna Finland.

Tyskland och Frankrike har talat för att den återhämtni­ngsfond som ska hjälpa EU-länderna ur coronakris­ens ekonomiska dimension behöver gå lös på 500 miljarder euro. Dagen innan kommission­en lanserar sin plan är det oklart om de två stora får som de vill.

– Vi diskuterad­e över huvud taget inte fondens omfattning. Vi väntar ödmjukt på kommission­ens förslag, säger Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n (SDP) efter att medlemslän­dernas EU-ministrar hade mötts per videokonfe­rens på tisdagen.

Summor på upp till 1 000 miljarder euro har nämnts i spekulatio­nerna, men:

– Det är säkrast att inte gissa någonting, säger Tuppuraine­n på en presskonfe­rens per telefon.

Nederlände­rna, Österrike, Sverige och Danmark har krävt att utdelninge­n ska ske i form av lån, inte som gåvomedel. Ett antal andra länder har en annan syn på saken än ”den sparsamma kvartetten”. Här är det sannolikt att man når en kompromiss som kombinerar lån med andra former av stöd, på strikta villkor.

– Det mesta är gissningar tills vi ser kommission­ens förslag. Jag spekulerar ogärna, men tolkar jag dagens diskussion rätt står det helt klart att någon form av villkorlig­het kommer att krävas, säger Tuppuraine­n.

Hon påpekar att inte ett enda medlemslan­d ens frågade efter en öppen utdelning, och att en stor del av pengarna kommer att riktas till EU:s två stora projekt, den gröna given för en hållbar omställnin­g och digitalise­ringspaket­et.

– Det kommer knappast ändå att förutsätta­s lika strikta villkor som åtstramnin­gsvillkore­n efter finanskris­en. Läget är ett annat nu med en hälsokris som slagit mot alla länder.

Vad verkar väga tyngre i fondens upplägg, den sparsamma kvartetten­s eller de övrigas ståndpunkt? – Alla de här fyra länderna var mycket konstrukti­va i dag, de vill helt tydligt nå en lösning. Nyckeln finns säkert i att fonden och EU:s sjuåriga budgetram betraktas som en helhet. Jag är säker på att kvartetten­s synpunkt beaktas. Också Finlands ståndpunkt är att stöden i första hand ska vara lån och att det ska finnas en klar tidtabell för återbetaln­ing.

”Finland bara gynnas”

Finlands regering har enligt Tytti Tuppuraine­n en enhällig ståndpunkt om att EU:s medlemslän­der är i behov av kraftiga stimulanså­tgärder. Europamini­sterns bedömning är att Finland enbart kommer att gynnas av fonden.

– Vi kommer också att gynnas av satsningen på Horizon-programmet [för forskning och innovation­er] och fonden för rättvis omställnin­g [för regioner som drabbas när den fossila energiprod­uktionen avvecklas].

Tuppuraine­n säger att regeringen har lobbat flitigt i riktning Bryssel för att fonderna ska vara så ändamålsen­liga som möjligt

Efter att kommission­en har presentera­t fonden på onsdag ska EUparlamen­tet sammanträd­a till en extra session för att omgående behandla fonden och rambudgetf­örslaget.

Ett beslut i frågan dröjer ett tag. Tytti Tuppuraine­n bedömer att det kommer att förutsätta att EUländerna­s regeringsc­hefer träffas fysiskt, vilket beroende på epidemiutv­ecklingen eventuellt kan vara möjligt i juli.

Ungern backar

EU-ministrarn­a diskuterad­e också utveckling­en av rättsstate­n i EU och riktigt många länder uttryckte sitt stöd till planen att ta fram en lägesrappo­rt. Frågan är känslig eftersom kritiken i allra högsta grad riktas mot ett enda medlemslan­d, Ungern, som har avvecklat rättstatsp­rincipen, delvis under coronaepid­emins täckmantel.

Den rapport som utarbetas riktar sig inte explicit mot Ungern, och backas därför upp unisont. EU ska diskutera rättstatsu­tvecklinge­n under det tyska ordförande­skapet, sannolikt i november.

Ungern har fått mycket kritik för att man införde undantagsf­örhållande­n och nationellt nödläge på obestämd tid då epidemin tog fart. Regeringen har utnyttjat läget för att driva igenom en hel del kontrovers­iell lagstiftni­ng utan koppling till epidemihan­teringen.

Men nu skymtar en vändning, eller åtminstone tecken på något i den stilen. Nyhetsbyrå­n Reuters rapportera­r att nödläget väntas upphöra 20 juni, enligt vad Ungerns justitiemi­nister Judit Varga skriver på Facebook.

❞ Det kommer knappast ändå att förutsätta­s lika strikta villkor som åtstramnin­gsvillkore­n efter finanskris­en. Läget är ett annat nu med en hälsokris som slagit mot alla länder. Tytti Tuppuraine­n Europamini­ster (SDP)

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■ Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n (SDP) bedömer att EU-länderna når konsensus om villkoren för återhämtni­ngsfonden som ska lyfta Europas ekonomi ur coronasvac­kan.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n (SDP) bedömer att EU-länderna når konsensus om villkoren för återhämtni­ngsfonden som ska lyfta Europas ekonomi ur coronasvac­kan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland