Hufvudstadsbladet

Portade svenskar inte bra för nordiska relationer

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Den svenska utrikesmin­istern Ann Linde tycker att grannlände­rna borde vara försiktiga så man inte skadar det nordiska samarbetet genom resestopp för svenskar. Samtidigt förstår hon oron för smittan eftersom Finland, Danmark och Norge har varit nästan helt stängda.

Den svenska strategin för att förhindra att coronaviru­set sprids har lett till att de andra nordiska länderna inte vill att svenskar ska resa till dem. Den svenska utrikesmin­istern säger att hon förstår oron men att besluten som fattas borde vara proportion­erliga och ickediskri­minerande.

Under förra veckans helg tog danskarna tillfället i akt och korsade bron över Öresund till den milda grad att det uppstod trafikstoc­kningar på bron. Däremot var det tvärstopp för de svenskar som vill över till danska sidan. Detsamma gäller för övrigt svenskars resor till Norge och Finland. Orsaken är de svenska dödsfallen i covid-19 som i går steg med närmare hundra. Antalet döda uppgår nu till 4 125.

Å ena sidan är reseförbud­et inte en så stor sak för svenskarna. Regeringen har ett resestopp för utrikesres­or till den 15 juli och samtidigt vill man att inga resor som är längre än 1–2 timmar med bil från hemdörren ska företas. Å andra sidan är den svenska utrikesmin­istern Ann Linde (S) lite bekymrad över vad det här innebär för framtida nordiska relationer.

– Jag tycker att man ska vara väldigt

Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig nu så att man inte skadar det nordiska samarbetet. Annika Linde Sveriges utrikesmin­ister (S)

försiktig nu så att man inte skadar det nordiska samarbetet. Vi har så väldigt nära relationer. Vi kommer att leva för evigt som nära grannar och då är det viktigt att man tar proportion­erliga beslut, att man tar icke-diskrimine­rande beslut samtidigt som man naturligtv­is tittar på smittan innan man fattar beslut.

Hon poängterar att samarbetet med de nordiska kollegerna är väldigt bra och att man ofta är i kontakt med varandra, ibland flera gånger i veckan.

– Så att till exempel jag och Pekka Haavisto pratar ofta. Jag uppfattar att vi har en väldigt bra och fungerande relation.

Det är inte bara den dansk-svenska gränsen som leder till missnöje.

– Men jag kan se vilken frustratio­n det finns till exempel i Haparanda där man inte har högre dödstal än vad man har i Torneå. Ändå har man stenhård stängning från finska sidan. Det skapar frustratio­n Jag tror att det är sådana saker man ska ha med i en bedömning, så att man verkligen vet vad man gör och vad det får för konsekvens­er.

Samtidigt finns det viss förståelse för den finländska reaktionen.

– Jag kan också förstå att det finns en oro i Finland. I svensk tv i morse sa den finska statsepide­miologen att man räknar med att en procent har antikroppa­r i Finland och därför är man väldigt orolig. Det måste man ha förståelse för. Samtidigt måste man fråga sig om oron är realistisk och vad den får för konsekvens­er för vår långsiktig­a grannrelat­ion.

Ingen lättnad för 70-åringarna

För drygt två veckor sedan sa biträdande statsepide­miologen Anders Wallensten till HBL att friska personer över 70 eventuellt kan få lindrigare restriktio­ner. På tisdagen kom Folkhälsom­yndigheten­s svar: Nej.

– Vi ser ingen anledning att ändra rekommenda­tionen om 70 år och uppåt. Håller vi fast vid denna får vi största nyttan, säger Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson på en pressträff i regeringsk­ansliet tillsamman­s med socialmini­ster Lena Hallengren (S).

Men helt isolerad ska ingen frisk behöva vara.

– Man kan träffas vid en parkbänk, ha picknick, spela krocket eller boule. Förutsatt att man håller avstånd till varandra, rekommende­rar Carlson.

Folkhälsom­yndigheten gjorde bedömninge­n för att se om gränsen för rekommenda­tionen ligger rätt och resultatet är att det gör den.

– Personer över 70 år ska undvika kontakt med andra människor. För personer i åldrar 75 och uppåt ökar risken påtagligt, speciellt om man har underligga­nde sjukdomar.

 ?? Foto: RichaRd NoRdgReN ?? Den svenska utrikesmin­istern Ann Linde säger att hon har bra relationer med sin finländska kollega Pekka Haavisto men ändå är hon oroad över de framtida nordiska relationer­na efter att svenskar stoppas för resor till andra nordiska länder.
Foto: RichaRd NoRdgReN Den svenska utrikesmin­istern Ann Linde säger att hon har bra relationer med sin finländska kollega Pekka Haavisto men ändå är hon oroad över de framtida nordiska relationer­na efter att svenskar stoppas för resor till andra nordiska länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland