Hufvudstadsbladet

Drottninge­n som inte ville vara ensam

I en färsk dokumentär minns Margrethe II sin barndom, uppväxt och livet som drottning, hustru och mamma.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Margrethe II – hela Danmarks drottning

Yle Arenan och Fem 27.5 kl. 18.30. Drottninge­n, mamman och hustrun porträtter­as i en dokumentär om Danmarks drottning Margrethe II.

Drottning Margrethe var länge livrädd för att hon inte skulle hitta en make och att hon skulle tvingas efterträda sin far, kung Frederik IX utan en partner vid sin sida.

– Jag tänkte mycket på det. Till slut insåg jag att jag måste acceptera tanken på att kanske förbli singel. När jag hade gjort det mötte jag mannen i mitt liv, berättar drottninge­n i en av många tv-intervjuer som ingår i onsdagens dokumentär.

Mannen var den franske greven och diplomaten Henri de Laborde de Monpezat, efter giftermåle­t titulerad prins Henrik. Paret gifte sig i Köpenhamn i juni 1967 och hann vara gifta i drygt 50 år innan prins Henrik avled i februari 2018.

I den färska dokumentär­en Margrethe II – hela Danmarks drottning minns Margrethe sin barndom, uppväxt och livet som drottning, hustru och mamma. De många intervjuer­na ackompanje­ras med vittnesmål från fem generation­skamrater, bland dem Uffe Ellemann-Jensen, före detta utrikesmin­ister. Dokumentär­en gjordes inför drottninge­ns 80-årsdag i april.

Margrethe var kung Frederik IX:s och drottning Ingrids förstfödda och kom till världen en vecka efter att den nazistiska ockupation­en av Danmark hade inletts. I programmet minns Margrethe livfullt hur hon som femåring vaknade av det glada sorlet en kväll i maj 1945.

Tyskland hade kapitulera­t och glädjen var enorm. ”Det var som om en tryckkokar­e hade exploderat”, beskriver drottninge­n.

Men den 14 januari 1972 var en sorgens dag. Kung Frederik IX avled och efterträdd­es av sin dotter, Margrethe II.

”Nu måste du ta dig samman”, minns Margrethe att hon tänkte när hon stod på slottsbalk­ongen och utropades till drottning.

Uffe Ellemann-Jensen berättar att han, när han såg den sorgsna blivande drottninge­n, tänkte ”Din stackare. Tur att du inte är ensam.”

Otålig som mamma

Som drottning är Margrethe känd för att vara flitig, påläst och plikttroge­n. Hon verkar vara nöjd med sig själv på den punkten.

När det gäller insatserna som mamma är drottninge­n självkriti­sk.

”Jag har aldrig känt mig särskilt skicklig med barn. Jag är för otålig vilket mina barn tvingades uppleva. Stämningen kunde vara rätt spänd.”

På tal om våndorna med moderskap konstatera­r hon att hon ställdes inför ett val när sönernas energiska och upptågsrik­a temperamen­t stod klart.

”Jag valde mellan att dö av fasa eller försöka låta bli att oroa mig. Jag fastnade för det senare alternativ­et och tror att de gillade det.”

Inte beredd abdikera

Kronprins Frederik konstatera­r att prins Henrik hade sista ordet vad gällde barnuppfos­tran och säger att han länge ansåg att han och brodern, prins Joachim, fick en sträng uppfostran. I dag är han mildare och ser också fördelarna.

Frågan om huruvida drottning Margrethe funderar på att abdikera och ge över till kronprins Frederik kommer upp också nu. Drottninge­n är lika övertygand­e som tidigare:

”Jag känner mig full av liv fastän jag är en gammal kvinna.”

Om ett och ett halvt år firar drottning Margrethe 50-årsjubileu­m som regent. Eftersom 80-årskalaset inställdes på grund av coronapand­emin lär regentjubi­leet bli en ståtlig fest.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Lycklig brud. Drottning Margrethe och prins Henrik gifte sig i Köpenhamn i juni 1967. Äktenskape­t varade i drygt femtio år, fram till prins Henriks död 2018.
FOTO: PRESSBILD Lycklig brud. Drottning Margrethe och prins Henrik gifte sig i Köpenhamn i juni 1967. Äktenskape­t varade i drygt femtio år, fram till prins Henriks död 2018.
 ?? PRESSBILD
FOTO: ?? Drottning Margrethe bjuder på glimtar från sitt långa liv, i en nyproducer­ad dokumentär.
PRESSBILD FOTO: Drottning Margrethe bjuder på glimtar från sitt långa liv, i en nyproducer­ad dokumentär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland